Quantcast
Airbnb: Αυτά είναι τα στοιχεία που θα βλέπει η ΑΑΔΕ για τα ακίνητα και τους ιδιοκτήτες - Tο ποινολόγιο - enikonomia.gr
share

Airbnb: Αυτά είναι τα στοιχεία που θα βλέπει η ΑΑΔΕ για τα ακίνητα και τους ιδιοκτήτες – Tο ποινολόγιο

δημοσιεύτηκε:

Ένα επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεργασίας με τις ψηφιακές πλατφόρμες Airbnb, Booking και Expedia Group/VRBO υπέγραψε η ΑΑΔΕ.  Συμφωνήθηκαν αλλαγές που οδηγούν στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των δεδομένων που ανταλλάσσονται με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους από την ΑΑΔΕ, προκειμένου να διασφαλίζεται πλήρως η ταυτοποίηση των διαχειριστών των καταλυμάτων για σκοπούς συμμόρφωσης και ελέγχου.

Ποιες ενέργειες πρέπει να κάνουν οι ψηφιακές πλατφόρμες

Με την νέα συμφωνία, οι ψηφιακές πλατφόρμες πλέον:

  •  Εισάγουν συντακτικούς ελέγχους στο πεδίο όπου αναγράφονται οι αριθμοί μητρώου των ακινήτων (ΑΜΑ/ ΕΣΛ/ ΜΑΓ), προς αποφυγή λαθών και καταστρατηγήσεων από τους διαχειριστές.
  • Αποστέλλουν επιπλέον το όνομα και το επίθετο του κατόχου λογαριασμού IBAN για την ταυτοποίηση και τον έλεγχο των διαχειριστών.
  • Συμπεριλαμβάνουν το σύνολο των ετησίων ενοικιάσεων (διανυκτερεύσεων) της κάθε καταχώρησης.
  • Επιστρέφουν στην ΑΑΔΕ, σε μορφή αρχείου, τους διαχειριστές που δεν συμμορφώθηκαν ενώ έχουν ήδη λάβει ειδοποιήσεις για να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν τον αριθμό του ακινήτου τους.
  • Ανταλλάσσουν υποχρεωτικά τα δεδομένα σε συγκεκριμένη μορφή αρχείου, γεγονός που διευκολύνει και επιταχύνει τη διαδικασία.

Επιπρόσθετα η πρακτική της κατηγοριοποίησης των καταχωρήσεων σε βραχυχρόνιες μισθώσεις και μη, σύμφωνα με το εμπορικό τους μοντέλο, επεκτείνεται σε όλες τις πλατφόρμες.

Οι δηλώσεις

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Επιδιώκουμε διαρκώς λύσεις συνεργασίας με φορείς της αγοράς που μπορούν να συνδράμουν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Με την υπογραφή των επικαιροποιημένων μνημονίων συνεργασίας με τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες, ενισχύουμε ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής μας, που έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς διεθνώς και έχει οδηγήσει στο δεκαπλασιασμό των εισοδημάτων που δηλώνονται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις».

Από την πλευρά της Airbnb, η Επικεφαλής Δημόσιας Πολιτικής & Campaign για τη Νότια Ευρώπη, Valentina Reino, σημείωσε ότι αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΑΑΔΕ έχει αποδειχθεί παράδειγμα καλής πρακτικής σε όλη την Ευρώπη καθώς θέτει ένα σαφές πλαίσιο για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, ενισχύοντας τη διαφάνεια και υποστηρίζοντας ίσους όρους ανταγωνισμού για όλες τις πλατφόρμες. «Στην Airbnb είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεχίζουμε την επιτυχημένη συνεργασία μας με την ΑΑΔΕ, η οποία επιτρέπει στις ελληνικές οικογένειες να υποστηρίζουν σημαντικά τον υπεύθυνο τουρισμό. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τις αρχές, στο μέλλον, για να διασφαλίσουμε την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη χώρα».

