«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Διπλασιάζεται η επιδότηση – Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά μετά το «λίφτινγκ»

Πηγή φωτο: unsplash.com

«Φουσκώνει» η επιδότηση που θα μπορούν να εξασφαλίσουν όσοι θελήσουν να ανακαινίσουν τα ακίνητά τους προκειμένου κατόπιν να τα νοικιάσουν.

Το αυξημένο ποσό της ενίσχυσης μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» θα χορηγείται σε εκείνους, οι οποίοι προχωρούν σε ανακαίνιση των κενών διαμερισμάτων τους με στόχο να αναζητήσουν μισθωτές.

Με το πρόσφατο «λίφτινγκ» που υπέστη το πρόγραμμα υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι θα πάρουν επιδότηση … αναδρομικά!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Συγκεκριμένα, τα αναδρομικά αυτά θα αφορούν όσους έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα όπως «τρέχει» με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που καθορίστηκαν τώρα και θα καταβληθούν ως διαφορά των ποσών που προκύπτουν μετά την αύξηση της επιδότησης.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα και τι αλλάζει

Σήμερα μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» της ΔΥΠΑ ο δυνητικός δικαιούχος μπορεί να λάβει ποσό που αγγίζει τα 4.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσει εργασίες ανακαίνισης «κενού» ακινήτου, ώστε να το «ρίξει» και πάλι στην αγορά.

Ειδικότερα, το ανώτερο ποσό επιδότησης που μπορεί να λάβει κάποιος μέσω του «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» σήμερα διαμορφώνεται στα 4.000 ευρώ, καθώς αντιστοιχεί στο 40% των δαπανών που θα κάνει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου για την ανακαίνιση της κενής κατοικίας του με όριο τις 10.000 ευρώ.

Εντούτοις, αποφασίστηκε η επιδότηση να ανέβει στο 60% της δαπάνης και να διαμορφώνεται στα ανώτερά της επίπεδα στα 8.000 ευρώ για ανακαίνιση κόστους μέχρι 13.330 ευρώ.

Με άλλα λόγια το ποσό της επιδότησης διπλασιάστηκε.

Έτσι, επειδή το πρόγραμμα ήδη «τρέχει» και κάποιοι έχουν λάβει τα χρήματα, αυτοί θα πάρουν αναδρομικά τα επιπλέον ποσά.

Το πρόγραμμα επιδοτεί μια σειρά από δαπάνες προκειμένου οι ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν κατοικίες που σήμερα είναι κενές, με τη δέσμευση ότι θα τις εκμισθώσουν τουλάχιστον για μια τριετία.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος

Αυτή την στιγμή βάσει των όρων που έχει το πρόγραμμα, στους δικαιούχους δίδεται η δυνατότητα να εισπράξουν «ζεστό» χρήμα και να λάβουν ως προκαταβολή έως το 50% της συνολικής επιδότησης, δηλαδή έως και 2.000 ευρώ.

Μάλιστα, η χορήγηση προκαταβολής έως και 50% ενσωματώθηκε την τελευταία στιγμή στη σχετική ρύθμιση την οποία είχε καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, προκειμένου να καταστεί ελκυστικότερο το «πακέτο» της επιδότησης.

Και όπως όλα δείχνουν θα δοθεί συνέχεια με την αύξηση του ποσοστού επιδότησης. Αλλά και πάλι το πρόγραμμα δεν έχει καταφέρει να γίνει δημοφιλές μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικιών, για ένα ακίνητο με χρήση κατοικία, εφόσον πληρούνται, μεταξύ άλλων, οι εξής προϋποθέσεις:

Exit mobile version