Quantcast
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Τα "ψιλά γράμματα" στις εκπτώσεις και οι δηλώσεις Βαρβιτσιώτη - enikonomia.gr
share

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Τα “ψιλά γράμματα” στις εκπτώσεις και οι δηλώσεις Βαρβιτσιώτη

δημοσιεύτηκε:

Τις χθεσινές ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι εταιρείες για τη μείωση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σχολίασε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ.

«Αισθανόμαστε ότι η πίεση απέδωσε αλλά περιμένουμε ακόμα περισσότερα. Περιμένουμε και από τις υπόλοιπες ακτοπλοϊκές εταιρείες μέσα στην ημέρα και αύριο να ανακοινώσουν το υπόλοιπο πακέτο των εκπτώσεων, ώστε τουλάχιστον να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος της επιβατικής κίνησης του Ιουλίου και του Αυγούστου, δηλαδή του χρόνου στον οποίο η πλειοψηφία των Ελλήνων, των ελληνικών οικογενειών αποφασίζει να πάει τις καλοκαιρινές της διακοπές» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Θέλω να σας πω ναι κάποιες εταιρείες και ιδιαίτερα οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου έκαναν σημαντικές προσφορές και εκπτώσεις  οι οποίες ανταποκρίνονται σε αυτό που ζήτησε η κυβέρνηση δηλαδή να υπάρχει ένα εκπτωτικό πακέτο στην ελληνική οικογένεια-  σε αυτούς που  θέλουν να ταξιδέψουν 3, ή 4 με 5 άνθρωποι μαζί με το αυτοκίνητο τους σε ένα προορισμό και να επιστρέψουν και από αυτόν. Υπάρχουν κάποιες εταιρίες του κλάδου που νομίζουν πως με μικροπροσφορές συγκεκριμένων ημερών  ότι περνάνε τον πήχη των προσδοκιών. Δεν θα το έλεγα αυτό» συμπλήρωσε.

Επίσης κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι η μια εταιρεία προσφέρει κάθε Τρίτη έκπτωση 20% στις τιμές ατομικών ακτοπλοϊκών και άλλη κάθε Τετάρτη.

«Το διεμήνυσα χθες στους ίδιους ακτοπλόους πως αυτές οι εκπτώσεις δεν είναι ούτε στο πνεύμα των όσων ζήτησε η κυβέρνηση αλλά ούτε και στο πνεύμα το τι ζητάει η  κοινωνία. Γιατί εμείς δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που ζητάει η κοινωνία. Η κοινωνία είναι αυτή που μας είπε πως  “δεν θα δυσκολεύομαι να μετακινηθώ- Είναι πάρα πολύ ακριβά τα εισιτήρια”.  Έχουν ανέβει εξαιρετικά πολύ τα ξενοδοχεία – να μην το ξεχνάμε και αυτό.  Και το κόστος το οποίο έχει πληρώσει η μέση ελληνική οικογένεια και για πληθωρισμό και για ενεργειακή κρίση πολύ μεγάλο.  Άρα νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει και κάτι το οποίο να δείχνει ότι συμβαδίζουν και αυτές οι εταιρείες με το κοινωνικό αίσθημα. Θα σας πω όμως ότι δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα διότι δύο εταιρείες που ανακοίνωσαν αυτές τις εκπτώσεις δραστηριοποιούνται σε γραμμή στην  οποία υπάρχουν και  άλλες εταιρείες  οι οποίες δραστηριοποιούνται  με το σημαντικό κομμάτι των εκπτώσεων» απάντησε.

«Δεν θέλω να μπω στην ονοματολογία και να κρίνω την κάθε εταιρεία ξεχωριστά. Αλλά και το επιβατικό κοινό νομίζω ότι μπορεί να κρίνει πολύ καλύτερα το τι ισχύει . Άλλωστε στις γραμμές στις οποίες υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών ούτως ή αλλιώς τα εισιτήρια σε έναν βαθμό είχαν μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ τους :για παράδειγμα στην γραμμή της Ραφήνας  προς την Άνδρο, Τήνο, Μύκονος οι διαφορές ανάμεσα στα εισιτήρια  και ώρες αναχώρησης και πλοίου μπορεί να έφταναν και στο 50% .Δηλαδή έβρισκες ένα πολύ πιο ακριβό εισιτήριο  και ένα πολύ πιο φθηνό εισιτήριο  ούτως ή αλλιώς» πρόσθεσε. 

