Ακίνητα: Πώς επηρεάζει η “Χρυσή Βίζα” τις αγοραπωλησίες

ακίνητα

Στις 112.000 ανέρχεται ο αριθμός των αγοραπωλησιών  από τις αρχές του έτους έως τις 10 Αυγούστου, από 139.000 που ήταν ο συνολικός αριθμός  το 2022, όπως αυτό προκύπτει από σχετικά στοιχεία της ΑΑΔΕ. Τα στοιχεία αφορούν στις μεταβιβάσεις που έχουν γίνει  μέσω της πλατφόρμας  της ΑΑΔΕ” ΜyProperty”, ωστόσο σε αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί οι μεταβιβάσεις  ακινήτων εκτός σχεδίου πόλεως και αγροτεμαχίων.

Μάλιστα από την αρχή του έτους έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ  “myproperty”  περισσότερες από 112.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης που αφορούν σε αγοραπωλησίες ακινήτων, 50.000 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής, 29.000 δηλώσεις δωρεών και 48.500 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς.

Τα έσοδα του Δημοσίου και ο ρόλος της Χρυσής Βίζας

Αξιοσημείωτο είναι δε πως το Δημόσιο έχει έσοδα ύψους 301 εκατ. ευρώ από τις αγοραπωλησίες. Το ποσό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με ολόκληρο το έτος 2022 και αυτό έγκειται στο γεγονός ότι οι πράξεις γίνονται σε ποσά υψηλότερα σε σχέση με το 2022  λόγω της μεγάλης ζήτησης που καταγράφεται. Επίσης οι ξένες επενδύσεις οδηγούν την κτηματαγορά στην Ελλάδα. Μάλιστα οι αγοραπωλησίες ακινήτων υπερέβησαν το 1 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους από επενδυτές τρίτων χωρών που θέλουν να αποκτήσουν άδεια παραμονής μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα».

Το ποσό αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο από αυτό του αντίστοιχου διαστήματος 2022, καθώς είχαν επενδυθεί 361 εκατ. ευρώ.  Η αύξηση της τάξεως του 170% προκύπτει με βάση τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τη χορήγηση αρχικών αδειών μόνιμου επενδυτή.

Η χρυσή βίζα 

Υπενθυμίζεται πως το όριο  για τη “χρυσή βίζα” έχει αυξηθεί  σε 500.000 ευρώ στις δημοφιλέστερες περιοχές επένδυσης για τους ξένους από 25.000 ευρώ που ήταν αρχικά.  Αυτό αφορά μεταξύ άλλων τις περιοχές  του κεντρικού , βόρειου και  νότιου τομέα  της Αττικής, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σε αντίθεση με ότι ίσχυε μέχρι πρότινος  στις παραπάνω περιοχές δεν θα μπορεί κανείς να αποκτά  2 ή 3 ακίνητα χαμηλότερης  αξίας για  να καλύπτει το ελάχιστο όριο  των 500.000 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version