Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για εργαζόμενους, συνταξιούχους και επιχειρήσεις- Όλα όσα είπε η Κεραμέως

Νίκη Κεραμέως

Τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για την ενίσχυση της απασχόλησης και για τη στήριξη των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των επιχειρήσεων εξειδίκευσε σήμερα η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο της Διυπουργικής Συνέντευξης Τύπου που έγινε  με θέμα το δημογραφικό ζήτημα, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και την στήριξη των εργαζόμενων γονιών, μέσω της καλύτερης σύζευξης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.

Η κ.Κεραμέως ανέπτυξε δύο άξονες κατά την παρουσίαση των μέτρων:

1.Μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης:

-Αύξηση του κατώτατου μισθού – θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο η προβλεπόμενη διαδικασία διαβούλευσης.  Από 1/4/2024, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ  εμφανίζοντας αύξηση κατά 27,7% από 650 ευρώ  το 2019. Παράλληλα ανεβαίνει και ο μέσος μισθός από 1.036 ευρώ το 2019 σε 1.252 ευρώ  σήμερα, εμφανίζοντας 20,8% αύξηση. Στόχος το 2027, ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ  και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών – Από 1/1/2025, μειώνονται κατά ακόμη 1 ποσοστιαία μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές, 0,5% μείωση στις εισφορές των εργαζομένων, 0,5% μείωση στις εισφορές των εργοδοτών. Από το 2019 έχουν ήδη μειωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, συν μία το 2025, συνεπώς 5,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στόχος η επιπλέον μείωση για το 2027, μισής ποσοστιαίας μονάδας.

Αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας βασισμένη σε τρεις αρχές:

2.Μέτρα στήριξης των συνταξιούχων:

 

Την τελευταία τριετία έχουν δοθεί επανειλημμένως έκτακτες ενισχύσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους με ή χωρίς προσωπική διαφορά.

 Η δήλωση Κεραμέως

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Στηρίζουμε στην πράξη τους πολίτες. Με τις πολιτικές της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυξάνουμε το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και τις συντάξεις, ενδυναμώνουμε τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και τους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ. Ενισχύουμε την απασχόληση, στηρίζουμε εργαζομένους, συνταξιούχους και επιχειρήσεις, ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της κοινωνίας.».

Exit mobile version