Παράλληλα ανέφερε πως σίγουρα υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός και κάθε εταιρεία έχει τη δική της εμπορική πολιτική, αλλά η κυβέρνηση μπόρεσε με τη σειρά της να επισημάνει σε αυτές της εταιρείες πως τα πακέτα που παρέχουν δεν είναι αντίστοιχα με την τιμή των καυσίμων και τις ανάγκες της κοινωνίας.

«Μην ξεχνάτε ότι ο μεγάλος όγκος των επιβατών της ακτοπλοΐας είναι οι Έλληνες επιβάτες. Επειδή λοιπόν, δεν έχει ο υπουργός Ναυτιλίας στη διάθεσή του από το νόμο καμία αγορανομική διάταξη που να επιβάλει τιμολόγιο – πλην των γραμμών που επιδοτεί το Υπουργείο Ναυτιλίας ή αποκλειστικής απασχόλησης – δεν μπορούσαμε να κάνουμε άλλες παρεμβάσεις πέρα από την πίεση την οποία ασκήσαμε και η οποία απέδωσε.  H αίσθηση μου είναι πως η πίεση απέδωσε. Έχουμε σημαντικά εκπτωτικά πακέτα σε σχέση με το τι υπήρχε μια βδομάδα πριν και αυτό δίνει την ευκαιρία στη μέση ελληνική οικογένεια να ταξιδέψει με χαμηλότερο κόστος από ότι προϋπολογίζεται», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Οι ανακοινώσεις των εταιριών για τις εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Υπενθυμίζεται πως χθες ορισμένες εταιρείες του κλάδου όπως η SEAJETS, ο Όμιλος Attica, η  Golden Star Ferries και  η  Fast Ferries εξέδωσαν ανακοινώσεις για τις εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
 Aναλυτικά:

Α. Η SEAJETS

Η SEAJETS ανακοίνωσε εκπτώσεις που ισχύουν για την έκδοση εισιτηρίων από την 18η Ιουλίου και για ταξίδια έως και την 18η Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα:

1. Έκπτωση τετραμελούς οικογένειας 30%

30% έκπτωση στα εισιτήρια επιστροφής επιβάτη και οχήματος με την ταυτόχρονη έκδοση εισιτηρίων μετ’ επιστροφής στα δρομολόγια όπως αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα:

2. Έκπτωση Μόνιμου Κάτοικου 20%

20% έκπτωση στα εισιτήρια επιβάτη σε όλα τα νησιά του Αιγαίου στα δρομολόγια όπως αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα. (Για τους μόνιμους κατοίκους Δωδεκανήσων έκπτωση 40% στη γραμμή Σητεία – Δωδεκάνησα).

3. Έκπτωση Τριτέκνων 30%

30% έκπτωση στα εισιτήρια επιστροφής επιβάτη για τους τρίτεκνους με την ταυτόχρονη έκδοση εισιτηρίων μετ’ επιστροφής στα δρομολόγια όπως αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα. (Για τους πολύτεκνους ισχύει ήδη η έκπτωση 50%).

 

 

4. Ειδικές εκπτώσεις

  • 25% έκπτωση στα εισιτήρια επιστροφής επιβατών και οχημάτων από Βόλο προς Σποράδες με την ταυτόχρονη έκδοση εισιτηρίου μετ’ επιστροφής.
  • 25% έκπτωση στα εισιτήρια επιστροφής επιβατών και οχημάτων από και προς Ραφήνα στις διαδρομές Ραφήνα – Άνδρο, Ραφήνα -Τήνο, Ραφήνα -Μύκονο και Ραφήνα – Πάρο με την ταυτόχρονη έκδοση εισιτηρίου μετ’ επιστροφής.
  • 25% έκπτωση στα εισιτήρια επιστροφής επιβατών και οχημάτων από Θεσσαλονίκη προς Λήμνο και Λέσβο με την ταυτόχρονη έκδοση εισιτηρίου μετ’ επιστροφής.

