Ανασφάλιστα 8 στα 10 ακίνητα – Ολοταχώς για υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές

ακίνητα

Κίνητρα για την ασφάλιση των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών έχει ήδη δώσει η Κυβέρνηση, αλλά όπως όλα δείχνουν τα επόμενα βήματα θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ακινήτων. Αυτή την στιγμή όποιος ασφαλίσει το σπίτι του θα έχει μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 10%: Μια κίνηση όμως που φαντάζει «δώρο- άδωρο», καθώς μια ματιά στα κόστη ασφάλισης δείχνει ξεκάθαρα πως για να έχει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου πραγματικό όφελος η αξία της περιουσίας του θα πρέπει να ξεπερνά τα… 750.000 ευρώ!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μοιραία λοιπόν -και δεδομένου ότι το κίνητρο μείωσης του ΕΝΦΙΑ δεν φαντάζει και τόσο… ελκυστικό- η Κυβέρνηση θα περνούσε σε επόμενο στάδιο: Οι καταστροφικές πλημμύρες στον Θεσσαλικό κάμπο έδωσαν την αφορμή για να γίνει το πρώτο βήμα. Σε πρώτη φάση και από το 2024 θα ισχύσει καθεστώς υποχρεωτικής ασφάλισης για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Τι θα πρέπει να καλύπτει η υποχρεωτική ασφάλιση

Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει πλημμύρα, σεισμό και πυρκαγιά και να αφορά το κτίριο, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό και τα αποθέματα. Από 1/1/2024 οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα αποζημιώνονται από την κρατική αρωγή. Υπολογίζεται ότι στην κατηγορία αυτή εντάσσονται περί τις 16.000 επιχειρήσεις -που καλύπτουν ωστόσο το 87% του συνολικού τζίρου-, οι περισσότερες από τις οποίες, όμως, ήταν ήδη ασφαλισμένες καθώς οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν ανώτατο όριο που δεν καλύπτει τέτοιου μεγέθους ζημιές.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, δήλωσε πως είναι καιρός να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών από φυσικές καταστροφές, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να αποκατασταθούν ζημιές που είναι αδύνατο να καλύψει τόσο ο κρατικός όσο και – στις περισσότερες περιπτώσεις – ο οικογενειακός προϋπολογισμός.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την εκτίμηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το κόστος από την κακοκαιρία Daniel, προκειμένου να στηριχθούν οι πληγέντες και να αποκατασταθούν οι εκτεταμένες ζημιές, ανέρχεται σε 5 με 8 δισεκατομμύρια ευρώ (ανάλογα με τα έργα υποδομών που πρέπει να γίνουν).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα ασφαλίζονται περίπου 1 εκατομμύριο σπίτια από τα 6,5 εκατομμύρια, δηλαδή το ποσοστό ανέρχεται σε 15% (τα περισσότερα είναι στις πόλεις, στην επαρχία είναι χαμηλότερα τα νούμερα, ενώ συνολικά τα περισσότερα αφορούν όσους έχουν αγοράσει σπίτι με στεγαστικό δάνειο).

Στις επιχειρήσεις το ποσοστό ανέρχεται σε 40%. Ασφαλίζονται δηλαδή 200.000 επιχειρήσεις από τις 500.000, με τουλάχιστον έναν εργαζόμενο.

Τι ισχύει με την μείωση του ΕΝΦΙΑ

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τη διάταξη που πέρασε από τη Βουλή, παρέχεται μείωση του ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση που μια οικία ασφαλιστεί έναντι φυσικών καταστροφών κατά 10% από το 2024, εφόσον η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας δεν είναι χαμηλότερη από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει ολόκληρη την αξία του ακινήτου.

Εντούτοις, μέχρι και αξία περιουσίας που αγγίζει τα 750.000 ευρώ, το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για την ασφάλιση του ακινήτου έναντι σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας είναι μεγαλύτερο του κέρδους που θα έχει ο ιδιοκτήτης ακινήτου από το «κούρεμα» κατά 10% του ΕΝΦΙΑ που πληρώνει.

Ας δούμε όμως κάποια παραδείγματα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές:

Τα πράγματα αλλάζουν όμως για πιο ακριβά περιουσιακά στοιχεία: Ιδιοκτήτης μονοκατοικίας στην Εκάλη, 220 τ.μ. που κατασκευάστηκε το 2020, πληρώνει ΕΝΦΙΑ 2.606 ευρώ ετησίως και αν αποφασίσει να ασφαλίσει το σπίτι θα «κουρευτεί» ο φόρος κατά 260,06 ευρώ. Το κόστος ασφάλισης εδώ ξεκινά από τα 240,38 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 468,75 ευρώ. Αν λοιπόν επιλέξει το φθηνό ασφάλιστρο θα δει πραγματική μείωση στον ΕΝΦΙΑ, έστω 20 ευρώ!!

Exit mobile version