Ακίνητα: Αλλάζει ο χάρτης των αντικειμενικών αξιών – Ποιες περιοχές επηρεάζονται, τι θα ισχύει για τους φόρους

αντικειμενικές

Αλλάζει από το 2025 ο χάρτης των αντικειμενικών αξιών για 2.167 περιοχές της χώρας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Δημοκρατία”, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομιών προωθεί  νέα σταδιακή επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα, με την προσθήκη 2.167 νέων περιοχών. Το σχέδιο αφορά σε περιοχές που αντιστοιχούν μόλις στο 1,5% της επικράτειας, όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία και είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένες.

Ενδεικτικό είναι ότι για τις μισές περιοχές είτε δεν υπάρχει κανένας κάτοικος (650 οικισμοί) είτε κατοικούν το πολύ 10 άτομα (500 οικισμοί). Σε μόλις 550 υπό ένταξη περιοχές κατοικούν περισσότεροι από 50, ενώ για 800 οικισμούς ο πληθυσμός είναι κοντά στους 50. Παράλληλα, όμως, παραθαλάσσια οικόπεδα και εξοχικές κατοικίες σε περιοχές «φιλέτα» θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για φόρους και τέλη.

Ποιες περιοχές θα ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικών αξιών

Μεταξύ άλλων, στο σύστημα θα ενταχθούν:

Αντικειμενικές αξίες: Ποιες αλλαγές έρχονται σε φόρους

Η ένταξη στο σύστημα θα φέρει αυτόματα αναπροσαρμογές σε πάνω από 20 φόρους που επηρεάζονται από τις αντικειμενικές. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους μεταβίβασης, τον ΤΑΠ, τα τεκμήρια διαβίωσης, το τεκμαρτό εισόδημα και σε τέλη και εισφορές που υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική αξία.  Ειδικότερα επηρεάζονται:

Το 2025 η εφαρμογή του νέου πληροφοριακού συστήματος

Μικρή αναβολή για το 2025 παίρνουν τα κυβερνητικά σχέδια για την εφαρμογή του νέου πληροφοριακού συστήματος, στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι τάσεις και τα δεδομένα της αγοράς των ακινήτων και οι αντικειμενικές θα εξισώνονται αυτόματα. με τις πραγματικές τιμές. Πρόκειται για το νέο πληροφοριακό σύστημα που θα διευκολύνει τη διαδικασία της αναθεώρησης των τιμών με βάση το πρώτο δείγμα των στοιχείων για τις μεταβολές στις εμπορικές αξίες των ακινήτων (αγορές, συμβόλαια, μισθώματα, αξίες, απαλλοτρίωσης), σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (π.χ. θέση, επιφάνεια, όροφος, χρήση γης, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.).

Στην πράξη με το νέο σύστημα η φορολογητέα αξία των ακινήτων θα αλλάζει σχεδόν κάθε χρόνο, ανάλογα με τις εξελίξεις στην κτηματαγορά, και δεν θα προσδιορίζεται, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, με σχετικές αποφάσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών

 

 

 

Exit mobile version