Quantcast
Αχτσιόγλου: Πότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τις συντάξεις - enikonomia.gr
share

Αχτσιόγλου: Πότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τις συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι, τον Οκτώβριο θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την τύχη του μέτρου της περικοπής των συντάξεων εξέφρασε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου .

Όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου στον ραδιοφωνικό σταθμό του news247 το μέτρο για απομείωση της προσωπικής διαφοράς, που δεν αφορά σε όλες τις συντάξεις, αποφασίστηκε το καλοκαίρι του 2017 με δεδομένους τους συσχετισμούς που υπήρχαν τότε και την παρέμβαση του ΔΝΤ. Είχαμε υποστηρίξει ότι το μέτρο αυτό δεν είναι δημοσιονομικά αναγκαίο, ούτε διαρθρωτικά επιβεβλημένο, ότι το ασφαλιστικό σύστημα έχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Η συμφωνία έκλεισε όπως έκλεισε με 1% καλά και 1% κακά μέτρα. Σήμερα υπάρχει υπεραπόδοση και όλα αυτά που λέγαμε τότε αποδεικνύονται στην πράξη. Το μέτρο της περικοπής συντάξεων δεν είναι αναγκαίο. Χρειάζεται χρόνος μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού, τον Οκτώβριο. Οι δανειστές βασικά ζητούν να μην αντιστραφούν οι βασικές μεταρρυθμίσεις, στο κτηματολόγιο, στο ασφαλιστικό, στη διοίκηση. Βγήκαμε από το μνημόνιο. Αυτό είναι αντικειμενικό γεγονός. Τι πολιτικές μπορούμε πια να τις καθορίζουμε εμείς εφόσον δεν θέτουν σε κίνδυνο την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, είπε.


Εν συνεχεία αναφέρθηκε στα εργασιακά θέματα λέγοντας ότι, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει γίνει. Μία σύμβαση, εφόσον καλύπτει 50+1 % των εργαζόμενων του κλάδου, μπορεί να ισχύσει σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, εφόσον η κλαδική σύμβαση είναι πιο ευνοϊκή από την επιχειρησιακή, θα πρέπει να ισχύσει η κλαδική. Την Παρασκευή συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και σύντομα θα παραδώσει πόρισμα για κλαδικές συμβάσεις που καλύπτουν το 50+1% για να τις καταστήσω γενικώς υποχρεωτικές στον τουρισμό, στη ναυτιλία και στις τράπεζες, τόνισε.

Σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα συνταχθούν κάποιες εκθέσεις από επιστημονικούς φορείς και θα υπάρξει πόρισμα επιτροπής εμπειρογνομόνων για τον καθορισμό του ύψους της αύξησης. Ο υπουργός Εργασίας με βάση αυτά, θα νομοθετήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό θα γίνει μέσα σε περίπου ένα τετράμηνο. Πρόθεσή μας είναι να έχει γίνει στις αρχές του 2019. Ο ο υποκατώτατος μισθός για νέους έως 24 ετών φτάνει στα 510 ευρώ και στην Ευρώπη δεν ισχύει. Όπου υπάρχει υποκατώτατος μισθός συνδέεται με την εμπειρία και όχι με την ηλικία. Εχει κριθεί από ευρωπαϊκή επιτροπή ως εντελώς προβληματικό γιατί αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας. Ως θέση αρχής δεν πρέπει να υπάρχει. Θα το εξετάσουμε στο χρόνο του, επεσήμανε η κ. Αχτσιόγλου.


Η ανεργία μέσα σε μια 3ετία έπεσε περισσότερες από 7 ποσοστιαίες μονάδες. Το 70% των θέσεων εργασίας είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης. Αυτή είναι μια μικρή θετική αλλαγή στο μείγμα. Η στόχευση είναι να ενισχύσουμε τις θέσεις πλήρους απασχόλησης και να επιβάλουμε τη νομιμότητα στους χώρους εργασίας. Υπήρξε στα χρόνια του μνημονίου εκτίναξη της παραβατικότητας, ξηλώθηκαν βασικά εργασιακά δικαιώματα, τώρα όλα αυτά τα βάζουμε σε τάξη, από το 2008 είχαν χαθεί 1 εκ θέσεις εργασίας, υπήρξε ένας κοινωνικός όλεθρος, πρόσθεσε. 

Σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές, μην ξεχνάμε ότι το 87%-88% πληρώνουν 200 ευρώ το μήνα, λιγότερα από όσο πλήρωναν πριν, με το προηγούμενο καθεστώς, κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου. 


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.