Δαπάνες ύψους 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον πρέπει να πραγματοποιήσει έως τα τέλη του 2016 το υπουργείο Οικονομίας στο πλαίσιο εκτέλεσης του ΕΣΠΑ, προκειμένου να μην χάσει την προκαταβολή που είχε λάβει η χώρα μας το 2015.
Η προκαταβολή ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ και είχε δοθεί ως διευκόλυνση μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, προκειμένου να πληρωθούν τα έργα που είχαν παγώσει κατά τη διάρκεια της περυσινής διαπραγμάτευσης.
Το ποσό της αυξημένης προκαταβολής δόθηκε με την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα πραγματοποιήσει ισόποσες δαπάνες και θα καταθέσει ανάλογα αιτήματα πληρωμών έως τα τέλη του 2016. Καθώς μπαίνουμε στο τελευταίο τρίμηνο που θα κρίνει το κατά πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος, το υπουργείο Οικονομίας εντατικοποιεί τις προσπάθειες για την πραγματοποίηση των δαπανών που έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει.
H πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ συζητήθηκε χθες στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και –σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε– «η Ελλάδα θα υπερβεί τον στόχο του 7% του συνολικού προϋπολογισμού, που έχει τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αντιστοιχεί σε δαπάνες έργων που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ». Πρέπει να σημειωθεί ότι η σχετική δέσμευση για την υλοποίηση δαπανών ισχύει ανά ταμείο, δηλαδή τόσο για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) όσο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και σύμφωνα με πληροφορίες τα αιτήματα πληρωμών που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, απέχουν πολύ από την επίτευξη του στόχου, ειδικά σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του ΕΤΠΑ. Αν και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι η οριστική απώλεια των χρημάτων, η προοπτική να επιστρέψουμε την ταμειακή διευκόλυνση, που μας δόθηκε, θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στην ομαλή υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ, αλλά και στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, που εμφανίζει έλλειμμα σε ό,τι αφορά το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, δηλαδή στην εισροή κοινοτικών κονδυλίων.
Στο υπουργείο Οικονομίας ρίχνουν το βάρος, σύμφωνα με την Καθημερινή, στη συγκρότηση του νέου Ταμείου Συμμετοχών (Fund of Funds) που έχει συμφωνηθεί με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο και στο οποίο το ελληνικό Δημόσιο θα συνεισφέρει μέσω ΕΣΠΑ το ποσόν των 200 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι το νέο Ταμείο να συσταθεί έως το Νοέμβριο προκειμένου να συμβάλει στην αύξηση της απορρόφησης πόρων του ΕΣΠΑ έως τα τέλη του χρόνου. Το Ταμείο Συμμετοχών, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, θα επιδιώξει να προσελκύσει επενδυτικούς πόρους και από άλλους φορείς και μέσω των χρημάτων που θα συγκεντρώνει θα επενδύει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τη μορφή της συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο (equity capital, venture capital).
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ εξετάστηκε, επίσης, η κατανομή των επιπλέον κοινοτικών πόρων, ύψους 970 εκατ. ευρώ, που θα λάβει η χώρα μας το 2017 μετά την αναθεώρηση της κατανομής της Πολιτικής για τη Συνοχή. Οπως αποφασίστηκε οι εν λόγω πόροι θα κατανεμηθούν μεταξύ του ΕΤΠΑ και του ΕΚΤ, με κύρια προτεραιότητα τη χρηματοδότηση δράσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι σχετικοί πόροι να χρηματοδοτήσουν ολοκληρωμένα προγράμματα και όχι αποσπασματικές δράσεις με μειωμένη αποτελεσματικότητα και στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομίας ανέλαβε να υποβάλει στο ΚΥΣΟΙΠ, μέχρι τα τέλη του έτους, σχέδιο με συγκεκριμένες δράσεις, που θα χρηματοδοτηθούν από τους επιπλέον πόρους που θα λάβει η χώρα μας το 2017.
Το ΚΥΣΟΙΠ αποφάσισε, επίσης, τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, μέσω του εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κατά αντιστοιχία του προγράμματος που ήδη ενεργοποιείται για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου το οποίο και θα ενισχυθεί περαιτέρω. Τα έργα που θα υλοποιηθούν μέσω των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων θα καθοριστούν σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.