Quantcast
Αναδρομικά από μισθούς και συντάξεις: Λήγει την 1η Μαρτίου η προθεσμία για να δηλωθούν έσοδα από χιλιάδες φορολογούμενους - enikonomia.gr
share

Αναδρομικά από μισθούς και συντάξεις: Λήγει την 1η Μαρτίου η προθεσμία για να δηλωθούν έσοδα από χιλιάδες φορολογούμενους

δημοσιεύτηκε:

Λήγει η προθεσμία την 1η Μαρτίου για χιλιάδες φορολογουμένους οι οποίοι πρέπει να δηλώσουν αναδρομικά από μισθούς, συντάξεις ή άλλες πηγές εισοδήματος.

Σε διαφορετική περίπτωση η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα υπολογίσει από μόνη της φόρους και πρόστιμα. Ήδη η ΑΑΔΕ αποστέλλει μηνύματα σε όσους έλαβαν αναδρομικά τα προηγούμενα χρόνια και δεν τα έχουν δηλώσει, προειδοποιώντας ότι εάν δεν υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις.

Τι αναφέρουν τα μηνύματα που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι  

«Σε περίπτωση που έως και την 01/03/2024 δεν υποβάλετε τις απαιτούμενες τροποποιητικές δηλώσεις, η φορολογική Διοίκηση θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για τον προσδιορισμό της φορολογικής σας υποχρέωσης, την έκδοση των σχετικών πράξεων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων».

Τροποποιητική δήλωση και για όσους έχουν αποβιώσει-Ποιοι πρέπει να την υποβάλουν

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποχρέωση αφορά και φορολογούμενους που έχουν αποβιώσει και οφείλουν οι κληρονόμοι τους να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση.

Πώς υποβάλλονται οι τροποποιητικές δηλώσεις

Υπενθυμίζεται ότι, από το 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά με τη χρήση διαδικτυακής Υπηρεσίας υποβολής δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE. Ο φορολογούμενος επιλέγει το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, όπως και σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης έκδοσης, διόρθωσης και χορήγησης βεβαίωσης από υπόχρεο φορέα, όταν αυτή είναι απαραίτητη για τη συμπλήρωση και την υποβολή δήλωσης, θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις από τον φορέα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.