Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου
Επτά κατηγορίες φορολογουμένων και ασφαλισμένων πλήττονται από τις αλλαγές που έρχονται το 2018 και φέρνουν σαρωτικές αλλαγές στην καθημερινότητά τους.
Στο μάτι του κυκλώνα όμως βρίσκονται κυρίως οι σημερινοί δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης που θα υποστούν γεναία περικοπη, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ,οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, λόγω της εφαρμογής του νέου συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου , οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με εισόδημα άνω των 9.000 ευρώ αφού θα δούν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις,οσοι είχαν αυξημένες ιατρικές δαπάνες μέσα στο 2017 αλλά και οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι λόγω της κατάργησης του ειδικού επιδόματος το οποίο ανερχόταν στα 500 ευρώ ετησίως για κάθε παιδί.
Πιο συγκεκριμένα:
-Mειωμένο κατά 50% θα είναι το ποσό του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης που θα λάβουν για το χρονικό διάστημα από 15 Οκτωβρίου 2017 έως 30 Απριλίου 2018 εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με χαμηλά ετήσια οικογενειακά εισοδήματα και χαμηλής αξίας ακίνητη περιουσία. Η αριθμητική του επιδόματος λέει ότι από τα 116 εκατομμύρια που μοιράστηκαν τη χειμερινή περίοδο 2016-2017, φέτος θα μοιραστούν τα μισά δηλαδή 58 εκατομμύρια. Η μείωση αυτή θα γίνει μέσω της περικοπής στο μισό του ποσού επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή από τα 0,25 ευρώ στα 0,125 ευρώ ανά λίτρο.
Το μέγιστο ποσό επιδότησης είναι:
– Τα 250 ευρώ για τον άγαμο και τα 312,50 ευρώ για τον έγγαμο στην Α’ ζώνη
– Τα 150 ευρώ για τον άγαμο και τα 187,50 ευρώ για τον έγγαμο στη Β’ ζώνη
– Τα 80 ευρώ για τον άγαμο και τα 100 ευρώ για τον έγγαμο στη Γ’ ζώνη
– Τα 50 ευρώ για τον άγαμο και τα 62,50 ευρώ για τον έγγαμο στη Δ’ ζώνη.
-Ισχυρό σοκ υφίστανται, περισσότεροι από 235.000 χαμηλοσυνταξιούχοι στους οποίους περικόπτεται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), καθώς μειώνεται μόλις στα 35 ευρώ τον μήνα ενώ λαμβάνεται πλέον από όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 7.022 ευρώ, ήτοι λαμβάνουν συντάξεις έως 585 ευρώ. Το ποσό αφορά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2016 και δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017. Μάλιστα, ισχύει και ηλικιακό κριτήριο, ήτοι δικαιούχοι είναι όσοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους (για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας). Σε περίπτωση συμπλήρωσης του 65ου έτους εντός του 2018, το επίδομα καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας μήνα.
– Αυξάνονται οι εισφορές για1,4 εκατομμύρια ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών .Από την 1η Ιανουαρίου τροποποιείται και αυξάνεται η βάση υπολογισμού σύμφωνα με τον νόμο 4472 που ψηφίστηκε πρόσφατα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και τα ποσά των εισφορών με αποτέλεσμα η΄αύξηση να κυμαίνεται στα επίπεδα του 10% – 20%.
Πλέον η βάση υπολογισμού θα είναι το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους, αφού όμως προστεθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν για το προηγούμενο κάθε φορά φορολογικό έτος. Δηλαδή οι εισφορές του ενός έτους δεν εξαιρούνται από την βάση υπολογισμού για τις εισφορές του επόμενου. Κατ’ εξαίρεση και ειδικά για το 2018, το οποίο λειτουργεί ως μεταβατική χρονιά ανάμεσα σε δυο συστήματα,ο υπολογισμός θα γίνει επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 85% της βάσης προσδιορισμού ασφαλιστικών εισφορών. Από το 2019 οι εισφορές θα υπολογίζονται κανονικά χωρίς την έκπτωση του 15%.
-Σε 26 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι συντελεστές ΦΠΑ. Πρόκειται για νησιά για τα οποία στο τέλος του 2016 ανεστάλη, για το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2017 μέχρι την 31η-12-2017, η εφαρμογή του «μνημονιακού» μέτρου της κατάργησης των μειωμένων κατά 17%-30% συντελεστών ΦΠΑ. Από την εφαρμογή του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ εξαιρέθηκαν μόνο 6 από τα 32 νησιά του Αιγαίου στα οποία εξακολουθούν και σήμερα να ισχύουν οι ειδικοί αυτοί συντελεστές. Πρόκειται για τα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω , Λέρο και Κάλυμνο τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται αρνητικές συνέπειες στις οικονομικές τους δραστηριότητες από τον τεράστιο όγκο των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών που δέχονται με προέλευση από τα πολύ κοντινά παράλια της Τουρκίας.
-Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 9.000 ευρώ τον χρόνο θα διαπιστώσουν μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο. Η μείωση θα προκύψει από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στη μηνιαία παρακράτηση φόρου.
-Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι, οι οποίοι εμφάνιζαν στις φορολογικές τους δηλώσεις ιατρικά έξοδα κερδίζοντας μικρότερο φόρο,χάνουν την ευκαιρία.Η εφορία στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2018 δεν θα αναγνωρίσει για έκπτωση καμία από τις αποδείξεις για τις δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, νοσήλια κ.λπ. που εκδόθηκαν μέσα στο 2017. Οι δαπάνες ιατρικών εξόδων θα μετράνε από το 2018 μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ή για τη λοταρία, εφόσον γίνονται με πλαστικό χρήμα.
-Μαχαίρι στα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων φέρνει ο νέος νόμος για τα οικογενειακά επιδόματα που θα καταβάλλονται από 1ης/1/2018 με νέα εισοδηματικά κριτήρια σε λιγότερους από σήμερα δικαιούχους. Με τα νέα κριτήρια εκτιμάται ότι μένουν χωρίς επίδομα περίπου 70.000-80.000 οικογένειες.