Αναδρομικά συνταξιούχων: Ο κίνδυνος για «φουσκωμένο» φόρο – Πώς θα γλιτώσετε πρόστιμα και προσαυξήσεις

Εφορία

«Φουσκωμένο» φόρο κινδυνεύουν να πληρώσουν χιλιάδες συνταξιούχοι, αλλά και μισθωτοί, εάν δεν δηλώσουν αναδρομικές αποδοχές που εισέπραξαν κατά την περίοδο 2015-2021.

Πρόκειται για τις κατηγορίες εκείνες των φορολογουμένων που είτε είχαν ξεχάσει να δηλώσουν αναδρομικά τα οποία έλαβαν ή δεν είχαν εκδοθεί οι σχετικές βεβαιώσεις. Για αυτόν τον λόγο άνοιξε «ειδική» πλατφόρμα από την ΑΑΔΕ, όπου οι υπόχρεοι μπορούν έστω και τώρα να δηλώσουν αυτά τα ποσά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Βεβαίως οι αναδρομικές αποδοχές που θα δηλωθούν θα φορολογηθούν, ωστόσο δεν θα επιβληθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Εάν όμως κάποιος αμελήσει εκ νέου να τα δηλώσει και εφόσον μέσω των διασταυρώσεων που διενεργεί η ΑΑΔΕ αυτά τα ποσά εντοπιστούν, τότε θα καταλογιστούν και πρόστιμα και προσαυξήσεις που θα «φουσκώσουν» την υποχρέωση του συνταξιούχου ή του μισθωτού.

Πως δηλώνονται τα αναδρομικά ποσά

Η σχετική πλατφόρμα είναι ήδη ενεργή και θα παραμείνει ανοιχτή έως το τέλος του 2024, προθεσμία εντός της οποίας θα πρέπει να δηλωθούν οι αναδρομικές αποδοχές της περιόδου 2015 – 2021. Επίσης, είναι ήδη στον «αέρα» και η εφαρμογή στο myAADE για τη δήλωση των αναδρομικών που εισπράχθηκαν το έτος 2022.

Για να αποφευχθούν λάθη με τη δήλωση των αναδρομικών αποδοχών, η ΑΑΔΕ συνιστά προσοχή και δίνει τις ακόλουθες οδηγίες:

Τι ισχύει με τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές

Και οι οδηγίες της ΑΑΔΕ συνεχίζονται και όσον αφορά στο «κομμάτι» ανείσπρακτων δεδουλευμένων αποδοχών:

Exit mobile version