Ακίνητα: Δείτε σε ποιες περιοχές χτίζονται νέα σπίτια – Τα hotspots και οι τιμές

ακίνητα

Σε εξέλιξη βρίσκεται σημαντικός αριθμός οικιστικών έργων τόσο στο Ελληνικό της πρωτεύουσας όσο και σε αστικά κέντρα.

Ποια είναι τα περιθώρια ανάπτυξης στο συγκεκριμένο τομέα στην ελληνική αγορά; Ποια τα μεγέθη και ποιοι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για την επιλογή περιοχής για ένα οικιστικό έργο που το καθιστούν και επενδυτική ευκαιρία;

Όπως αναφέρει ο Αλέξιος Βανδώρος, διευθύνων σύμβουλος της Wealth Avenue PLC, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά, υπάρχει ένα κενό στην ελληνική αγορά στις οικιστικές αναπτύξεις που αφορούν επενδύσεις από 1 έως 10 εκατομμύρια ευρώ. Είναι αυτά με τα οποία οι τοπικοί μικροκατασκευαστές δεν μπορούν να ασχοληθούν γιατί δεν έχουν τη ρευστότητα και οι μεγάλοι παίκτες δεν τα εντάσσουν στα επιχειρηματικά τους σχέδια. Ανάλογα με την περιοχή είναι διαφορετική η απάντηση για το μέγεθος των οικιστικών αναπτύξεων. Άλλες ανάγκες και υποδομές υπάρχουν σε πόλεις στην περιφέρεια, άλλες σε Θεσσαλονίκη – Πάτρα – Ηράκλειο και τελείως άλλες ανά δήμο στην Αθήνα. Για αυτό και χρειάζεται γνώση, εμπειρία και ειδική ομάδα συνεργατών ώστε να αξιολογείται η εκάστοτε πιθανή επένδυση.

Παράγοντες για την επιλογή περιοχής για ένα οικιστικό έργο- Τι αξιολογείται

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιλογή περιοχής για οικιστικά έργα είναι η τοποθεσία του ακινήτου-οικοπέδου. Αυτό έχει να κάνει είτε με την απόσταση από σημαντικά μέσα μεταφοράς είτε με σημαντικούς οδικούς κόμβους, καθώς και με παράγοντες όπως η απόσταση από την θάλασσα. Ταυτόχρονα αξιολογούνται δεδομένα όπως η τιμή αγοράς ή το ποσοστό αντιπαροχής, προκειμένου να καθιστούν την επένδυση ως επενδυτική «ευκαιρία», εκτιμά ο κ. Βανδώρος. Σημαντικός παράγοντας για την επιλογή ενός ακινήτου, όπως και της τοποθεσίας του, είναι και η δυνητική ζήτηση που μπορεί να έχει από αγοραστές του εξωτερικού και αυτό επιτυγχάνεται μέσω της στενής συνεργασίας που έχει η εταιρεία με συνεργαζόμενες εταιρείες του εξωτερικού. Οι έρευνες που διεξάγει η Wealth Avenue PLC, σε συνεργασία με ειδικούς του κλάδου των ακινήτων, γύρω από την εγχώρια ζήτηση για μακροχρόνια ενοικίαση ανά περιοχή ή τις ειδικές περιπτώσεις όπως η γειτνίαση με πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.α.

Οικιστικά έργα – Τιμές και «πορτοφόλια»

Ανάλογα με την περιοχή υπάρχουν οι αντίστοιχες τιμές πώλησης ανά τμ και βάσει αυτού απευθύνονται σε πολίτες συγκεκριμένων εισοδηματικών κατηγοριών. Και σε αυτό δεν υπάρχει απάντηση «one size fits all» καθώς μπορεί σε έναν περιφερειακό δήμο της Αθήνας να πουλιούνται νεόδμητα διαμερίσματα στα 2.500 ευρώ/τμ και ένα 80αρι να κοστίζει 200.000 ευρώ και την ίδια στιγμή στα νότια προάστια να πουλιούνται στα 6.000 ευρώ /τμ μίνιμουμ και ένα 80αρι να κοστίζει μισό εκατομμύριο ευρώ.

Αυτό που παρατηρείται είναι πως οι τράπεζες έχουν αρχίσει ξανά να δανείζουν και αυτό είναι θετικό. Δανείζουν με μίνιμουμ ίδια κεφάλαια για τον ιδιώτη στο 30% συνήθως το οποίο είναι υγιές για να μην έχουμε πάλι τα φαινόμενα δύο δεκαετιών πριν, εκτιμά ο κ Βανδώρος. Αναφέροντας όμως ότι αυτό περιορίζει και την πλειοψηφία των νέων ανθρώπων που λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης δεν έχουν αποταμιευμένα τα απαραίτητα χρήματα για να μπορέσουν να μπουν στη διαδικασία του δανεισμού.

Σήμερα και μετά την υπερδεκαετή κρίση οι περισσότερες οικοδομές υλοποιούνται με αρχιτεκτονική μελέτη την ώρα που παλαιότερα ο κάθε ιδιοκτήτης σήκωνε μία οικοδομή χωρίς συνδρομή επαγγελματιών και με κύριο στόχο το γρήγορο κέρδος. Πλέον η αισθητική παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς και η ποιότητα κατασκευής και η ενεργειακή κλάση των κτιρίων. Οι νέες τεχνολογίες είναι πλέον δεδομένες στις περισσότερες νέες κατασκευές και όχι είδος πολυτελείας. Το σημαντικότερο είναι πως η πλειονότητα των νέων οικοδομών σχεδιάζονται από αρχιτέκτονες, έχουν κάποια αισθητική και μορφολογία.

Η γενική συνέλευση της Wealth Avenue PLC τον Ιούλιο ενέκρινε τη συγχώνευσή της με τις δύο εταιρίες GMM (της GMM Global Money Managers AIFM (GMM AIFM) και της GMM Global Money Managers) για τη δημιουργία της Global Wealth Group. Έκτοτε έχει ξεκινήσει η τεχνική διαδικασία με την επιτροπή κεφαλαιαγοράς και το χρηματιστήριο αξιών Κύπρου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Αφού εγκριθεί η συγχώνευση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, η νέα οντότητα – Global Wealth Group PLC – προετοιμάζεται να κάνει uplisting στη ρυθμιζόμενη αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και στη συνέχεια θα ξεκινήσει άμεσα το κομμάτι της διαδικασίας του dual listing στο ελληνικό χρηματιστήριο. Παράλληλα, η εταιρεία επιδιώκει να επεκταθεί σε νέες αγορές με βάση τους δικούς της 300 επενδυτές και τους 3.000 μεριδιούχους των funds που έχουν οι GMM. Όπως αναφέρει ο κ.Βανδώρος η εταιρεία δεν θα αφήσει το παραδοσιακό κομμάτι του fund management και του real estate development, αλλά ταυτόχρονα θα αναπτύξει τη στρατηγική της και σε εναλλακτικούς τομείς επενδύσεων, όπως η πράσινη ενέργεια, και ιδιαίτερα τα υδροηλεκτρικά projects, τον ξενοδοχειακό κλάδο, τη ναυτιλία και την αγροδιατροφή, και ιδιαίτερα την ελαιοκομία με στόχο να πολλαπλασιάσει τα υπό διαχείριση κεφάλαια, γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξημένη κερδοφορία και νέες ευκαιρίες για συνεπενδύσεις.

Exit mobile version