Αναδρομικά: Σε λειτουργία οι εφαρμογές της ΑΑΔΕ-Ποιους αφορά και τι πρέπει να προσέξετε

αναδρομικά

Σε λειτουργία έχουν τεθεί οι εφαρμογές της ΑΑΔΕ για τα αναδρομικά των ετών 2015-2021, όπως ενημερώνει με ανακοίνωση της η Αρχή.

Υπενθυμίζεται πως  οι υπόχρεοι θα πρέπει να επισκεφτούν τις εφαρμογές της φορολογίας εισοδήματος Ε1-Ε2-Ε3 για τη δήλωση των αναδρομικών αυτών και να τα δηλώσουν  με τροποποιητική δήλωση στο έτος που αφορούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Για παράδειγμα για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που αφορούν το 2020 οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν ως έτος της τροποιητικής δήλωσης το έτος 2021. Δηλαδή το 2023 κάθε είδους καθαρές αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές, αποζημιώσεις , συντάξεις που καταβλήθηκαν αναδρομικά σε μισθωτούς και συνταξιούχους βάσει νόμου, απόφασης δικαστηρίου ή συλλογικής σύμβασης αλλά και οι περιπτώσεις που χορηγούνται καθυστερημένα είτε συντάξεις από ασφαλιστικούς οργανισμούς φορολογούνται στα έτη που ανάγονται .

Παράλληλα επισημαίνεται πως ο υπολογισμός του πληρωτέου φόρου γίνεται σύμφωνα με τις κλίμακες του φόρου εισοδήματος και της  ειδικής εισφοράς που ίσχυαν τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά και αφού πρώτα όμως  αφαιρεθεί τυχόν φόρος που παρακρατήθηκε με συντελεστή 20% κατά την πληρωμή των αναδρομικών. Και εξόφληση του φόρου θα πρέπει να γίνει μέχρι τις  31 Ιανουαρίου 2025.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως οι συνταξιούχοι μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές από τον φόρο εισοδήματος αφού πρώτα υποβάλλουν σχετικό αίτημα στην ΑΑΔΕ.

Υπενθυμίζεται πως ο φόρος αυτός θα προκύψει από τις τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβληθούν  για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγουμένων ετών σε 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση.

Οδηγός της ΑΑΔΕ για τα αναδρομικά

Η ΑΑΔΕ εξέδωσε πρόσφατα έναν χρήσιμο οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις  για τη δήλωση των αναδρομικών. 

Αναλυτικά:

Α.’Εντυπο Ε1 

1.Έχω εισπράξει αναδρομικά συντάξεων. Πώς θα τα δηλώσω;

Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 θα επιλέξετε ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018. Στην συνέχεια επιλέγετε Τροποποιητική δήλωση και Δήλωση Αναδρομικών Ε1. Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά υποβάλετε οριστικά την δήλωση (εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2024). Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών, θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία στα έτη που αφορούν.

2.Έχω χειρόγραφη βεβαίωση αποδοχών για αναδρομικά ποσά μισθών αλλά δεν εμφανίζεται η επιλογή για υποβολή Δήλωσης Αναδρομικών Ε1. Πώς θα υποβάλλω τη δήλωση αναδρομικών;

Η επιλογή είναι ενεργή για όσους φορολογούμενους υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση για αναδρομικές αποδοχές από το φορολογικό έτος 2015 κι εφεξής. Σε διαφορετική περίπτωση υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία.

3. Μπορώ στη δήλωση για αναδρομικά να τροποποιήσω κωδικούς που δεν σχετίζονται με τις αναδρομικές αποδοχές;

Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προ-συμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσετε ή να τροποποιήσετε κάποιον άλλο κωδικό. Εάν επιθυμείτε να τροποποιήσετε άλλα στοιχεία της δήλωσής σας πρέπει να υποβάλλετε ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

Β. Έντυπο Ε3

1.Πώς δηλώνονται οι αναδρομικές αγροτικές ενισχύσεις – επιδοτήσεις που εισπράχτηκαν το φορολογικό έτος 2023;

Για τις αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που εισπράττονται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 01/01/2021 και μετά (άρθρο 49 ν.4772/2021), χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος της είσπραξής τους, εκτός από την περίπτωση που εισπράττονται αναδρομικά κατόπιν ένστασης ή δικαστικής απόφασης, όπου χρόνος κτήσης τους δύναται να θεωρείται και ο χρόνος στον οποίο ανάγονται.

Για την ειδική περίπτωση όπου βάσει της ανωτέρω διάταξης, ο φορολογούμενος επιθυμεί να φορολογηθούν στο τρέχον έτος οι αναδρομικές αγροτικές επιδοτήσεις που έχουν εισπραχθεί κατόπιν δικαστικής απόφασης ή ένστασης, γίνεται χρήση του κωδ. 082. Ο κωδικός αυτός προσυμπληρώνεται με βάση την επιλογή του φορολογούμενου στον εσωτερικό υποπίνακα των αγροτικών επιδοτήσεων σχετικά με τον χρόνο φορολόγησης των αναδρομικών που έχουν εισπραχθεί κατόπιν δικαστικής απόφασης ή ένστασης.

Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι η παραπάνω επιλογή θα αφορά τις επιδοτήσεις ανά είδος. Είναι σαφές ότι με την ως άνω εγγραφή στον 082, τα ποσά αυτά λαμβάνονται υπόψη στις φορολογικές υποχρεώσεις του τρέχοντος έτους. Σημειώνεται ότι η ως άνω επιλογή είναι οριστική και δεν δύναται να ανακληθεί. Στην κεντρική σελίδα της εφαρμογής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, επιλέγοντας Ενημέρωση Εισοδημάτων – Δαπανών, εμφανίζονται οι αγροτικές ενισχύσεις – επιδοτήσεις, που εισπράχτηκαν στο έτος 2023, ανά είδος και έτος που αφορούν.

 

Exit mobile version