Quantcast
Ακίνητα: Τι πρέπει να κάνετε για να έχετε αφορολόγητα ενοίκια για 3 χρόνια - enikonomia.gr
share

Ακίνητα: Τι πρέπει να κάνετε για να έχετε αφορολόγητα ενοίκια για 3 χρόνια

δημοσιεύτηκε:

Υπό κάποιους βασικούς όρους μπορούν να “κερδίσουν “τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια οι ιδιοκτήτες τους. Το μέτρο αυτό αφορά στους φορολογούμενους που θα ανοίξουν τα “κλειστά” ακίνητα τους ή που θα τα αποσύρουν από τη βραχυχρόνια και θα τα διαθέσουν για μακροχρόνια μίσθωση.

Αναλυτικά οι όροι αυτοί είναι οι εξής:

  • Πρώτον: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ανοίξουν τα “κλειστά” οικήματα τους και θα τα νοικιάσουν από τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, θα απαλλαγούν τα επόμενα 3 έτη  από τον φόρο εισοδήματος για  τα ενοίκια.
  • Δεύτερον: Για να χορηγηθεί αυτή η φοροαπαλλαγή  θα πρέπει το ακίνητο να είναι κενό (όπως προκύπτει από το Ε2) ή να  είναι σε βραχυχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον 3 χρόνια. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερο αποδεικτικό με διακοπή της ηλεκτροδότησης για τα ακίνητα που ήταν -κλειστά. Αυτό αφορά τα  ακίνητα  που έχουν εμβαδόν έως 120 τ.μ. Ο στόχος του μέτρου είναι να μειωθεί το φορολογικό βάρος  σε μικρά και μεσαία εισοδήματα.
  • Τρίτον- ταυτότητα ιδιοκτησίας: Το φορο -μπόνους θα δοθεί μόνο σε φυσικά πρόσωπα που έχουν ακίνητα και όχι σε επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά παρακάτω παρατίθεται ένα σχετικό παράδειγμα για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί το μέτρο αυτό στην πράξη.  Ένας ιδιοκτήτης ακινήτου που λαμβάνει σε μηνιαία βάση ενοίκιο ύψους 1.000 ευρώ θα έχει με την φοροαπαλλαγή:

  • ένα φορολογικό όφελος σε ετήσια βάση της τάξεως των 1.800 ευρώ ή 5.400 ευρώ στην τριετία
  • ενώ για μηνιαίο μίσθωμα 1.660 ευρώ ή 20.000 ευρώ το χρόνο το όφελος θα είναι στα 4.600 ευρώ.

Το μέτρο 

Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται πως θα φέρει στον κρατικό προϋπολογισμό απώλειες της τάξεως σχεδόν  3 εκατ. ευρώ για το 2025 και 13 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για την τριετία 2026-2028. Αξιοσημείωτο είναι δε πως τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομικών και Οικονομίας έδειξαν πως, το 2023 καταγράφηκαν σχεδόν 600 χιλιάδες κλειστά ακίνητα σε ολόκληρη  τη χώρα ( 995.500 δικαιώματα), ενώ από τα κενά ακίνητα στην τριετία 2020-2022 μόνο 7.000 ή το 1,2% διατέθηκαν για μίσθωση. Υπενθυμίζεται πως  τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται:

  • Με συντελεστή 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος
  • Με συντελεστή 35% για τα εισοδήματα που βρίσκονται στο  κλιμάκιο από 12.001 ευρώ  έως 35.000 ευρώ
  • Με συντελεστή 45%  για τα εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ.

«Φρένο» στο Airbnb

Μπαίνουν περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb) σε τρία κορεσμένα δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας καθώς «παγώνουν» για 1 χρόνο οι άδειες. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την επίλυση της στεγαστικής κρίσης και αυτό αφορά:

  • Το 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα που περιλαμβάνει τις περιοχές: Κουκάκι, Πλάκα, Κολωνάκι, Σύνταγμα – Ομόνοια – Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Ιλίσια, Νεάπολη.
  • Το 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Μετς, Νέος Κόσμος, Άγιος Αρτέμιος, Παγκράτι, και:
  • Το 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Βοτανικός, Μεταξουργείο, Γκάζι, Πετράλωνα, Ρουφ.

Ασφάλειες και ΕΝΦΙΑ

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ,  επισημαίνεται πως έκπτωση 29% θα χορηγηθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν οικήματα αντικειμενικής αξίας έως 500.000 ευρώ και που θα τα ασφαλίσουν για τους τρείς κινδύνους από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά, πλημμύρα και σεισμό).

Ενδεικτικά αναφέρεται πως εάν κάποιος έχει ένα ακίνητο και πληρώνει ΕΝΦΙΑ ύψους 400 ευρώ και το έχει ασφαλίσει για ολόκληρο το έτος  τότε το 2025 θα καταβάλει φόρο ύψους 320 ευρώ. Δηλαδή θα έχει ένα όφελος της τάξεως των 80 ευρώ σε ετήσια βάση από 40 ευρώ που ήταν η έκπτωση (10%) στο φετινό λογαριασμό.

Η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ εξακολουθεί να ισχύει για τους πολίτες που έχουν ασφαλισμένες κατοικίες άνω των 500.000 ευρώ.

Διευκρινίζεται δε πως εάν οι πολίτες  δεν ασφαλίσουν τις κατοικίες τους,  τότε από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα  λάβουν κρατική αποζημίωση σε περίπτωση ζημιάς από φυσικές καταστροφές.

Επιπλέον υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Οι κατοικίες  θα  πρέπει να είναι ασφαλισμένες σε ασφαλιστική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος.
  • Η ασφάλιση θα πρέπει να αφορά το προηγούμενο έτος και να έχει διάρκεια τουλάχιστον 3 μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, τότε  η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα προσαρμόζεται αναλογικά.
  • Εάν το ακίνητο είναι ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες εντός του ίδιου έτους τότε δεν χορηγείται η έκπτωση.
  • Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.