5. Εκπτώσεις για ημερήσιες εκδρομές πολιτιστικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος (επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους της Δήλου και στην Παναγία της Τήνου αντίστοιχα)

50% έκπτωση στα εισιτήρια επιστροφής επιβατών από Πάρο προς Μύκονο με την ταυτόχρονη έκδοση εισιτηρίου μετ’ επιστροφής αυθημερόν.
40% έκπτωση στα εισιτήρια επιστροφής επιβατών από Νάξο προς Μύκονο με την ταυτόχρονη έκδοση εισιτηρίου μετ’ επιστροφής αυθημερόν.
30% έκπτωση στα εισιτήρια επιστροφής επιβατών από Πάρο προς Τήνο με την ταυτόχρονη έκδοση εισιτηρίου μετ’ επιστροφής αυθημερόν.
6. Ο όμιλος Seajets εξετάζει με τα αρμόδια υπουργεία άμεσα τη χορήγηση έκπτωσης 15% στους δικαιούχους του Market Pass

H προσφορά θα ενεργοποιηθεί εντός 5 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία που θα έχουμε λειτουργική διασύνδεση με το σύστημα μητρώου του Market Pass.

Β. Ο Όμιλος Attica

Ο Όμιλος Attica στις εταιρείες blue star ferries και Hellenic Seaways ανακοίνωσε εκπτώσεις περίπου 20% στις μετακινήσεις από 3 έως 5 άτομα με ΙΧ σε όλους τους προορισμούς από τον Πειραιά και προς Πειραιά.

Παράλληλα αυξάνει την έκπτωση στα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού από το 25% στο 50% που θα έχει ως αποτέλεσμα ο επιβάτης δικαιούχος του κοινωνικού τουρισμού να απολαμβάνει έκπτωση στο εισιτήριο του με τη συμμετοχή του ΟΑΕΔ κατά 95%.

Γ.Golden Star Ferries
Η Golden Star Ferries πέραν από τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία η εταιρεία ανακοίνωσε έκπτωση 20% με τα συμβατικά της πλοία, για το διάστημα από 17 Ιουλίου έως και 10 Σεπτέμβρη, κάθε Τρίτη, σε ατομικά εισιτήρια ( οικονομική & διακεκριμένη θέση καθώς και αεροπορικού τύπου κάθισμα), σε αυτοκίνητα και δίκυκλα. Σημειώνεται ότι η Golden Star Ferries εφαρμόζει ήδη εκπτώσεις σε ( ΑΜΕΑ, πολύτεκνους , φοιτητές) σε τρίτεκνες οικογένειες, σε ένστολους καθώς και σε συνταξιούχους ναυτικούς . Παράλληλα, τρέχει εδώ και μεγάλο χρονικά διάστημα ελκυστικές προσφορές με το ταχύπλοο Superexpress οι οποίες προσεγγίζουν σε αρκετές περιπτώσεις τους ναύλους συμβατικών πλοίων, ενώ παρέχει μειωμένες τιμές σε ομαδικές μετακινήσεις γκρουπ.

Δ. Fast Ferries

Στην παροχή εκπτώσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια επιβατών προχωρά η Fast Ferries θέλοντας να συνεισφέρει στην αύξηση της επισκεψιμότητας στα νησιά που εξυπηρετεί με τα δρομολόγιά της.

Oι συγκεκριμένες εκπτώσεις αποφασίστηκαν μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ζητήθηκε από τους ακτοπλόους η μείωση του κόστους μεταφοράς για τη μέση ελληνική οικογένεια στις γραμμές κορμού, δηλαδή που να έχουν αφετηρία ή άφιξη στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας, της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας.

Συγκεκριμένα η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θεσπίζει «ημέρα εκπτωτικού ναυλολογίου».

Από 19/7/2023 και έως 6/9/2023 κάθε Τετάρτη η Fast Ferries θα προσφέρει εκπτωτικό ναυλολόγιο μειωμένο κατά 20% σε όλα της τα δρομολόγια από Ραφήνα προς ‘Ανδρο, Τήνο, Μύκονο, Νάξο καθώς και στα δρομολόγια της επιστροφής προς Ραφήνα.

Η έκπτωση ισχύει σε όλες τις διαδρομές από/προς Ραφήνα, για όλες τις θέσεις επιβατών, καθώς και στα εισιτήρια ΙΧ επιβατικών οχημάτων και μοτοσυκλετών.

