Στο χαμηλότερο επίπεδο της περιόδου 2010-2015 διαμορφώθηκε το 2015 το εμπορικό έλλειμμα στα τρόφιμα και ποτά. Οχι τόσο διότι μειώθηκαν πολύ οι εισαγωγές όσο διότι από το 2010 και μετά αυξήθηκαν σημαντικά οι εξαγωγές, όχι μόνο των νωπών τροφίμων, αλλά και των μεταποιημένων, καθώς η εγχώρια βιομηχανία βρήκε στις αγορές του εξωτερικού τον ιδανικό τρόπο για να αντισταθμίσει τις απώλειες στην εγχώρια αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, ο κλάδος της μεταποίησης τροφίμων και ποτών μείωσε το εμπορικό του έλλειμμα από τα 2,1 δισ. ευρώ το 2014 σε 1,4 δισ. ευρώ το 2015, δηλαδή κατά 35%.
Η μείωση αυτή στο εμπορικό έλλειμμα προήλθε από την άνοδο των εξαγωγών το 2015 σε σχεδόν 3 δισ. ευρώ (από 2,4 δισ. ευρώ το 2014), αλλά και από τη μείωση των εισαγωγών τροφίμων και ποτών στα 4,3 δισ. ευρώ (από 4,5 δισ. ευρώ το 2014).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του εμπορικού ελλείμματος το 2015 σε σύγκριση με το 2010 είναι πολύ μεγαλύτερη, κατά 41%. Ας σημειωθεί ότι το 2010 οι εξαγωγές του κλάδου ανέρχονταν σε περίπου 2 δισ. ευρώ ενώ το 2015 άγγιξαν τα 3 δισ., ενώ η μείωση των εισαγωγών ήταν πολύ μικρότερη, από τα 4,49 δισ. ευρώ το 2010 σε 4,36 δισ. ευρώ το 2015. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν το μερίδιο των εγχώριων εξαγωγών προς τις αντίστοιχες εισαγωγές να ανέλθει το 2015 σε 68% από μόλις 46% το 2010 και 53% το 2014.
Ακόμη ένα θετικό στοιχείο είναι ότι πλέον τα μεταποιημένα τρόφιμα έχουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο στις συνολικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών. Με άλλα λόγια, εξάγονται πολύ περισσότερα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας από τα απλά νωπά ή χύμα προϊόντα.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, οι εξαγωγές μεταποιημένων τροφίμων και ποτών αποτελούν πάνω από τα 2/3 των εξαγωγών στο σύνολο τον εξαγώγιμων τροφίμων και ποτών το 2015. Το αντίστοιχο ποσοστό εισαγόμενων μεταποιημένων τροφίμων και ποτών στο σύνολο των τροφίμων έχει μειωθεί στο 77% (από 81% το 2014).
Στο σύνολο των εξαγωγών της μεταποίησης, τα μεταποιημένα τρόφιμα και ποτά αποτελούν το 11% το 2015 (από 9% το 2014), ενώ στο σύνολο των εισαγωγών το 10% (από 9% το 2014). Από τους βασικούς κλάδους τροφίμων και ποτών πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε το 2015 μόνο αυτός των επεξεργασμένων φρούτων και λαχανικών και των ελαίων – λιπών. Το πλεόνασμα έφτασε τα 397 εκατ. ευρώ (από έλλειμμα 21 εκατ. ευρώ το 2014). Οι υπόλοιποι κλάδοι κατέγραψαν έλλειμμα και το 2015, μειωμένο σε σχέση με το 2014.
Στα στοιχεία της έκθεσης αποτυπώνεται ο εξαιρετικά χαμηλός βαθμός αυτάρκειας της Ελλάδας σε κρέας. Ο κλάδος του επεξεργασμένου κρέατος είναι αυτός που παρουσίασε για ακόμη μία χρονιά το υψηλότερο εμπορικό έλλειμμα, 944 εκατ. ευρώ το 2015.
Οι περισσότερες εξαγωγές μεταποιημένων τροφίμων και ποτών έγιναν το 2015 προς την Ιταλία (το 20%), τη Γερμανία (το 15,2%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (8%). Από την άλλη, η Ελλάδα εισάγει τα περισσότερα τρόφιμα (15,4%) από τη Γερμανία, την Ολλανδία (15,2%) και τη Γαλλία (10,9%).
Πηγή: Καθημερινή