Ακίντα: Στα κινητά τηλέφωνα “περνούν” όλα τα στοιχεία μέσω του Wallet – Τι πρέπει να γνωρίζετε

ακίνητα

Στην εφαρμογή του wallet των κινητών τηλεφώνων των πολιτών “περνούν” όλα τα στοιχεία των ακινήτων.

Η εφαρμογή αυτή παρέχεται στο gov.gr και οι κάτοχοί των σπιτιών θα μπορούν με αυτόν τον τρόπο να έχουν την εικόνα για το οίκημα τους καθώς αυτό αποκτά ψηφιακή ταυτότητα. Παράλληλα επισημαίνεται πως σύντομα στο ψηφιακό πορτοφόλι μέσω της εφαρμογής που διατίθεται σε κινητά τηλέφωνα και tablets θα υπάρχουν και άλλα στοιχεία όπως εμβαδόν, περίμετρος και χρήση γης κλπ. Δηλαδή η καταχώρηση των ακινήτων στο wallet θα γίνεται τώρα με τον ίδιο τρόπο που καταχωρήθηκαν η αστυνομική ταυτότητα, η άδεια οδήγησης, η κάρτα ανεργίας και η ασφαλιστική ικανότητα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικηγόροι και γενικότερα οι εμπλεκόμενοι- ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εντοπίζουν ή να ενημερώνονται από τους ιδιοκτήτες άμεσα και εύκολα για το οίκημα που τους ενδιαφέρει σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας.

Ακίνητα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ψηφιακή ταυτότητα

Όλοι θα έχουν την ίδια εικόνα για το ακίνητο χωρίς να χρειάζεται να  γίνει διασταύρωση και επιβεβαίωση στοιχείων.  Η ψηφιακή ταυτότητα θα  χορηγείται σε ακίνητα όπου υπάρχει συμφωνία στοιχείων σε όλες τις υπηρεσίες.

Ο στόχος της λειτουργίας της νέας υπηρεσίας είναι να υπάρξει ενιαία εικόνα για το ακίνητο και να μην υπάρχουν τα υφιστάμενα προβλήματα. Υπενθυμίζεται δε πως σήμερα το ίδιο ακίνητο εμφανίζεται με διαφορετικό τρόπο  στην εφορία και με άλλον τρόπο στην πολεοδομία και στον δήμο.

Μάλιστα μέσω της εφαρμογής του wallet οι πολίτες θα δίνουν το “πράσινο φως” στους δημόσιους φορείς και στους ιδιωτικούς να αντλούν εκείνοι τα απαραίτητα στοιχεία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναφορικά με το ακίνητο τους. Πρακτικά οι πολίτες θα δίνουν τη συναίνεσή τους μέσω του ψηφιακού τους πορτοφολιού για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και άλλες συναλλαγές που αφορούν στην ακίνητη περιουσία τους.  Πρωτίστως όμως, θα μπορούν να βλέπουν πώς έχει αποτυπωθεί η περιουσία τους. Δηλαδή ποια είναι η επιφάνεια και τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου τους, ποια η περίμετρος, η χρήση γης, και γενικά, μέσω του ψηφιακού χάρτη, θα ενημερώνονται για τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που μπορούν να κάνουν σε κάθε περιοχή.

Η λειτουργία του maps.gov.gr

Οι πολίτες θα βλέπουν για πρώτη φορά μέσω της διεύρυνσης της λειτουργίας του maps.gov.gr  οριοθετημένη την περιουσία τους σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας, ανεξαρτήτως της φάσης κτηματογράφησης. Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν για όλους, χωρίς διαβαθμισμένη πρόσβαση, μέσω ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος πλοήγησης, ενώ είναι πλέον προσβάσιμη και από κινητά. Η νέα πλατφόρμα έχει εμπλουτιστεί με τα δεδομένα των γεωτεμαχίων του Κτηματολογίου. Αυτό σημαίνει πως ο χρήστης μπορεί να βλέπει στον χάρτη τόσο τα όρια κάθε οικοπέδου, όσο και τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που αυτό φέρει.

Επιπλέον θα διατίθενται πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για την πορεία του Κτηματολογίου και γενικότερα την κτηματαγορά.

 

Exit mobile version