Quantcast
Adecco: Πώς η τετραήμερη εργασία μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα - enikonomia.gr
share

Adecco: Πώς η τετραήμερη εργασία μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα

δημοσιεύτηκε:

Νέα έρευνα της Adecco αποκαλύπτει το πόσο ενισχύει την παραγωγικότητα των εργαζομένων το μοντέλο της τετραήμερης  εργασίας

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, συχνά επικρατεί η αντίληψη ότι η ευελιξία έχει περιορισμένο εύρος εφαρμογής και συγκεκριμένα αφορά μόνο στη δυνατότητα των εργαζομένων να δουλεύουν από το σπίτι. Στην πραγματικότητα όμως, η ευελιξία εφαρμόζεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Μια μορφή ευελιξίας που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στο εξωτερικό και λιγότερο στην Ελλάδα, είναι η τετραήμερη εργασία.

Με τις αποδοχές να μένουν ίδιες και τον χρόνο ανάπαυσης του εργαζόμενου να αυξάνεται σε εβδομαδιαία βάση, πολλές έρευνες αναφέρουν αύξηση της παραγωγικότητας και ταυτόχρονα βελτίωση της εργασιακής εμπειρίας για τους εργαζόμενους. Αξίζει όμως να σημειωθεί, ότι το μοντέλο τετραήμερης εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί ποικιλοτρόπως, όπως για παράδειγμα, ο εργαζόμενος να απασχολείται 4 μέρες την εβδομάδα και να λαμβάνει το 80% του μισθού του ή να εργάζεται παραπάνω τις 4 μέρες για να καλύψει τις ώρες από την ημέρα που δεν θα εργάζεται.

Τετραήμερη εργασία: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους 

Πλέον, η σημασία που δίνουν εργοδότες και εργαζόμενοι στην ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής ολοένα και αυξάνεται καθώς φαίνεται ότι έχει θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και την ευημερία των εργαζομένων. Πολλοί άνθρωποι που εργάζονται με βάση το μοντέλο τετραήμερης εργασίας, δηλώνουν ότι αισθάνονται πιο υγιείς, πιο χαρούμενοι και πιο ξεκούραστοι ενώ οι εργοδότες δηλώνουν ότι οι εργαζόμενοί τους είναι περισσότερο αποδοτικοί και συγκεντρωμένοι στη δουλειά τους.

Πρόσφατη έρευνα της Adecco σε εργαζομένους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου το 50% των ερωτηθέντων βιώνει συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης. Συνδέοντας αυτά τα επιστημονικά ευρήματα με την συζήτηση που έχει ανοίξει για την τετραήμερη εργασία, μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι και οι επιχειρήσεις θα έχουν οφέλη από την αλλαγή του εργασιακού μοντέλου, καθώς οι εργαζόμενοί τους θα είναι λιγότερο εξουθενωμένοι και περισσότερο παραγωγικοί και συγκεντρωμένοι. Ήδη, πολλές εταιρείες που εφαρμόζουν το μοντέλο τετραήμερης εργασίας, βλέπουν ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων δεν μειώνεται αλλά αντιθέτως ενισχύεται.

Τα κρίσιμα ζητήματα που θα κληθούν να διαχειριστούν οι επιχειρήσεις του μέλλοντος

Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που θα κληθούν να διαχειριστούν οι επιχειρήσεις του μέλλοντος είναι η προσέλκυση και η διατήρηση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού. Στο εργασιακό περιβάλλον που διαμόρφωσε η πανδημία, τα νέα στελέχη αναζητούν από τον εργοδότη τους ικανοποιητικές απολαβές, προοπτική ανέλιξης, αλλά και περισσότερη ευελιξία και μεγαλύτερη μέριμνα για την ψυχική ισορροπία τους. Σχετικά με τη ευελιξία, αυτή δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στην δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας, αλλά θα πρέπει να έχει ευρύτερη ερμηνεία και εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας για τετραήμερη εργασία.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.