Quantcast
Αυτά είναι τα επιδόματα που δικαιούνται οι Ευρωβουλευτές-Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί τους - enikonomia.gr
share

Αυτά είναι τα επιδόματα που δικαιούνται οι Ευρωβουλευτές-Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί τους

δημοσιεύτηκε:

Και επιδόματα  δικαιούνται οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα  επιδόματα αυτά καλύπτουν τα έξοδα που πραγματοποιούν κατά την άσκηση των βουλευτικών τους καθηκόντων, συχνά εκτός σπιτιού και αυτά είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

1.Το μηνιαίο επίδομα  12.800 ευρώ

Μηναίο επίδομα ύψους  12.800 ευρώ χορηγείται  σε ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το επίδομα αυτό είναι μεταξύ του σταθερού μηνιαίου μισθού και της αποζημίωσης για τα γενικά έξοδα. Το ποσό αυτό στην πράξη είναι υψηλότερο, διότι σε ποσό αυτό θα προστεθεί ημερήσια αποζημίωση που λαμβάνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους όταν είναι παρόντες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

2. Η πάγια μηνιαία αποζημίωση

Στα  10.075,18 ευρώ μεικτά είναι η πάγια μηνιαία αποζημίωση ενός ευρωβουλευτή.

Το ποσό αυτό καθαρά είναι 7.853,18 ευρώ μετά την αφαίρεση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο το  τελικό καθαρό ποσό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την εθνικότητά του, καθώς τα κράτη -μέλη  της ΕΕ ενδέχεται να επιβάλλουν πρόσθετες χρεώσεις.

3. Το μηνιαίο μηνιαίο επίδομα 4.950 ευρώ

Μάλιστα σύμφωνα με το  Ενιαίο Καταστατικό των Ευρωβουλευτών, οι μισθοί ορίζονται στο 38,5% του βασικού μισθού ενός δικαστή του Δικαστηρίου της Ε.Ε.  Έτσι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παίρνουν  μηνιαίο επίδομα 4.950 ευρώ  το οποίο  είναι ένα κατ’ αποκοπή ποσό για την κάλυψη των εξόδων ενοικίασης γραφείων στις χώρες που έχουν εκλεγεί, καθώς και εξοπλισμού και προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, είδη γραφείου, κινητά τηλέφωνα και συμβόλαια τηλεφώνου και διαδικτύου. Ωστόσο, εάν οι ευρωβουλευτές παρακολουθήσουν λιγότερες από τις μισές συνόδους Ολομέλειας σε ένα κοινοβουλευτικό έτος (Σεπτέμβριος έως Αύγουστος) χωρίς αιτιολόγηση, τότε θα πάρουν το ήμισυ αυτού του ποσού. Αυτό σημαίνει ότι, μηνιαία, και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι εθνικοί φόροι που θα μπορούσαν να πληρώσουν στη χώρα καταγωγής τους, οι ευρωβουλευτές κερδίζουν 12.800 ευρώ.

4.  Ημερήσια αποζημίωση 350 ευρώ

Σημειώνεται δε πως χορηγείται  ημερήσια αποζημίωση 350 ευρώ στους ευρωβουλευτές. Το ποσό αυτό καλύπτει την διαμονή, τα γεύματα και τα συναφή έξοδα- κάθε μέρα που βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για  τις επίσημες εργασίες.

Για να το  λάβουν όμως θα πρέπει να υπογράψουν πρακτικό παρουσίας. Τις ημέρες ψηφοφορίας στην ολομέλεια, εάν ένας βουλευτής χάσει περισσότερες από τις μισές ψηφοφορίες με ονομαστική κλήση, τότε το  επίδομα αυτό θα μειωθεί κατά το ήμισυ. Στην περίπτωση συνεδριάσεων εκτός ΕΕ, το επίδομα διαβίωσης  θα μειωθεί επίσης κατά το ήμισυ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλύπτει τα έξοδα ταξιδιού, ώστε οι ευρωβουλευτές να μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορες συνεδριάσεις, όπως συνεδριάσεις ολομέλειας, κοινοβουλευτικές επιτροπές και εκείνες των πολιτικών ομάδων.

Έτσι, τους επιστρέφεται το πραγματικό κόστος των εισιτηρίων για να παρακολουθήσουν αυτές τις συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται κυρίως στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Τα ανώτατα όρια καθορίζονται στα αεροπορικά εισιτήρια της κατηγορίας business, στο εισιτήριο τρένου πρώτης θέσης ή 0,58 ευρώ ανά χιλιόμετρο για ταξίδια με αυτοκίνητο, έως 1.000 χιλιόμετρα κατ’ ανώτατο όριο.

Όταν οι ευρωβουλευτές ταξιδέψουν εκτός του χώρου εργασίας για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για παράδειγμα σε αποστολές διερεύνησης επιτροπών,  τότε  τα έξοδα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της επιτροπής ή της αντιπροσωπείας που τη διοργανώνει. Όταν πρόκειται για ταξίδια που οργανώνονται σε ατομική βάση για την εκτέλεση επίσημων λειτουργιών, όπως  τη συμμετοχή σε συνέδριο ή την επίσκεψη εργασίας, το Κοινοβούλιο είναι αυτό που επιστρέφει τα έξοδα, αν και με ετήσια ανώτατα όρια. Εάν το ταξίδι  γίνεται  εντός του κράτους -μέλους  της ΕΕ όπου έχει επιλεγεί, τότε το ποσό έχει μέγιστο ετήσιο ποσό που εξαρτάται από τη χώρα, αλλά εάν είναι στο εξωτερικό τότε το μέγιστο είναι σταθερό  στα  4.886 ευρώ σε ετήσια βάση.

 

Ο μισθός

Όταν οι ευρωβουλευτές ολοκληρώσουν τη θητεία τους τότε δικαιούνται να λάβουν μεταβατική αποζημίωση. Αυτή θα ισοδυναμεί με τον  μισθό ενός μήνα για κάθε έτος κατά το οποίο θα ασκούν τα καθήκοντά τους, το πολύ για 2 χρόνια.

Έτσι, όταν ένας πρώην βουλευτής αναλαμβάνει τη θέση του αλλού, ο νέος μισθός αντισταθμίζεται από τη μεταβατική αποζημίωση. Ωστόσο, εάν δικαιούται ταυτόχρονα σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας,  τότε δεν μπορεί να παίρνει και  τα δύο  και θα πρέπει να επιλέξει ένα από τα δύο.

Οι πρώην αναπληρωτές δικαιούνται σύνταξη όταν συμπληρώσουν το 63ο έτος της ηλικίας τους, η οποία ανέρχεται στο 3,5% του επιδόματός τους για κάθε πλήρες έτος της θητείας τους συν το ένα δωδέκατο για κάθε επιπλέον πλήρη μήνα, αλλά το ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% συνολικά.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.