Αναπτυξιακός Νόμος: Έρχονται νέα προγράμματα ύψους 450 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις – Ποιους αφορούν

Αναπτυξιακός Νόμος

Τρία καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου για μεταποίηση, μεγάλες επενδύσεις και παραμεθόριες περιοχές ύψους 450 εκατ. ευρώ θα προκηρύξει σταδιακά από τον Φεβρουάριο το υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι προκηρύξεις αυτές θα γίνουν στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου (4887/2022) και ο στόχος είναι να τονωθούν οι παραγωγικές επενδύσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος“.

Το κάθε ένα από αυτά τα καθεστώτα έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το 2026, αναμένεται να έρθει ένα δεύτερο «πακέτο» ενισχύσεων για την τόνωση των παραγωγικών επενδύσεων, συνολικού ύψους επίσης 450 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου. Συνολικά, δηλαδή, σε βάθος διετίας θα δοθούν γι’ αυτόν τον σκοπό τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ.

Τα καθεστώτα

Όσον αφορά στο καθεστώς «Μεγάλες Επενδύσεις», οι ενισχύσεις θα κατευθυνθούν, κατά κύριο λόγο, σε καινοτόμα επενδυτικά σχέδια, που θα χρησιμοποιούν σύγχρονη τεχνολογία και θα υλοποιούνται με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Για τον σκοπό αυτόν θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στον υπάρχοντα νόμο.

Βάσει του ν. 4887/2022, στο συγκεκριμένο καθεστώς μπορούν να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια στα οποία ο προϋπολογισμός του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων αυτών που εμπίπτουν στα καθεστώτα ενισχύσεων:

α) της αγροδιατροφής πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων αλιείας,

β) της ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων και

γ) των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Αντιστοίχως, μέσα από το καθεστώς «Μεταποίηση – εφοδιαστική αλυσίδα» θα ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια από τον τομέα της μεταποίησης (πλην της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων, για τα οποία θεσπίζεται ειδικό καθεστώς) και τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, με αντικείμενο την τεχνολογική, παραγωγική, διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση, καθώς και την καινοτόμο και εξωστρεφή ανάπτυξη και μεγέθυνση. Αυτό το καθεστώς είναι πιο ώριμο να προκηρυχθεί.

Και για τα δύο καθεστώτα ισχύει πως τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι οι φορείς επενδύσεων που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:

Επιλέξιμες δαπάνες

Οι δαπάνες που καλύπτονται αφορούν -μεταξύ άλλων- στα εξής:

Είδη, ένταση και ποσά ενισχύσεων

Τα επιχειρηματικά σχέδια θα ενισχυθούν με τα κίνητρα της φορολογικής απαλλαγής, της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις η ενίσχυση περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω κίνητρα πλην της επιχορήγησης.

Τα όρια

Το ποσό των ενισχύσεων που δύναται να χορηγηθεί σε κάθε επενδυτικό σχέδιο δεν μπορεί να υπερβεί το όριο των 10 εκατ. ευρώ πλην της περίπτωσης χορήγησης της ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής, που δεν μπορεί να υπερβεί το όριο των 20 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, ο ν. 4887/2022 δεν προβλέπει καθεστώς, αποκλειστικά, για τις παραμεθόριες περιοχές. Συνεπώς, μένει να φανεί στην πράξη ποιες αλλαγές θα γίνουν στον αναπτυξιακό νόμο για να τις συμπεριλάβει και να οριστεί ποια ακριβώς θα είναι τα υπαγόμενα σχέδια, οι επιλέξιμες δαπάνες, τα είδη, η ένταση και τα ποσοστά ενισχύσεων, οι δικαιούχοι κ.λπ.

 

Exit mobile version