Αυτός είναι ο οδικός χάρτης αποκλιμάκωσης των τιμών και μηδενισμού του πληθωρισμού τροφίμων-Τι είπε ο Θεοδωρικάκος

υπουργός

Για τον οδικό χάρτη αποκλιμάκωσης των τιμών και μηδενισμού του πληθωρισμού τροφίμων μίλησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό στα “Παραπολιτικά”  ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως είπε για τον  οδικό χάρτη:

 

«Στόχος μας είναι η στήριξη της μέσης ελληνικής οικογένειας και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι βασική αποστολή του υπουργείου είναι η υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα μέσα από τη σχεδιασμένη επαναβιομηχάνιση, την έρευνα, την καινοτομία, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τη προσέλκυση επενδύσεων για παραγωγή πλούτου και δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Στόχος ο μέσος μισθός στο τέλος της τετραετίας να είναι τουλάχιστον 1500 ευρώ » είπε μεταξύ άλλων.

Για τις τιμές

Και μίλησε εκτενώς για το θέμα της αποκλιμάκωσης των τιμών στα τρόφιμα.

«Στόχος μας είναι η αποκλιμάκωση των τιμών, στόχος ο μηδενισμός του πληθωρισμού τροφίμων και βασικών ειδών διαβίωσης και σταδιακά και οι αρνητικοί πληθωρισμοί για να μειωθούν οι τιμές . Η στρατηγική μας για αυτή την υπόθεση είναι ότι πρέπει να συμβάλουμε ο καθένας από τη δική του πλευρά. Πρώτον, ο ενημερωμένος καταναλωτής έχει δύναμη για το σκοπό αυτό αναβαθμίζουμε και προβάλλουμε την πλατφόρμα ekatanalotis η οποία περιλαμβάνει 3.000 κωδικούς. Δεύτερον, στηρίζουμε τον ελεγκτικό μηχανισμό τον οποίο ενισχύουμε, ενισχύουμε τη ΔΙΜΕΑ με νέα στελέχη και κάνουμε στοχευμένους πλέον ελέγχους προκειμένου να ελέγχονται τα μέτρα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση τα οποία διατηρούμε σε ισχύ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2024 και ταυτόχρονα στηρίζουμε και τις ανεξάρτητες αρχές που μάχονται και εκείνες για την σωστή λειτουργία της αγοράς όπως είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και όπως είναι ο Συνήγορος του καταναλωτή. Μέσα στον κύκλο των επαφών μου είναι και εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητάς.

Έχω δει πάρα πολλούς από τον χώρο των σούπερ μάρκετ  και θεσμικά και ατομικά βασικούς παίκτες της αγοράς όπως έχω τη συνάντηση με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων στο χώρο των τροφίμων και επίσης έχω ξεκινήσει και βλέπω τους επικεφαλής πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα διότι θέλουμε να δούμε ξεχωριστά το κομμάτι των πολυεθνικών εταιρειών και των τιμών που πουλάνε τα προϊόντα τους εδώ. Από το διάλογο που έχουμε υπάρχει η διάθεση θετικής ανταπόκρισης στην αναγκαία κοινωνική ευθύνη που πρέπει να δείχνει η υγιής επιχειρηματικότητα σε μια εποχή που δοκιμάζονται τα όρια της κοινωνικής συνοχής » σημείωσε.

Επίσης ξεκαθάρισε πως « δεν πρόκειται να νικήσουμε τις τιμές με ένα νόμο και ένα άρθρο όποιος πιστεύει ή λέει τέτοιου είδους πράγματα απλώς μας θυμίζει κάποιες άλλες εποχές που με ένα νόμο και ένα άρθρο παραλίγο να καταστραφεί η χώρα. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας καταναλωτές, καταναλωτικές οργανώσεις, ανεξάρτητες αρχές, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους και η υγιής επιχειρηματικότητα που πρέπει να ανταποκριθεί με όρους κοινωνικής ευθύνης στις ανάγκες της κοινωνίας »

Για τον ΦΠΑ

Για τον ΦΠΑ απάντησε ότι από τη μείωσή του θα χάσει το κράτος ένα τεράστιο έσοδο χωρίς να ωφεληθεί ο καταναλωτής. Θεωρώ οπότε ότι ένα παρατηρητήριο 100 βασικών
προϊόντων με τιμές προμήθειας και πώλησης είναι εξαιρετικά χρήσιμο για να είναι στοχευμένοι και πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι προσέθεσε. «Δεν μπορούμε να μειώσουμε τις τιμές με έναν νόμο και ένα άρθρο, όπως έλεγαν κάποτε κάποιοι και παραλίγο να οδηγήσουν τη χώρα στην καταστροφή, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, η βάση της εμπιστοσύνης είναι η αλήθεια» ολοκλήρωσε το σκεπτικό του ο υπουργός Ανάπτυξης.

Για τη ΔΙΜΕΑ

 Επίσης μίλησε και για τη ΔΙΜΕΑ.  «Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του ελεγκτικού μηχανισμού αυτό αφορά και την ΔΙΜΕΑ η οποία έχει ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης. Από Δευτέρα θα πάνε 30 νέα στελέχη αλλά και πάλι υπάρχει θέμα ενίσχυσης του μηχανισμού. Θέλω να συζητήσω με τις Περιφέρειες το ζήτημα των ελέγχων στις Περιφέρειες γιατί και εκεί βλέπω ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένοι και αυτό αποτελεί πολύ σοβαρό θέμα. Αλλά πέρα από αυτά έχω ζητήσει σε ένα βασικό παρατηρητήριο 100 προϊόντων που είναι αυτά που αγοράζει ο καθένας μας από το super market, θέλω εκεί να παρακολουθήσουμε τις τιμές πώλησης και τις τιμές που προμηθεύονται τα super market προκειμένου οι έλεγχοι των μηχανισμών της ΔΙΜΕΑ να είναι στοχευμένοι, ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί » είπε.

Exit mobile version