Quantcast
Ακίνητα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα ενοίκια - Πόσο αυξήθηκαν, σε ποιες περιοχές υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες - enikonomia.gr
share

Ακίνητα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα ενοίκια – Πόσο αυξήθηκαν, σε ποιες περιοχές υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες

δημοσιεύτηκε:

“Τσιμπάνε” και άλλο οι τιμές των ενοικίων σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, φέτος οι τιμές ενοικίων ακινήτων στην Αττική έχουν καταγράψει κατά μέσο όρο μια άνοδο 13% και στην Θεσσαλονίκη 9,3%.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως  τα στοιχεία των μεσιτών και οι αγγελίες του Αυγούστου δείχνουν πως  η ακρίβεια στα ενοίκια είναι πολλαπλάσια του γενικού πληθωρισμού. Με σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας να βρίσκεται στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, η μεγαλύτερη κινητικότητα εντοπίζεται στην Αττική, όπου οι περιοχές με τα χαμηλότερα ενοίκια είναι γειτονιές του κέντρου της Αθήνας όπου συνολικά, μαζί και με ακριβότερα μέρη, όπως το Κολωνάκι, έχουν μέσο όρο τιμών στα 10,58 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ο χαμηλότερος μέσος όρος τιμών συνολικά είναι στα δυτικά προάστια της πόλης, με 8,33 ευρώ. Στα «χαμηλά» βρίσκονται και τα ανατολικά προάστια, με 9 ευρώ, αλλά είναι περιοχή με μεγαλύτερη απόσταση από το Κέντρο που αν και διαθέτει ποιοτικά και αρκετά νεόδμητα ακίνητα, σε Γέρακα, Παλλήνη, Νέα Μάκρη κ.ά., λόγω απόστασης θέλει δική της ανάλυση.

«Ταβάνι»

Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές συνεχίζουν ανοδικά από το 2017 και μετά. Αν και οι επαγγελματίες της αγοράς εκτιμούν ότι έχουν φτάσει αρκετά κοντά στα όρια ισορροπίας, στο «ταβάνι» της αγοράς, κανείς δεν μπορεί να δεσμευτεί σε αυτό. Τα ζητούμενα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας έχουν ανέβει κατά 40% από το 2018, σε όρους πρώτων εξαμήνων, ενώ στα δυτικά προάστια κατά 58,8%. Η Αθήνα είχε και σημαντική πτώση μέσα στην περίοδο της πανδημίας, με το Κέντρο της πόλης να έχει μείωση ενοικίων 3,3% το 2020 και 2,6% το 2021.

Σε σύγκριση μόλις ενός έτους, βλέπουμε ότι ο μέσος όρος των ενοικίων στην Αθήνα σκαρφάλωσε φέτος στα 10,58 ευρώ ανά τ.μ., από 9,52 ευρώ πέρσι και αυξήθηκε κατά 11,1%. Στα δυτικά, από 7,63 ευρώ το τετραγωνικό, αυξήθηκε κατά 9,2% στα 8,33 ευρώ. Αυτές δεν είναι μεταβολές που δηλώνουν «φρένο», αντίθετα η άνοδος κοντά στο 10% κάθε έτος φαίνεται να έχει γίνει κανόνας, για το σύνολο της χώρας.

Οι γκαρσονιέρες

Στη μεγάλη εικόνα της αγοράς, αν κάποιοι αναζητούν το φθηνότερο ενοίκιο και είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις, αλλά κοιτούν μόνο ποιοτικά ακίνητα, μπορούν να βρουν ένα στούντιο ή μία γκαρσονιέρα από 350 ευρώ στο Αιγάλεω ή τη Νέα Ιωνία, καθώς και από 370 ευρώ στου Γκύζη. Για φθηνότερα, χρειάζονται υποχωρήσεις όπως να είναι κάτω από όροφο ή να μην έχει ενεργειακή θωράκιση. Παράδειγμα υπάρχουν ημιυπόγεια και ισόγεια που προσφέρονται σε Πλατεία Αμερικής, Πλατεία Βικτωρίας, στον Αγιο Παντελεήμονα και τα κάτω Πατήσια σε χαμηλότερες τιμές, όμως πολλά στερούνται βασικών σύγχρονων ανέσεων, ενώ αρκετοί που αναζητούν κατοικία συχνά επιλέγουν περιοχές που θεωρούν πιο ασφαλείς.

