Ακρίβεια: Αύριο οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό – Ποια τρόφιμα τείνουν να γίνουν δυσεύρετα

σούπερ μάρκετ

Αύριο, Τρίτη 8 Αυγούστου, θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό της χώρας μας και αυτά θα δείξουν εάν η βασική πηγή του προβλήματος παραμένουν οι τιμές των τροφίμων. Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα, η Eurostat αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό της χώρας μας. Δηλαδή ο πληθωρισμός της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 3,4% τον Ιούλιο από 2,8%  που ήταν τον Ιούνιο, διακόπτοντας καθοδικό σερί 9 μηνών.

Τα τρόφιμα

Όσον αφορά το θέμα των τροφίμων επισημαίνεται πως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι τον Ιούνιο οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 12,2%, ενώ σε μηνιαία βάση οι αυξήσεις ήταν της τάξεως του 2,1% σε  σχέση με τον Μάιο του 2023. Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα σημείωσε τον Ιούνιο του 2023 τη  μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στις τιμές των τροφίμων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή αύξηση της τάξης του 3,5%. Πάντως νέες αιτίες «πονοκεφάλου» για τα νοικοκυριά, αλλά και για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποτελούν τα σιτηρά, το ελαιόλαδο και τα καύσιμα, με τις αυξήσεις στις τιμές των τελευταίων να επηρεάζουν άμεσα, αλλά και έμμεσα, τον πληθωρισμό, καθώς προκαλούν ανατιμήσεις και σε σειρά άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

Δυσεύρετα τα φασολάκια

Είδος πολυτελείας τείνουν να γίνουν τα φασολάκια, τα οποία είναι πλέον δυσεύρετα. Για το θέμα αυτό μίλησε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος Κεντρικής  αγοράς, Απόστολος Αποστολάκος σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ. «Αυτή τη στιγμή τα φασολάκια βρίσκονται σε αυξημένη τιμή και είναι ένα είδος που δεν μπορεί να υποκατασταθεί από εισαγωγές. Αυτό το προϊόν παράγεται κυρίως στην Ελλάδα» σημείωσε και ανέφερε πως η τιμή χονδρικής στα φασολάκια φέτος είναι μεταξύ 3 ευρώ με 4 ευρώ από 2 ευρώ με 2,50 ευρώ που ήταν πέρυσι το καλοκαίρι». 

«Σήμερα οι τιμές στα φασολάκια υποχώρησαν σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι τιμές τους κυμαίνονται μεταξύ 3,50 ευρώ μέχρι και 4,50 ευρώ είτε στις λαϊκές είτε στα σούπερ μάρκετ. Ενώ την περασμένη εβδομάδα ήταν από 1 ευρώ με 1,50 ευρώ περισσότερο από αυτό που σας λέω, δηλαδή 5 ευρώ με 6  ευρώ».  Και συμπλήρωσε πως «η τιμή στα φασολάκια από το χωράφι ξεκινούν από 2,70 ευρώ  με 2,80 ευρώ».

«Η αγορά αυτορυθμίζεται με την κρίση στις ζωοτροφές, με την κρίση στα καύσιμα, με την κρίση στο νερό οι τιμές ανέβηκαν. Αλλά τώρα φαίνονται να αποκλιμακώνονται. Και η αγροτική παραγωγή, ο πρωτογενής τομέας  με τη συμμετοχή τους στο ΑΕΠ,  που είναι 3 με 3,5% μπορεί να πάει και 5 %» ανέφερε, μεταξύ άλλων. 

Exit mobile version