«Αν δεν διανοείσαι τη ρήξη, δεν διαπραγματεύεσαι, αποδοχή μνημονίου 0%»

Η κυβέρνηση δεν έχει δογματισμό και θα κρατήσει όσα μέτρα του παλαιού προγράμματος δεν απειλούν να μολύνουν το νέο πρόγραμμα με μία “πυραμιδική λιτότητα”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. 

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται, για τη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκαναγκ Σόιμπλε ότι συμφωνεί με το 70% των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται μηδέν τοις εκατό του μνημονίου, γιατί αυτό πρέσβευε την πυραμιδική λιτότητα, αλλά αποδέχεται τα μέτρα του που δεν είναι τοξικά και αυτά είναι περίπου το 70%.  Ως παράδειγμα ανέφερε τις αλλαγές στους φορολογικούς κώδικες, μέτρα που γίνονται αποδεκτά. 

Ο υπουργός σκιαγράφησε το βαρύ κλίμα, στο οποίο γίνονται οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι αυτές διακυβεύονται λόγω της απερισκεψίας ορισμένων εταίρων μας και τεχνοκρατών που παίζουν παιχνίδια με τους ευρωπαικούς θεσμούς. Τόνισε, όμως, ότι η κυβέρνηση, δεν αρνείται να διανοηθεί τη ρήξη, αν και θα κάνει ότι μπορεί για να την αποφύγει. Διότι, όπως είπε, αν δεν είσαι προετοιμασμένος για ρήξη, δεν μπορεί να κάνεις διαπραγμάτευση. “Καλύτερα να καθόμασταν στα υπουργεία μας και να περιμέναμε τα e -mail”, είπε χαρακτηριστικά. 

Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που πηγαίνει “όρθια” στο Eurogroup, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν παίζει με τηντύχη της Ελλάδας και της Ευρώπης. Δεν θα εφαρμόσω τη θεωρία των παιγνίων στη διαπραγμάτευση, παρά το γεγονός ότι έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια με τη θεωρία αυτή, τόνισε. 

 

Δείτε το βίντεο

Exit mobile version