Στο ίδιο πλαίσιο, εκ μέρους της VRBO, της επωνυμίας ενοικίασης κατοικιών διακοπών του Expedia Group, ο Iban Rabasa, Ανώτερος Διευθυντής Κυβερνητικών Υποθέσεων, υπογράμμισε πώς το Μνημόνιο είναι μια σημαντική πρωτοβουλία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Το μνημόνιο εγγυάται τη διαφάνεια στον τομέα των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων και επιτρέπει στους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές ακινήτων να πραγματοποιούν τη δραστηριότητά τους σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία». Επιτρέπει στους χρήστες να επωφεληθούν πλήρως από την ανάκαμψη της τουριστικής και ταξιδιωτικής βιομηχανίας, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με το Ελληνικό Δημόσιο για να εκτιμήσει τη συμβολή των ενοικιαζόμενων κατοικιών διακοπών στην ελληνική οικονομία. Πρόσθεσε επίσης «ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για να προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη στον κλάδο και να εξασφαλίσουμε ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες».

Τέλος, εκ μέρους της Booking.com, η Katerina Shearer, Ανώτερη Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων, υπογράμμισε ότι η Booking.com είναι πολύ ικανοποιημένη με την παραγωγική συνεργασία με την Αρχή και την ανανέωση της συμφωνίας που συνεχίζει να παρέχει σαφήνεια και διαφάνεια στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα. Επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα βήμα μπροστά από την ΕΕ με αυτή τη σαφή, επιβλητή νομοθεσία, που βασίζεται σε ένα εθνικό σύστημα εγγραφής σε συνδυασμό με σαφείς και βελτιστοποιημένες απαιτήσεις κοινής χρήσης δεδομένων, που είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι όλοι λειτουργούν με το ίδιο σύνολο κανόνων, διασφαλίζοντας έτσι ένα θετικό αποτέλεσμα για τους ταξιδιώτες, τους ιδιοκτήτες κατοικιών και τις τοπικές οικονομίες. Σημείωσε, κλείνοντας, ότι η Booking.com βλέπει τα ταξίδια ως δύναμη για το καλό και ότι οι διαδικτυακές, ταξιδιωτικές πλατφόρμες έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο, βοηθώντας τον τουριστικό τομέα να κάνει τη δίδυμη μετάβαση προς ένα πιο πράσινο, πιο ψηφιακό και πιο ανθεκτικό μέλλον σε έναν μετά Covid κόσμο.

Tο ποινολόγιο για τις πλατφόρμες

Αντιμέτωπες με “τσουχτερά” πρόστιμα από 100 ευρώ μέχρι και 10.000 ευρώ θα βρίσκονται οι  πλατφόρμες που δεν θα συνεργάζονται με την ΑΑΔΕ για την άντληση στοιχείων  αναφορικά με τα ακίνητα και τους ιδιοκτήτες. Αναλυτικά το ποινολόγιο για τις πλατφόρμες που δεν θα συνεργάζονται με την ΑΑΔΕ θα προβλέπει τα εξής:

  • 100 ευρώ θα είναι το πρόστιμο για κάθε πελάτη εάν υποβάλλουν εκπρόθεσμα τις πληροφορίες
  • 300 ευρώ θα είναι το πρόστιμο για κάθε παράβαση ανά πελάτη εάν δεν υποβάλλουν πληροφορίες
  • 300 ευρώ θα είναι το πρόστιμο για κάθε παράβαση ανά πελάτη αν υποβάλλουν ελλιπείς ή ανακριβείς πληροφορίες
  • 1.000 ευρώ θα είναι το πρόστιμο ανά πελάτη εάν δεν ανταποκρίνονται σε αίτημα της φορολογικής διοίκησης, είτε για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων, είτε για συμπλήρωση ή διόρθωση πληροφοριών ή στοιχείων εντός της προθεσμίας
  • 2.500 ευρώ θα είναι το πρόστιμο για κάθε παράβαση εάν δεν συνεργάζονται στη διάρκεια ελέγχου για τη συμμόρφωση με τους κανόνες υποβολής των στοιχείων και δέουσας επιμέλειας.
  • 5.000 ευρώ θα είναι το πρόστιμο  για κάθε παράβαση μετά από έλεγχο εάν δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις υποβολής πληροφοριών.
  • Επίσης στα 10.000 ευρώ  θα είναι το συνολικό ύψος των προστίμων ανά έτος για την εκπρόθεσμη υποβολή των πληροφοριών ενώ 500.000 ευρώ θα  είναι το ανώτατο ύψος του προστίμου ανά έλεγχο.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.