Ακίνητα: Από 1η Ιανουαρίου 2024 η ψηφιακή μεταβίβαση – Τι θα αλλάξει

ακίνητα

Έρχεται  μεταρρύθμιση για την ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων. «Αυτό που συζητάμε, η προτεραιότητά μας είναι ένα μεταβατικό μέσο. Η μεγάλη μεταρρύθμιση είναι ότι θα μπορείτε το ακίνητό σας – εφόσον είναι κτηματογραφημένο – να το μεταβιβάζετε ψηφιακά. Aρα τα περισσότερα δικαιολογητικά θα διαλειτουργούν, θα υπάρξει ψηφιακό συμβόλαιο» όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης μιλώντας στο MEGA.

«Ο τίτλος κτήσης θα είναι ένα ψηφιακό έγγραφο του οποίου το περιεχόμενο – αυτά τα οποία γράφονται στο συμβόλαιο δεν θα χρειάζεται να επαναλαμβάνονται σε χιλιάδες φόρμες, σε χιλιάδες χαρτιά όπως γίνεται σήμερα καθώς αυτά θα μπαίνουν στην ΑΑΔΕ, στο Κτηματολόγιο και σε κάθε δημόσια αρχή που θα τα ζητάει. Μέσα από αυτή την διαδικασία όταν θα έχεις μαζέψει και έχεις κάνει τις ενέργειες που πρέπει – σε μια ημέρα θα μπορείς να έχεις μεταβιβάσει το ακίνητό σου» συμπλήρωσε.

Οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Παράλληλα ο κ. Κυρανάκης επεσήμανε πως έως την 1/1/2024 θα μπορούν οι πολίτες να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους ψηφιακά. «Ένας τομέας που έχει συνδεθεί με την απόλυτη ταλαιπωρία. Ένας φορέας που λέγεται Κτηματολόγιο, μια διαδικασία που αφορά μεταγραφές, υποθηκοφυλακεία… πάρα πολλά χαρτιά -δικαιολογητικά, καθυστερήσεις. Δουλεύουμε νυχθημερόν αυτήν την περίοδο για όλο αυτό προκειμένου να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι τον Ιανουάριο του 2024 και να μπορούν  οι πολίτες να μεταβιβάζουν ψηφιακά  και εύκολα το ακίνητό τους » τόνισε.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε πόσο χρόνο θα χρειάζεται ο πολίτης για να μεταβιβάσει το ακίνητό του. «Θα λειτουργεί ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου στον οποίο ο συμβολαιογράφος θα μπαίνει σε μια ψηφιακή εφαρμογή, θα απευθύνει πρόσκληση μέσω gov.gr σε αγοραστή και πωλητή. Μέσα σε αυτό το κοινό ψηφιακό περιβάλλον θα κάνεις τα πάντα, θα διαλειτουργεί η φορολογική ενημερότητα, η ασφαλιστική ενημερότητα, μια σειρά από πολλά δικαιολογητικά τα οποία διαθέτει σήμερα το ελληνικό κράτος  αλλά δεν θα χρειάζεται ο πολίτης να πάει να τα πάρει από κάπου και να τα δώσει σε συμβολαιογράφο » απάντησε.

Τέλος ξεκαθάρισε πως  στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών – το πρώην  υποθηκοφυλακείο δεν υπάρχει ουρά πολιτών. «Αυτό το θέμα το λύσαμε με την πλατφόρμα ψηφιακής προτεραιότητας … με τον αριθμό ψηφιακής προτεραιότητας  »  είπε.

 

Exit mobile version