Αγορά εργασίας: Αυτές είναι οι 30 πιο περιζήτητες ειδικότητες

ειδικότητες

Τη λίστα με τις 30 περιζήτητες ειδικότητες στην αγορά εργασίας παρουσιάζει η εφημερίδα ” Καθημερινή” επικαλούμενη σχετικά στατιστικά στοιχεία  των εθνικών και ευρωπαϊκών βάσεων δεδομένων (ΕΛ-ΣΤΑΤ, «ΕΡΓΑΝΗ »,  ΔΥΠΑ, ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Eurostat, ESCO).

Αναλυτικά αυτές είναι οι εξής:

Α. Υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης

1. Επόπτες/υπεύθυνοι εργασιών.

2. Τεχνικοί ελέγχου διαδικασίας.

3. Ελεγκτές και τεχνικοί ναυσιπλοΐας και αεροπλοΐας.

4. Επαγγελματίες διοίκησης.

5. Διευθυντές μεταποίησης.

6. Ιατροί.

7. Πράκτορες και μεσίτες αγοραπωλησιών.

8. Σχεδιαστές και αναλυτές λογισμικού και εφαρμογών.

9. Οικονομικοί διευθυντές,

10. Ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα.

Β. Μέσο επίπεδο εξειδίκευσης

Αντίστοιχα περιζήτητα επαγγέλματα, με μέσο επίπεδο εξειδίκευσης είναι:

1. Χειριστές εξοπλισμού επεξεργασίας μεταλλικών προϊόντων.

2. Χειριστές εγκαταστάσεων και μηχανών παραγωγής χημικών προϊόντων.

3. Χειριστές μηχανών παραγωγής προϊόντων από ελαστικό και πλαστικό.

4. Ελεγκτές ποιότητας προϊόντων.

5. Χειριστές εγκαταστάσεων επεξεργασίας ξύλου.

6. Κτηνοτρόφοι γαλακτοπαραγωγών και λοιπών ζώων.

7. Χειριστές χωματουργικών και παρόμοιων μηχανημάτων.

8. Συναρμολογητές.

9. Ναυτικοί – πλήρωμα καταστρώματος και ασκούντες συναφή επαγγέλματα.

10.Τεχνικοί προεκτύπωσης -τυπογράφοι

Γ. Χαμηλό επίπεδο εξειδίκευσης

Τέλος, οι 10 ειδικότητες που ανοίγουν άμεσα την πόρτα της αγοράς εργασίας, με χαμηλό επίπεδο εξειδίκευσης, είναι:

1. Αγγελιαφόροι, διανομείς δεμάτων.

2. Αφισοκολλητές.

3. Αχθοφόροι ξενοδοχείου, φορτοεκφορτωτές.

4. Ανειδίκευτοι εργάτες μεταποίησης.

5. Πλανόδιοι πωλητές (εξαιρουμένων των πωλητών τροφίμων). 6. Ανειδίκευτοι εργάτες μεικτών γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

7. Υπάλληλοι ταχυφαγείου.

8. Συλλέκτες απορριμμάτων και ανακυκλούμενων υλικών.

9. Οικιακοί βοηθοί και καθαριστές.

10. Ανειδίκευτοι εργάτες έργων πολιτικού μηχανικού.

Την ανάγκη ένταξης στην αγορά εργασίας περισσότερων γυναικών και νέων επισημαίνει μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή » ο γενικός γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Νίκος Μηλαπίδης. Σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, είναι κρίσιμο να εξασφαλίσουμε τη σύζευξη δεξιοτήτων και αναγκών της αγοράς. Για να συμπληρώσει πως πλέον είναι σαφές ότι πέρα από τα μέτρα που η κυβέρνηση θα λάβει, μια σύγχρονη επιχείρηση οφείλει να εντάσσει την κατάρτιση και την αναβάθμιση δεξιοτήτων των εργαζομένων στον πυρήνα των επενδύσεών της, εάν θέλει να παραμείνει ανταγωνιστική με βιώσιμο τρόπο. «Μόνο έτσι θα επιταχύνουμε τη σύγκλιση της οικονομίας μας με την Ε.Ε., τόσο στην παραγωγικότητα όσο και στους μισθούς», καταλήγει.

Τα στοιχεία της Eurostat

Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Eurostat, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας κατά το β΄ τρίμηνο του 2024 ανήλθε στις 53.814 θέσεις εργασίας, αυξημένος κατά 54,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Όπως επισημαί νεται μάλιστα στην πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, οι περισσότερες κε νές θέσεις συναντώνται στον κλά δο του τουρισμού (16,4%), στον δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα σε δημόσια διοίκηση, άμυνα και κοινωνική ασφάλιση (14,6%) και στις διοικητικές και υποστηρι- κτικές δραστηριότητες (13,7%).

Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των κενών θέσεων εργασίας, παρά το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό που υποδηλώνει το επίπεδο της ανεργίας, καταδεικνύει την αναντιστοιχία ζητουμένων και προσφερομένων δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας. Η αναντιστοιχία αυτή αποτέλεσε άλλωστε το αντικείμενο μελέτης της πρόσφατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).

Ένα από τα βασικά ευρήματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 1.600 επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, ήταν ότι οι περισσότερες (52,4%) αναζητούν προσωπικό για να καλύψουν τακτικές ανάγκες τους λόγω ανάπτυξης (είτε από την αύξηση των πωλήσεων είτε από την επέκτασή τους χάρη στην έγκριση κάλυψη προσωρινών – εποχικών αναγκών.

Η ζήτηση επικεντρώνεται σε νέους εργαζομένους: οι περισσότερες επιχειρήσεις εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην πρόσληψη προσωπικού με μικρή προϋπηρεσία (έως 5 έτη), πιστοποιημένων γνώσεων (κατάρτιση, εξειδίκευση, εκπαίδευση), ανεξαρτήτως φύλου και προσφέρουν μισθό έως 1.500 ευρώ.

Η ζήτηση δεν επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο δεξιοτήτων: οι περισσότερες επιχειρήσεις (43,4%) αναζητούν επαγγελματίες υψηλής εξειδίκευσης, με την αναζήτηση ανειδίκευτων εργατών να ακολουθεί (26,6%).

 

Exit mobile version