Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα, οι οποίοι αυτή την εβδομάδα στέλνουν τα τεχνικά κλιμάκια για να ξεσκονίσουν τον προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα ενώ την επόμενη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου αφικνούνται στην χώρα μας και οι επικεφαλής.
Οι τελευταίοι, μάλιστα, θα έχουν την δυνατότητα να μάθουν από πρώτο χέρι για το «πολιτικό διαζύγιο» Τσίπρα – Καμμένου, αφού ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο εκτός από τις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο μεταμνημονιακό έλεγχο θα έχει παράλληλα σειρά επαφών με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη κανονιστεί συνάντηση των εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας με το στέλεχος της Κομισιόν ενώ στα πολιτικά «ραντεβού» θα περιληφθούν και άλλα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου». Ο Ντέκλαν Κοστέλο θα έχει επίσης επαφές με τραπεζίτες αλλά και με πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου.
Οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο και η αβεβαιότητα που έχουν προκαλέσει στον χρόνο των εκλογών φαίνεται πως φρενάρουν τα σχέδια εξόδου στις αγορές που έχει κάνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ( ΟΔΔΗΧ). Μολονότι όλα είναι έτοιμα για την έκδοση του πρώτου μεταμνημονιακού ομολόγου από την Ελληνική Δημοκρατία, διάρκειας 5 ετών με στόχο την άντληση 2 δισ. ευρώ, τα γεγονότα στο πολιτικό σκηνικό αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο να κάνει δεύτερες σκέψεις για το χρόνο εξόδου στις αγορές και είναι πιθανόν το σχέδιο να πάρει μικρή αναβολή.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο πλήθος εκκρεμοτήτων από τον χώρο της οικονομίας που για να εφαρμοστούν απαιτείται η έκδοση νέων διατάξεων αλλά και υπουργικών αποφάσεων. Πρόκειται για τα εξής έξι ζητήματα τα οποία είναι:
1.Μερίσματα: Νομοθέτηση της μείωσης της φορολογίας των μερισμάτων από το 15% στο 10% και της κατάργησης του παρακρατούμενου φόρου στα εταιρικά ομόλογα.
2. Επίδομα στέγης: Έκδοση υπουργικής απόφασης για το επίδομα στέγασης των 70 έως 210 ευρώ που θα λαμβάνουν κάθε μήνα περίπου 300.000 νοικοκυριά με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
3. Κατώτατος μισθός: Έκδοση υπουργικής απόφασης για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
4. Ασφαλιστικές εισφορές: Έκδοση υπουργικής απόφασης για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους.
5. ΕΝΦΙΑ: Έκδοση υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τον νέο τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ με τη μεσοσταθμική μείωση 10%.
6. Πλαστικό χρήμα: Κατάθεση νομοθετικών διατάξεων για τις αλλαγές στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα. Συγκεκριμένα οι διατάξεις θα προβλέπουν την αύξηση του ποσοστού των δαπανών με πλαστικό χρήμα που απαιτούνται για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου και τη μείωση του ορίου των 500 ευρώ πάνω από το οποίο απαγορεύονται οι συναλλαγές με μετρητά μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων.
Πηγή: ant1news.gr