Η έναρξη του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αφορά στην αγορά δημοσίου και ιδιωτικού χρέους και θα ισχύει από τον Μάρτιο του 2015 έως το Σεπτέμβριο του 2016, αναμένεται να έχει θετικές επιδράσεις για την Ελλάδα στηρίζοντας τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης την επόμενη διετία, σημειώνει η Alpha Bank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της.
Παράλληλα διατυπώνει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της οικονομίας το 2015. Όπως, αναφέρει, αναμένεται:
Πρώτον, η επιτάχυνση της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς η προβλεπόμενη διατήρηση της τιμής του πετρελαίου σε χαμηλό επίπεδο ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
Δεύτερον, η συνέχιση της θετικής συμβολής του εξωτερικού τομέα στην ανάπτυξη. Το 2015 αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών μέσω της υποτίμησης του ευρώ, αλλά και υποχώρηση των εισαγωγών μέσω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου.
Η ανακοίνωση της έναρξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στις 22/1/2015 προκάλεσε μεγαλύτερες πιέσεις στο Ευρώ και αναμένεται να διατηρήσει την ισοτιμία σε χαμηλό επίπεδο σε όλη την διάρκεια του 2015. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Ελληνική οικονομία είτε μέσω της ενίσχυσης των ταξιδιωτικών εισπράξεων καθώς το 58,3% αυτών αφορά εισπράξεις από χώρες εκτός Ζώνης του Ευρώ, είτε μέσω της ενίσχυσης των εξαγωγών αγαθών εκ των οποίων το 53% περίπου κατευθύνεται σε χώρες εκτός Ευρωζώνης.
Τρίτον, η θετική συμβολή των ιδιωτικών επενδύσεων στο ΑΕΠ ως συνδυαστικό αποτέλεσμα της χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής και της διαμόρφωσης ευνοϊκότερων πιστωτικών συνθηκών στην Ευρωζώνη, καθώς και της εμπέδωσης της σταθερότητας στο σχεδιασμό πολιτικής.
Κατά την Alpha Bank ΑΛΦΑ +7,69% δεδομένης της πίεσης που προκάλεσε η σημαντική πτώση των τιμών του πετρελαίου στον ήδη αρνητικό πληθωρισμό της χώρας, η έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αποτελεί ένα παράγοντα αποσυμπίεσης της αποπληθωριστικής διαδικασίας. Η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα της ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου από τις διεθνείς αγορές. Υπάρχουν, ωστόσο, οι περιορισμοί για την περίπτωση της Ελλάδος (ύπαρξη προγράμματος και όριο 33% στην κατοχή τίτλων ενός εκδότη).