Σημειώνεται επίσης ότι η Fast Ferries, επί σειρά ετών προσφέρει πέραν των υποχρεωτικών, σημαντικές εμπορικές εκπτώσεις σε όλα της τα δρομολόγια σε όλη την δρομολογιακή περίοδο, όπως:

  • Έκπτωση 30% στα εισιτήρια των τριτέκνων επιβατών
  • Έκπτωση 25% στα εισιτήρια των ένστολων (στρατιωτικοί-σώματα ασφαλείας). Η έκπτωση ισχύει και για το όχημά τους.
  • Έκπτωση 25% στους συνταξιούχους Ν.Α.Τ.
  • Έκπτωση 30% στα εισιτήρια επιστροφής για αυθημερόν ταξίδια.
  • Έκπτωση 50% στα παιδιά 6 έως 10 ετών.
  • Έκπτωση 50% στις μετακινήσεις όλων των αθλητικών και πολιτιστικών Συλλόγων των νησιών για τις μετακινήσεις τους από και προς τη Ραφήνα και μεταξύ των νησιών.
    Η Fast Ferries μέσω του προγράμματος πιστότητας πελατών της ‘’Fast Friends” και με τη συγκέντρωση ανάλογων πόντων, προσφέρει τη δυνατότητα παροχής εκπτωτικών ή δωρεάν εισιτηρίων.

Ε. Σημειώνεται ότι σήμερα οι Μινωικές Γραμμές ανακοίνωσαν την παροχή έκπτωσης 20% σε οικογένειες και παρέες για την Κρήτη και τη Μήλο.

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε σημερινή της ανακοίνωσή της στα ήδη προσφερόμενα οικογενειακά πακέτα 4 ατόμων σε καμπίνες, με ή χωρίς αυτοκίνητο, προστίθεται η έκπτωση 20% στην οικονομική θέση για οικογένειες και παρέες 3 ατόμων και άνω (στην ίδια κράτηση), με ή χωρίς αυτοκίνητο, στα πολυτελή πλοία KNOSSOS PALACE & FESTOS PALACE.

Η έκπτωση ισχύει για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν έως και 30/09/2023.

Επίσης η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ήταν η πρώτη που από τις 29 Ιουνίου προσφέρει έκπτωση 20% στη Γραμμή των Κυκλάδων, για ταξίδια έως 30/09/2023, με το πολυτελές High Speed Catamaran SANTORINI PALACE, με προορισμούς τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Πάρο, τη Σύρο, τη Νάξο ή την Τήνο, από τον Πειραιά ή από το Ηράκλειο, καθώς και στις ενδοκυκλαδικές διαδρομές.

Η συγκεκριμένη έκπτωση ισχύει για αγορές εισιτηρίων έως την Κυριακή 16/07/2023 και λειτουργεί αθροιστικά στις προσφερόμενες εκπτώσεις της εμπορικής πολιτικής της εταιρείας. Μετά τη λήξη της υπάρχουσας προσφοράς, η εταιρεία θα επανέλθει με νεότερο δελτίο τύπου για τη νέα προσφορά που θα ισχύσει από τη Δευτέρα 17/07/2023.

Τα ψιλά “γράμματα” για τις προσφορές 

Από τις παραπάνω ανακοινώσεις προκύπτει πως οι προσφορές αρχίζουν µε έκπτωση 15% και φτάνουν μέχρι και 95% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Ιδιαίτερα ευνοημένοι των εκπτώσεων αυτών  θα είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισµού καθώς από την ερχόµενη εβδοµάδα πολλές ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις θα προσφέρουν  εκπτώσεις  έως και 95%.  Ορισµένες εταιρείες περιλαµβάνουν προσφορές όχι µόνο για οικογένειες αλλά και για παρέες ή µεµονωµένους ταξιδιώτες.

Η πλειοψηφία των  ακτοπλοϊκών εταιριών  διευκρινίζει ότι  δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια να τα ακυρώσουν, ανάλογα µε τα προβλεπόµενα της πολιτικής ακυρώσεων της κάθε εταιρείας, και να εκδώσουν νέα µε χαµηλότερες τιµές, υπό τον περιορισµό της διαθεσιµότητας..

Το σύνολο των ακτοπλόων εφαρµόζει τις προσφορές συνδυαστικά µε τις ισχύουσες µέχρι σήµερα. Ωστόσο, άλλες εταιρείες εφαρµόζουν τις παλιές προσφορές στις νέες τιµές που διαµορφώνουν οι νέες εκπτώσεις και άλλες το αντίστροφο.  Πάντως την Τρίτη αναμένεται να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους  οι εταιρείες αυτές τις εκπτώσεις στα εισιτήρια .

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.