Τα μικρά

Για τα δυάρια υπάρχουν πολλές ενεργές αγγελίες, με τιμές που ξεκινούν κοντά στα 500 – 550 ευρώ, όμως πρόκειται για ιδιαίτερα δημοφιλή κατηγορία ακινήτων και οι τιμές ανεβαίνουν σημαντικά στις περιοχές υψηλής ζήτησης. Παράδειγμα ένα δυάρι 75 τ.μ. στην Ανω Πετρούπολη προσφέρεται προς 550 ευρώ, ενώ ένα συγκρίσιμο διαμέρισμα στη Νέα Φιλαδέλφεια έχει τιμή 700 ευρώ. Στις φθηνές περιοχές του Κέντρου, οι τιμές εκκίνησης είναι επίσης κοντά στα 500 ευρώ, όμως προς Πεδίον του Αρεως ή Κουκάκι ή Κολωνάκι τα ενοίκια φτάνουν κοντά στα 900 ευρώ.

Τα οικογενειακά

Το τριάρι, δηλαδή το σπίτι με τρία δωμάτια, μπάνιο και κουζίνα, είναι το πιο δημοφιλές οικογενειακό σπίτι, υπάρχουν πολλά στην αγορά, όμως η μεγάλη προσφορά δεν φαίνεται να κερδίζει τη ζήτηση και οι τιμές παραμένουν στα ψηλά… Στα δυτικά προάστια υπάρχουν αγγελίες για ποιοτικά ακίνητα από 700-750 ευρώ, όπως και στο κέντρο της Αθήνας, όμως και στις δύο περιοχές το ενοίκιο μπορεί εύκολα να φτάσει πάνω από τα 1.000 ευρώ για τα καλύτερα ακίνητα.

Τα μεγάλα

Στην κατηγορία των ακινήτων με τέσσερα ή περισσότερα δωμάτια, τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς αν και η τιμή ανά τετραγωνικό πέφτει, η κατηγορία περιλαμβάνει και πολλά ακίνητα της «premium» κατηγορίας, όπως ρετιρέ, μεγάλες βεράντες, μοναδική θέα και πολλά άλλα ειδικά χαρακτηριστικά που ανεβάζουν τις τιμές. Αυτό σημαίνει ότι σε παρόμοια τετραγωνικά και περιοχές, κάποιοι θα δουν σημαντική διακύμανση στις προσφερόμενες τιμές. Παράδειγμα, δύο ακίνητα στο Μετς. Το ένα είναι ρετιρέ με μοναδική θέα της Ακρόπολης, το άλλο, αν και συγκρίσιμο στα χαρακτηριστικά του, βλέπει δρόμο. Το πρώτο έχει ενοίκιο 4.000 ευρώ, το δεύτερο 3.000 ευρώ. Σχεδόν ίδια ακίνητα, όμως οι τιμές διαφέρουν πολύ για αυτό το ένα ειδικό χαρακτηριστικό. Στα περισσότερα ακίνητα, χωρίς τέτοια ξεχωριστά προτερήματα, οι τιμές για 100 – 122τ.μ. στα δυτικά προάστια ξεκινούν από 600 ευρώ και γρήγορα ανεβαίνουν άνω των 1.000 ευρώ, ενώ στο Κέντρο τα 900 – 1.000 ευρώ είναι σχεδόν «ταρίφα» για πολλές περιοχές. Ο όροφος και οι βεράντες έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην τιμή.

Πώς επηρεάζουν οι λογαριασμοί

Εύκολα όσοι αναζητούν κατοικία βλέπουν ότι όσο ανεβαίνουν τα τετραγωνικά της επιφάνειας ενός διαμερίσματος, παράλληλα πέφτει και η τιμή ανά τετραγωνικό. Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, αυτές απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Παράδειγμα, αυτή την περίοδο προσφέρεται διαμέρισμα 2ου ορόφου 115 τ.μ. στα Σεπόλια με ζητούμενο ενοίκιο 600 ευρώ τον μήνα και ούτε ένα χιλιόμετρο μακριά.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τις τιμές ενοικίων στα δυτικά προάστια

Η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος  βασιζόμενες σε  αγγελίες ακινήτων Αύγουστος 2024 παρουσιάζει παρακάτω τους σχετικούς πίνακες με τις τιμές ενοικίασης :

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.