Quantcast
Αlpha Bank: Επιβραδύνεται ο αποπληθωρισμός - enikonomia.gr
share

Αlpha Bank: Επιβραδύνεται ο αποπληθωρισμός

δημοσιεύτηκε:

Ελαφρά επιβράδυνση της αποπληθωριστικής διαδικασίας το Φεβρουάριο καθώς και μικρή κάμψη του αριθμού των ανέργων δείχνουν οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, όπως σημειώνει Alpha Bank στο τελευταίο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων.

Όπως αναφέρει η Alpha Bank, τα βασικά χαρακτηριστικά του οικονομικού περιβάλλοντος που αναδεικνύονται από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ είναι τα ακόλουθα:

Πρώτον η ελαφρά επιβράδυνση της αποπληθωριστικής διαδικασίας τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο 2015. Ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα, ωστόσο, διατηρείται για περισσότερο χρόνο και σε μεγαλύτερη κλίμακα σε σύγκριση με την Ευρωζώνη.

Δεύτερον, η ελαφρά κάμψη του αριθμού των ανέργων – που μειώθηκαν κατά 5,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο 2014, ή κατά 76,1 χιλ. άτομα, αποτελεί θετική εξέλιξη αλλά σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την αποκατάσταση των παραγωγικών δυνατοτήτων της οικονομίας και την αντιμετώπιση της κοινωνικής διάστασης του ζητήματος.

Πρόκειται πάντως, για σημαντική βελτίωση, έναντι της μεγάλης αύξησης του αριθμού των ανέργων των προηγούμενων ετών, και ιδιαίτερα της διετίας 2011-2012.

Ως εκ τούτου, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 26,0% στο τέλος Δεκεμβρίου 2014 (εποχικά διορθωμένα στοιχεία), από 27,3% τον Δεκέμβριο 2013 και 26,4% στο τέλος του 2012.

Σε μηνιαία βάση, ωστόσο, τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2014 αποκαλύπτουν ένα βαθμό ακαμψίας, καθώς ο αριθμός των ανέργων παρέμεινε περίπου στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.