«Αλλάζω Συσκευή ΙΙ»: Έρχεται νέο πρόγραμμα με επιδοτήσεις για αγορά κουζίνας και φούρνου

Αλλάζω συσκευή

Την δυνατότητα για αγορά με επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών που δεν συμπεριλαμβάνονταν στις λίστες του προηγούμενου κύκλου θα δίνει το νέο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή ΙΙ».

Ο νέος κύκλος επιδοτήσεων στα νοικοκυριά είναι στα «σκαριά» και αυτή την φορά τα σχέδια του αρμόδιου Υπουργείου περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο να «μετατοπιστούν» οι ώρες του φθηνού νυχτερινού τιμολογίου … το μεσημέρι.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Έτσι, έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην προμήθεια με κρατική χρηματοδότηση συσκευών όπως «έξυπνοι» φούρνοι και πλυντήρια, που θα ενσωματώνουν την δυνατότητα χειρισμού τους από απόσταση.

Ποιες συσκευές θα ενταχθούν στο πρόγραμμα

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, θα προκύψουν νέα δεδομένα στο ηλεκτρικό ρεύμα και αυτές οι εξελίξεις θα πρέπει να συνδεθούν με το νέο κύκλο του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή», το οποίο σχεδιάζεται από τα αρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, ώστε να είναι συμβατό με τις διαφοροποιήσεις που ενδέχεται να προκύψουν στα τιμολόγια ρεύματος.

Σε αυτό το πλαίσιο θα επιδοτηθούν «έξυπνες» συσκευών, οι οποίες θα επιτρέπουν στους δικαιούχους του νέου προγράμματος, να ρυθμίζουν εξ’ αποστάσεως τις ώρες λειτουργίας των οικιακών συσκευών τους.

Μάλιστα, το «Αλλάζω Συσκευή ΙΙ» θα περιλαμβάνει πλέον και την χορήγηση επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικών φούρνων και πλυντηρίων, ώστε οι καταναλωτές να αναβαθμίσουν τις κουζίνες τους με σύγχρονες τεχνολογίες.

Οι εξελίξεις αναμένεται να «τρέξουν» από τον Σεπτέμβριο, καθώς επιπλέον κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών πέρα από τα κλιματιστικά και τους ψυγειοκαταψύκτεςθα συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή ΙΙ» και φυσικά θα επιδοτούνται αναλόγως.

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» (όπως είχε τρέξει στο παρελθόν) επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές.

Πως θα χορηγείται η επιδότηση

Η επιδότηση παρέχεται μέσω επιταγών (vouchers) του προγράμματος, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την αγορά νέας συσκευής σε καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και να καλύψουν ένα μέρος της συνολικής δαπάνης.

Για κάθε αγορά νέας συσκευής με επιδότηση, δημιουργείται παράλληλα η υποχρέωση παράδοσης μίας παλιάς προς ανακύκλωση που ανήκει στην ίδια κατηγορία.

Το νέο πρόγραμμα θα προσφέρει στους καταναλωτές την δυνατότητα να ανανεώσουν τις ηλεκτρικές τους συσκευές με νέα, πιο «έξυπνα» μοντέλα που διαθέτουν την ευελιξία της απομακρυσμένης λειτουργίας.

Το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή ΙΙ», περιλαμβάνει βασικά στοιχεία και λεπτομέρειες που συμπληρώνουν την εικόνα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί αυτή η πρωτοβουλία.

Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε ιδιώτες και νοικοκυριά που έχουν εγκατεστημένες παλιές και ενεργοβόρες συσκευές, προκειμένου να τις αντικαταστήσουν με νέες που είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον και πιο αποδοτικές από άποψη ενέργειας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας που διατίθεται για τον σκοπό αυτό. Οι αιτήσεις συνήθως ανοίγουν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους κάθε έτους.

Θα προσφέρονται επιδοτήσεις για μια ποικιλία οικιακών συσκευών, όπως ψυγεία, κλιματιστικά, πλυντήρια ρούχων και φούρνους. Το πρόγραμμα ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες συσκευών.

Τα οικονομικά οφέλη περιλαμβάνουν εκπτώσεις στην αγορά νέων συσκευών και, κατ’ επέκταση, μείωση στο κόστος κατανάλωσης ενέργειας μακροπρόθεσμα

Εκτός από την αντικατάσταση παλιών συσκευών, το πρόγραμμα προωθεί και την ανακύκλωση των αποσυρθέντων συσκευών για να αποφευχθεί η συσσώρευση απορριμμάτων και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Exit mobile version