Πιο εύκολη αναμένεται να γίνεται η πώληση ακινήτου μέσω πλειστηριασμού. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών είναι οι εξής:
-Η δυνατότητα απόκτησης ενός ακινήτου από πολλαπλούς αγοραστές για την αγορά του οποίου θα μπορεί ο καθένας ενδιαφερόμενος να βάζει μέρος των χρημάτων. Με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί η διάθεση π.χ ακινήτων μεγάλης αξίας που απαιτούν την επένδυση σημαντικών κεφαλαίων και τα οποία δεν μπορούν να βρεθούν από έναν αγοραστή .
– Η αυτόματη μείωση της τιμής του ακινήτου μετά κάθε άγονο πλειστηριασμό .Η αλλαγή αυτή θα διευκολύνει την πώληση ενός ακινήτου και θα επισπεύσει τον χρόνο διάθεσης , αφού για τη μείωση της τιμής δεν θα απαιτείται δικαστική απόφαση.
-Ο εμπλουτισμός των στοιχείων για τα ακίνητα που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα -e auction έτσι ώστε να υπάρχει πληρέστερη εικόνα και να μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον πιθανών αγοραστών .
-Η υποχρέωση κάθε ακίνητο να συνοδεύεται από έκθεση πιστοποιημένου εκτιμητή και φωτογραφικό υλικό που θα διευκολύνει τη διάθεση του.
Οι αλλαγές δρομολογούνται στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης για την οποία δουλεύει ήδη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και αναμένεται να παραδώσει το πόρισμα της στα τέλη Ιουλίου . Στόχος είναι ο νέος Κώδικας να τεθεί σε εφαρμογή από τη έναρξη της νέας δικαστικής περιόδου δηλαδή τον Σεπτέμβριο .Οι αλλαγές σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς θα τεθούν σε εφαρμογή από τον ίδιο μήνα και θα αφορούν τις νέες κατασχέσεις και όχι αυτές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί .Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστούν οι πλειστηριασμοί που έχουν ήδη προγραμματιστεί και αναρτηθεί στην πλατφόρμα, e-auction μέχρι σήμερα. Έτσι το καθεστώς θα αφορά ουσιαστικά τους πλειστηριασμούς που θα ωριμάσουν 1 χρόνο περίπου μετά την ενεργοποίηση των αλλαγών. Η διευκόλυνση των πλειστηριασμών με στόχο την αποτελεσματικότερη διάθεση τους θα συμβάλει έτσι ώστε τα ακίνητα αυτά, ελλείψει αγοραστικού ενδιαφέροντος , να μην καταλήγουν στις τράπεζες.