Quantcast
«Αυτόματη» επιβολή προστίμων από την Εφορία σε όσους καθυστερήσουν την φορολογική τους δήλωση - enikonomia.gr
share

«Αυτόματη» επιβολή προστίμων από την Εφορία σε όσους καθυστερήσουν την φορολογική τους δήλωση

δημοσιεύτηκε:

«Αυτόματα» και με διαδικασίες εξπρές θα επιβάλλονται φέτος πρόστιμα από την Εφορία στους «ξεχασιάρηδες», σε εκείνους δηλαδή που θα καταθέσουν καθυστερημένα -μετά το πέρας της σχετικής προθεσμίας- την φορολογική τους δήλωση.

Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2023 είναι σε εξέλιξη και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «ξεκαθαρίζει» σε όλους τους τόνους πως δεν θα δοθεί άλλη παράταση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι φοροτεχνικοί και λογιστές… «γκρινιάζουν».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Όπως επισημαίνουν άλλωστε από το υπουργείο, ήδη έχει δοθεί περισσότερος χρόνος σε σχέση με την αρχική προθεσμία. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που δεν αλλάζει είναι ότι εφόσον υπάρξει καθυστερημένη υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα «κοπεί» και το ανάλογο πρόστιμο.

Αυτόματη» η επιβολή του προστίμου – Πού διαμορφώνονται

Μάλιστα, τα ποσά των προστίμων θα βεβαιώνονται άμεσα από το πληροφοριακό σύστημα TAXISnet και θα κοινοποιούνται ηλεκτρονικά στους φορολογούμενους από τη στιγμή που εκείνοι θα ολοκληρώνουν την ηλεκτρονική υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων.

Αμέσως μόλις ο φορολογούμενος οριστικοποιήσει και υποβάλει μια εκπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, κάνοντας κλικ στην ένδειξη «Υποβολή», μαζί με τυχόν επιπλέον φόρο που θα προκύπτει από την εκκαθάριση θα βεβαιώνεται «αυτόματα» και το ανάλογο αυτοτελές πρόστιμο.

Το ποσό του προστίμου διαμορφώνεται στα 100 ευρώ για κάθε φορολογούμενο και «ανεβαίνει» για όσους ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητεςστα 250 ευρώ αν τηρούν απλογραφικά βιβλία ή στα 500 ευρώ αν τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Μέχρι σήμερα, στις περιπτώσεις υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων, οι φορολογούμενοι χρειάζεται να περιμένουν για πολλούς μήνες ή ακόμη και για 1-2 χρόνια τις αρμόδιες ΔΟΥ να ελέγξουν και να εντοπίσουν τις περιπτώσεις αυτές και τελικά να εκδώσουν τις σχετικές πράξεις επιβολής προστίμων. Και εντέλει έφταναν να καταβάλλουν «φουσκωμένα» τα πρόστιμα λόγω συσσώρευσης τόκων εκπρόθεσμης καταβολής από την ημερομηνία που θα έπρεπε να είχε υποβληθεί η δήλωση μέχρι και την ημερομηνία της καθυστερημένης βεβαίωσης του προστίμου!

Ποιοι «γλιτώνουν» το πρόστιμο

Βάσει του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΑΑΔΕ φέτος η αυτοματοποίηση της έκδοσης πράξεων επιβολής προστίμων κατά την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον τρέχοντα μήνα στις δηλώσεις ΦΠΑ, τις δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων και τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (έντυπα Ν) και από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους θα επεκταθεί και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (έντυπα Ε1).

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως δεν επιβάλλεται πρόστιμο (100, 250 ή 500 ευρώ) εφόσον από την αρχική ή τροποποιητική εκπρόθεσμη δήλωση προκύπτει ποσό φόρου προς πληρωμή μέχρι 100 ευρώ.

Όσον αφορά τον ΦΠΑ και τους παρακρατούμενους φόρους, σε  κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης ισχύουν πρόστιμα 250 ευρώ για τηρούντες απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τηρούντες διπλογραφικά βιβλία επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Δεν επιβάλλεται καθόλου πρόστιμο σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.