Διευρύνεται η περιβόητη λίστα των «μη αναστρέψιμων παθήσεων», ανοίγοντας έτσι τον «δρόμο» σε περισσότερους πολίτες να κατοχυρώνουν εφ’ όρου ζωής το ποσοστό αναπηρίας τους στα ΚΕ.Π.Α. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, όσοι εντάχθηκαν στο νέο «αναθεωρημένο» πίνακα δεν θα χρειάζεται πλέον να περνούν ξανά και ξανά από τις Επιτροπές, προκειμένου να «πιστοποιείται» η αναπηρία. Παράλληλα, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα ενσωματωθούν στα ΚΕ.Π.Α. 700 ιατροί.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, με την οποία προβλέπεται η διεύρυνση του πίνακα των μη αναστρέψιμων παθήσεων ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα.
Ποιες παθήσεις μπαίνουν στη λίστα με τις μη αναστρέψιμες
Με τη νέα απόφαση αναθεώρησης της σχετικής λίστας περισσότεροι πολίτες θα κατοχυρώνουν εφ’ όρου ζωής το ποσοστό αναπηρίας τους στα ΚΕΠΑ, χωρίς να χρειάζεται να περνούν ξανά και ξανά από επιτροπές για την πιστοποίηση της.
Με την αναθεώρηση του πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων μπαίνει τέλος στην ανάγκη επαναλαμβανόμενης πιστοποίησης ανθρώπων που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις χειρουργικές, των ενδοκρινών αδένων, του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος.
Οι παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον αναθεωρούνται ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης του e-ΕΦΚΑ και γνώμη της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής.
Με τον τρόπο αυτό οι πάσχοντες εξασφαλίζουν εφ΄ όρου ζωής τα προβλεπόμενα επιδόματα και παροχές που προβλέπονται από την κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία, καθώς οι παθήσεις χαρακτηρίζονται μη αναστρέψιμες και η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον.
Ολόκληρη η λίστα ΕΔΩ
Υπερδιπλασιάζονται οι γιατροί των ΚΕ.Π.Α.
Η μείωση των περιστατικών που έρχονται για αξιολόγηση στο ΚΕ.Π.Α. συνεπάγεται και τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την εξέταση των νέων αιτήσεων.
Σήμερα τα ΚΕ.Π.Α. καλούνται να διεκπεραιώσουν σχεδόν 160 χιλιάδες αιτήματα σε ετήσια βάση. Λόγω έλλειψης προσωπικού, κυρίως γιατρών, οι συνεδριάσεις γίνονται με τεράστια καθυστέρηση, είτε στα ΚΕΠΑ, είτε στις κατ΄ οίκον αξιολογήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε και η ενίσχυση του Ειδικού Σώματος ιατρών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρία.
Στα ΚΕ.Π.Α. υπηρετούν σήμερα περίπου 500 γιατροί, ο αριθμούς τους όμως θα ανέβει από τον Σεπτέμβριο στους 1.200 μετά και από τις σχετικές προκηρύξεις για την πρόσληψη 700 ακόμη ιατρών με νέες ειδικότητες. Οι προσωρινοί πίνακες έχουν αναρτηθεί και από τον Σεπτέμβριο θα ενσωματωθούν στο Ειδικό Σώμα των ΚΕΠΑ.
Αυξάνεται και ο αριθμός των ειδικοτήτων, καθώς για πρώτη φορά -από τότε που δημιουργήθηκαν τα ΚΕ.ΠΑ. το 2011- στις επιτροπές θα ενταχθούν μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, παιδίατροι, αναπτυξιολόγοι και παιδοψυχίατροι.
Γενικότερα ο στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών πιστοποίησης, η μείωση στο ελάχιστο των χρόνων ανταπόκρισης και η αξιοποίηση της ψηφιακής Εθνικής Πύλης Αναπηρίας για άμεσα «ραντεβού» και τέλος στις χειροκίνητες διαδικασίες.