Aλλαγές στην αξιοποίηση της γεωθερμίας στη χώρα μας

Διαδικασίες διαβούλευσης ως προς τις αναγκαίες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για την ουσιαστική αξιοποίηση και ανάπτυξη του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας ξεκινούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Μ. Βερροιόπουλος, η νέα πολιτική για τη στήριξη της γεωθερμίας περιλαμβάνει δύο βασικές αρχές: α) ότι αποτελεί πλούτο που έχει, ανάλογα με την περίπτωση, εθνικό αλλά και τοπικό ενδιαφέρον και β) ότι πρέπει να μπει στο κάδρο του ενδιαφέροντος ο πραγματικός παραγωγός, δηλαδή ο αγρότης, ο επιχειρηματίας, ο δήμος κ.λπ.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν στην ουσία επενδύσεις στη γεωθερμία, κάτι που θα αλλάξει σύντομα με την τροποποίηση του πλαισίου, που μεταξύ άλλων θα προβλέπει: στην κατηγοριοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού να ληφθεί υπόψη η κλίμακα, που αναφέρεται (εθνική ή τοπική), την απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης αδειών εκμετάλλευσης στα γεωθερμικά πεδία χαμηλών θερμοκρασιών βάσει συγκεκριμένων κανόνων – ορίων, τη θέσπιση ευέλικτων διαδικασιών που απελευθερώνουν το γεωθερμικό δυναμικό στο τοπικό παραγωγικό δυναμικό, την αποκεντρωμένη διαχείριση των γεωθερμικών πεδίων με στήριξη του ΙΓΜΕ και των πανεπιστημίων κ.ά.

Επίσης, και η γεωθερμία θα μπορεί να ενταχθεί στον νέο επενδυτικό νόμο, ενώ δημιουργείται ειδικό πρόγραμμα που θα προωθεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.

Όπως τόνισε, στήριξη θα υπάρξει και στη γεωθερμία υψηλών θερμοκρασιών, για την οποία δεν χρειάζονται ουσιαστικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά η οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες και η ανάδειξη της αναπτυξιακής προοπτικής, με πρώτο πετυχημένο παράδειγμα αυτό της πιθανής συνεργασίας της ΔΕΗ με έμπειρες εταιρείες χωρών στις οποίες είναι ανεπτυγμένη η γεωθερμία, που θα δράσει ως καταλύτης για άλλες επενδύσεις.


Exit mobile version