Αισιόδοξος αξιωματούχος της Ευρωζώνης για συμφωνία μεταξύ των θεσμών για την Ελλάδα

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των θεσμών μέσα στις επόμενες μέρες, ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

 «Με βάση τα όσα γνωρίζω μέχρι στιγμής είμαι αισιόδοξος, προχωρούμε, το αν επιτευχθεί συμφωνία λίγο πριν το Εurogroup της 7ης Μαρτίου δεν το γνωρίζω», ανέφερε ο αξιωματούχος. Ανέφερε πως η τεχνική προετοιμασία προχωράει καλά ωστόσο κάποια θέματα είναι ακόμα ανοιχτά.

Σχετικά με τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των Ευρωπαίων και το ΔΝΤ για το δημοσιονομικό κενό, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι αυτό συμβαίνει, προσθέτοντας όμως ότι το θέμα έχει διογκωθεί από έξω και πως σε κάθε περίπτωση οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα με ενιαία θέση.

Μάλιστα, είπε, ότι δεν είναι χρήσιμο και παραγωγικό να συζητάμε ποιος διαφωνεί με ποιον, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο για λόγους οικονομικούς και πολιτικούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι Θεσμοί θα πάνε στην Αθήνα «όλοι μαζί, για να εκτιμήσουν από κοινού τα πλαίσια της διαπραγμάτευσης».

Σημειώνει πως «δεν πρέπει να αναμένουμε πολυφωνία από την πλευρά των θεσμών», διότι το Μνημόνιο αποτελεί τη βάση της διαπραγμάτευσης, καθώς διαθέτει την αναγκαία δημοκρατική νομιμοποίηση από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης.

Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσο η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να καθυστερήσει την υλοποίηση του προγράμματος, απάντησε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να καθυστερήσει η υλοποίηση του προγράμματος, αλλά αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις δημοσιονομικές και κοινωνικές εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

Μια καθυστέρηση, θεωρεί ο αξιωματούχος, θα είχε αρνητικά αποτελέσματα σε οικονομικό επίπεδο, καθώς δεν θα μπορεί ο ESM να μεταφέρει χρήματα στην Ελλάδα, και επίσης ενδέχεται να υπάρξει και πολιτικό κόστος.

Ξεκαθάρισε, επίσης, πως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν μπορεί να επηρεαστεί από τον αριθμό των αφίξεων στη Λέσβο. «Πρέπει να λύνονται τα προβλήματα που προκαλούν εκτροχιασμούς και όχι να παρατείνονται», ανέφερε και συμπλήρωσε «η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πολλή σημαντική τόσο για οικονομικούς όσο και πολιτικούς λόγους, και σε αυτό συμφωνούν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας».

Τέλος, αναφερόμενος στο δημοσιονομικό κενό σημείωσε ότι τον Απρίλιο η Eurostat θα επικυρώσει τα στοιχεία του 2015, και οι εκτιμήσεις για το 2016 και το 2017 θα είναι πιο ξεκάθαρες.

 

Exit mobile version