Στις 53,6 μονάδες έκλεισε τον Σεπτέμβριο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 53,9 μονάδες του Αυγούστου.
Σύμφωνα με την έρευνα της Markit, τα τελευταία δεδομένα υπέδειξαν σταθερή βελτίωση της υγείας του ελληνικού τομέα παραγωγής αγαθών. Παρότι ο ρυθμός αύξησης ήταν βραδύτερος σε σύγκριση με τους αντίστοιχους που καταγράφηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος, ήταν αισθητά υψηλότερος από τον μέσο όρο που σημειώθηκε για το 2017.
Η αύξηση των επιπέδων παραγωγής παρέμεινε έντονη τον Σεπτέμβριο, καθώς οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα ανέφεραν ότι ήταν αποτέλεσμα της εντονότερης ζήτησης των πελατών. Ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε καταγράφοντας χαμηλό πέντε μηνών, παρότι ήταν, σε γενικές γραμμές, αντίστοιχος με τους ρυθμούς αύξησης που έχουν παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες.
Η αύξηση των νέων εργασιών παρέμεινε επίσης σταθερή, και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου υπέδειξαν επέκταση της τρέχουσας περιόδου ανάπτυξης, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2017.
Σύμφωνα με την έρευνα, η άνοδος συνδέθηκε συχνά με την ενισχυμένη ζήτηση των πελατών από το εξωτερικό και το εσωτερικό. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών εξαγωγών ήταν έντονος και αισθητά υψηλότερος από την τρέχουσα τάση της έρευνας.
Ως προς τις τιμές, ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών εξασθένησε περαιτέρω από την υψηλή τιμή του Ιουνίου και κατέγραψε χαμηλό πέντε μηνών. Παρόλ’ αυτά, ο ρυθμός αύξησης ήταν έντονος, ενώ μέλη του πάνελ συνέδεσαν την αύξηση με το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών. Σημαντικές ήταν οι αυξήσεις των τιμών στα μέταλλα και τα προϊόντα ξυλείας.
Οι τιμές παραγωγής αυξήθηκαν για ένατο συνεχή μήνα, ενώ ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε σε μέτριο βαθμό. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι η υψηλότερη επιβάρυνση κόστους μετακυλήθηκε εν μέρει στους πελάτες.
Η συνεχής αύξηση των νέων παραγγελιών είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αύξηση των αγορών προμηθειών και τον έντονο ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας από την πλευρά των κατασκευαστών. Επίσης, αναφέρθηκε περαιτέρω επιδείνωση του χρόνου παράδοσης προμηθειών.
Ως αποτέλεσμα της ταχύτερης αύξησης της παραγωγής σε σύγκριση με εκείνη των νέων παραγγελιών, τα επίπεδα ανεκτέλεστων εργασιών μειώθηκαν με σταθερό ρυθμό τον Σεπτέμβριο.
Επιπροσθέτως, ο ρυθμός μείωσης ήταν, μέχρι στιγμής, ο ταχύτερος μέσα στο 2018.
Τέλος, οι προοπτικές σχετικά με την παραγωγή μέσα στους επόμενους 12 μήνες ήταν έντονα θετικές τον Σεπτέμβριο. Οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα επωφελήθηκαν από την έντονη ζήτηση των πελατών, ενώ τα επίπεδα αισιοδοξίας συγκαταλέγονταν στα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί από την αρχή διεξαγωγής της έρευνας το Ιούλιο του 2012.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