Ακίνητα: Επεκτείνεται το σύστημα των αντικειμενικών αξιών σε 2.167 περιοχές – Ποιες αφορά

ακίνητα

Σταδιακά  και όχι άμεσα θα επεκταθεί το σύστημα  του αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων με βάση τις τιμές ζώνης στις 2.167 περιοχές της χώρας.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ισχύει το λιγότερο αξιόπιστο σύστημα των τιμών εκκίνησης ελαχίστου κόστους κατασκευής οικοδομής ή το σύστημα της εκτίμησης των αξιών από τις εφορίες με βάση συγκριτικά στοιχεία.

Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν αποσταλεί  από πολλούς δήμους των περιοχών τα αναγκαία στοιχεία για τον ορθό καθορισμό αντικειμενικών αξιών στις περιοχές τους.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εντός του 2024, θα γίνει σταδιακά η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (των τιμών ζώνης) σε περιοχές της χώρας όπου το σύστημα αυτό δεν ισχύει σήμερα. Αυτή τη στιγμή το σύστημα των αντικειμενικών αξιών καλύπτει το 98,5% της χώρας. Απομένουν ακόμη να ενταχθούν άλλες 2.167 περιοχές, που αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 1,5% της ελληνικής επικράτειας.

Βήμα -βήμα

Η ένταξη των περιοχών αυτών στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης δεν θα γίνει ταυτόχρονα στις 2.167 περιοχές μέσα στο 2024, αλλά σταδιακά εντός του 2024 και ίσως και εντός του 2025, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αυτή τη στιγμή υπάρχει ελλιπής ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου από πολλούς δήμους, που έχουν στις χωρικές τους αρμοδιότητες τέτοιες περιοχές, για σημαντικά στοιχεία που προσδιορίζουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, όπως οι συντελεστές δόμησης κ.λπ.

Συνεπώς, από τις 2.167 περιοχές που δεν έχουν αυτή τη στιγμή σύστημα αντικειμενικών αξιών, μόνο για όσες οι αρμόδιοι δήμοι έστειλαν πλήρη στοιχεία στο υπουργείο θα οριστούν αντικειμενικές τιμές εντός των αμέσως προσεχών εβδομάδων ή μηνών. Ουσιαστικά, η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών δεν θα γίνει μονομιάς σε όλες τις 2.167 περιοχές αλλά σε ορισμένες από αυτές, ενώ στις υπόλοιπες θα γίνει αργότερα και με ρυθμούς ανάλογους της προόδου που σημειώνεται στην αποστολή των αναγκαίων στοιχείων από τους αρμόδιους δήμους.

Ποιες περιοχές αφορά

Σύμφωνα με  την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, οι περιοχές στις οποίες θα επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης και θα επέλθουν οι παραπάνω αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων είναι οι εξής:

 

 

 

Exit mobile version