Airbnb: Ποιοι θα βρεθούν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ από Σεπτέμβριο και ποιες αλλαγές έρχονται στο πλαίσιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Airbnb

Από τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μαζί με την ΑΑΔΕ αναμένεται να διενεργήσουν μαζικούς ελέγχους  για ελλιπείς δηλώσεις στοιχείων και εισοδημάτων από βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb αλλά και να προχωρήσουν σε νέες νομοθετικές αλλαγές αναφορικά με το πλαίσιο του κλάδου.

Μάλιστα σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Αρχής, ο στόχος είναι ο έλεγχος συμμόρφωσης των ιδιοκτητών στη βάση του πρωτοκόλλου συνεργασίας της Αρχής με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για το φορολογικό έτος 2023. Η καταληκτική διορία για να γίνει αυτό είναι ο Δεκέμβριος του 2024 και θα γίνουν εξονυχιστικοί έλεγχοι αναφορικά με τη διασταύρωση πληθώρας στοιχείων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται  οι καταθέσεις και οι κινήσεις  καρτών. Στις περιπτώσεις αυτές  οι ελεγκτές θα εστιάσουν σε ποσά που δεν αντιστοιχούν στις δηλωμένες ημέρες για τις οποίες έγινε η εκμίσθωση του ακινήτου.

Η συνεργασία της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες

Σημειώνεται δε πως η ΑΑΔΕ έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τις πλατφόρμες AirBnB, Vrbo και Booking  για την άντληση στοιχείων των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη χώρα μας.  Στο πλαίσιο της Συνεργασίας αυτής, οι πλατφόρμες αυτές είναι υποχρεωμένες:

Οι νέες νομοθετικές αλλαγές

Μερικές από τις αλλαγές που αναμένεται να κάνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο πλαίσιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα αφορούν μεταξύ άλλων:

 

Exit mobile version