Ο “αέρας” απειλεί την περιουσία χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” oι παραπάνω οι ιδιοκτήτες θα μοιραστούν τα περιουσιακά τους στοιχεία με το Δημόσιο χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτό θα συμβεί επειδή χιλιάδες ιδιοκτήτες διέγραψαν από το Ε9 τα χιλιοστά που τους αντιστοιχούν σε ανεκπλήρωτο δικαίωμα υψούν ή δεν τα δήλωσαν ούτε στο Κτηματολόγιο, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Οριζόντια ιδιοκτησία: Στις πολυκατοικίες που κατασκευάζονταν τις προηγούμενες δεκαετίες, ο κατασκευαστής ή ο οικοπεδούχος, ή και οι δύο, συνηθέστατα διατηρούσαν ως οριζόντια ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου προκειμένου να το αποδώσουν σε μελλοντικούς ορόφους (“δικαίωμα υψούν”) με δικαίωμα μονομερούς ανακατανομής των ποσοστών συγκυριότητας του δικαιώματος αυτού στο οικόπεδο. Ωστόσο στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αυτών οι συντελεστές δόμησης εξαντλήθηκαν ή μειώθηκαν αργότερα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον οποιοδήποτε δυνατότητα υλοποίησης αυτών των δικαιωμάτων.
Συντελεστής δόμησης: Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτο Παραδιά «κατά τις προηγούμενες δεκαετίες στην ανοικοδόμηση πολυκατοικιών υπήρχε πάντοτε η προσδοκία για αύξηση του συντελεστή δόμησης, για αυτό και όταν αναγειρόταν ένα κτίριο ο οικοπεδούχος ή κατασκευαστής διατηρούσαν ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας προκειμένου να το αποδώσουν στους μελλοντικούς ορόφους ως ” δικαίωμα υψούν”». Ωστόσο η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν αντίθετη με οποιαδήποτε αύξηση των υπαρχόντων συντελεστών δόμησης και παράλληλα σε πολλές περιοχές οι ήδη εξαντλημένοι συντελεστές μειώθηκαν δραστικά.
“Αγνώστου ιδιοκτήτη”: Το προαναφερόμενο ποσοστό συνιδιοκτησίας, χαρακτηριζόμενο φορολογικά ως ποσοστό επί οικοπέδου με εξαντλημένο συντελεστή δόμησης πρέπει να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και να φορολογηθεί στον ΕΝΦΙΑ ως αυτοτελές περιουσιακό στοιχείο. Kαι εδώ αρχίζει το πρόβλημα. Χιλιάδες ιδιοκτήτες προκειμένου να αποφύγουν την άδικη αυτή φορολογική επιβάρυνση, αλλά και τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις που συνεπάγεται η καταχώριση των ” δικαιωμάτων” τους αυτών δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο, με συνέπεια αυτά σήμερα να φαίνονται ως “αγνώστου ιδιοκτήτη”. Aυτό σημαίνει πως, μετά την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών θα περιέλθουν στο Δημόσιο το οποίο θα καταστεί αναγκαστικός συνιδιοκτήτης στο “δικαίωμα υψούν” σε χιλιάδες κατοικίες σε όλη τη χώρα, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.
5.000 πολυκατοικίες: Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα η εκτίμηση είναι πως οι πολυκατοικίες στις οποίες δεν δηλώθηκε ο αέρας στο Κτηματολόγιο ανέρχονται ακόμα και σε 50.000 και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα προκαλέσει πραγματικό χάρος τόσο στους συνιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικιών, αφού το Δημόσιο θα πρέπει να συμμετέχει στις Γενικές Συνελεύσεις τους, στις ψηφοφορίες και στις δαπάνες επισκευής των κτιρίων κλπ όσο και στις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ οι οποίες θα πρέπει να κληθούν να διαχειριστούν όλα αυτά άνευ οποιαδήποτε αξίας ή αντικειμένου περιουσιακά “δικαιώματα” ως περιουσιακά δικαιώματα του Δημοσίου.