Αλλάζει “πρόσωπο” το Taxis: Ποιες αλλαγές έρχονται για τους φορολογούμενους και την Εφορία

taxisnet

Αλλάζει “πρόσωπο” το  Taxis ύστερα από 27 χρόνια.

Μάλιστα η ΑΑΔΕ προχωρά στην ενοποίηση και ενίσχυση με σύγχρονα εργαλεία και τεχνικές των ηλεκτρονικών συστημάτων για καταγραφή εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων και νέου τύπου ελέγχους για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου, κλοπής, απάτης και διακίνησης μαύρου χρήματος  και  βάζει «τέλος εποχής» στο Taxis ύστερα από 27 χρόνια.

Παράλληλα επισημαίνεται πως ο προϋπολογισμός για το έργο του νέου TAXIS  αλλά για και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά συστήματα που εντάσσονται στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχεται στα 131,589 εκατ. ευρώ. Πάντως η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει στην προκήρυξη σχετικού διεθνούς διαγωνισμού και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέχρι τις 27 Ιουνίου να υποβάλλουν προσφορές (η αποσφράγιση θα γίνει στις 4 Ιουλίου).

Το νέο TAXIS

Ο κάθε φορολογούμενος θα έχει στο νέο TAXIS  το δικό του ψηφιακό φάκελο με πλήρες εισοδηματικό και περιουσιακό προφίλ και στις  βασικές δράσεις του θα  περιλαμβάνονται:

Το  έργο του Ταμείου Ανάκαμψης και η ψηφιακή Εφορία του μέλλοντος

Ουσιαστικά σύμφωνα με το έργο του Ταμείου Ανάκαμψης, θα αντικατασταθούν τα τρία βασικά φορολογικά συστήματα Τaxis, Τaxisnet και Εlenxis  τα οποία θα στοχεύουν στην ενοποίηση, συλλογή και αξιοποίηση των βάσεων δεδομένων, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της μη φορολογικής συμμόρφωσης αλλά και γενικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει η ΑΑΔΕ στους φορολογούμενους με συμπίεση του διοικητικού κόστους.

Επίσης θα  ψηφιοποιηθούν πλήρως οι παρεχόμενες υπηρεσίες, ηλεκτρονικές και μη. Αυτές θα είναι διαθέσιμες «πρωτίστως ψηφιακά» μέσω ποικίλων μέσων ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης χωρίς τη φυσική παρουσία του φορολογούμενου και θα έχουν καθολική ενημέρωση για την πορεία των υποθέσεων τους.

Πολίτες και επιχειρήσεις θα εισάγουν μόνο μια φορά τα στοιχεία τους στις συναλλαγές τους με την περαιτέρω ανάπτυξη διαλειτουργικότητας για ολόκληρο  το δημόσιο τομέα και τις εταιρείες. Με αυτόν τον τρόπο οι εφορία αλλά και  ευρύτερα το Δημόσιο δεν θα ζητούν από τους φορολογούμενους στοιχεία τα οποία έχουν ήδη υποβάλλει.

Το έργο προβλέπει και τη διασύνδεση με τρίτα ηλεκτρονικά συστήματα όπως ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ταμειακών μηχανών, ERP επιχειρήσεων (πρόγραμμα που υποστηρίζει ουσιαστικά όλα τα τμήματα) και τραπεζών με στόχο τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και του εμπορίου και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Την ίδια ώρα  θα αξιοποιηθούν εργαλεία δημιουργίας προφίλ φορολογουμένων και υποθέσεων, μέθοδοι αποτίμησης κινδύνου, και ανάλυσης συμπεριφορών, εκτεταμένες διασταυρώσεις, διαδικασίες ανταλλαγής δεδομένων με τρίτους φορείς καθώς και με άλλες χώρες  προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως η  έννοια της χωρικής αρμοδιότητας καταργείται στην ψηφιακή Εφορία του μέλλοντος  ενώ μέσω αναδιοργάνωσης, θα «κεντρικοποιηθούν» οι φορολογικές λειτουργίες στο σύνολό τους, ειδικότερα της λογιστικής και της είσπραξης οφειλών περιλαμβάνοντας αναθέσεις εργασιών σε επίπεδο υπαλλήλου και διαχειρίσεις ροών διαδικασιών με εποπτεία από «άκρο σε άκρο» των υποθέσεων.

 

 

Exit mobile version