Quantcast
Αχτσιόγλου: Η αξιοποίηση των ακινήτων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αποδίδει καρπούς - enikonomia.gr
share

Αχτσιόγλου: Η αξιοποίηση των ακινήτων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αποδίδει καρπούς

δημοσιεύτηκε:

«Η ιδέα της ανάκτησης των ακινήτων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και του ΟΑΕΔ, με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης, που ξεκινήσαμε από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, φαίνεται ότι αποδίδει και αρχίζει να παράγει καρπούς».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην ενημερωτική ημερίδα, που διοργάνωσε το υπουργείο, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των εποπτευόμενων φορέων του, με τίτλο: «Ανάκτηση των Ακινήτων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας-Αξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης», σε συνέχεια της δημόσιας πρόσκλησης που απηύθυνε προς τους φορείς της γενικής κυβέρνησης και, ειδικότερα, προς δημόσιους φορείς, υπηρεσίες του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ΟΤΑ, ΑΕΙ, όπως και λοιπά νομικά πρόσωπα κοινωφελούς ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

«Ένα από τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι το κτίριο στο οποίο πραγματοποιείται σήμερα αυτή η εκδήλωση, στην οδό Κανάρη 1, που είναι γνωστό ως Μέγαρο Δεληγιώργη. Το κτίριο αυτό αποκαταστάθηκε, ανακαινίστηκε από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το 2015 και, πλέον, διαθέτει έναν σύγχρονο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και ο ιστορικός χαρακτήρας του έχει μείνει αναλλοίωτος. Σε λίγο καιρό, αυτό το κτίριο θα έχει μία πολύ σημαντική χρήση. Το τμήμα περιβάλλοντος του ΟΗΕ έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την ενοικίαση του κτιρίου, βρισκόμαστε στο στάδιο των διαπραγματεύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας.

«Ακριβώς δίπλα, το κτίριο της οδού Πινδάρου 2, επίσης διατηρητέο, ολοκληρώνεται με επιτυχία και είναι στον κατάλογο για άμεση αναβίωση και λειτουργία» συμπλήρωσε η ίδια. «Επομένως, βλέπουμε πως αυτή η γωνιά της Αθήνας, 100 μέτρα από το Κοινοβούλιο, με δύο κτίρια μνημεία, που ήταν εγκαταλελειμμένα, πλέον αποκτά ζωή» δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου και συνέχισε, λέγοντας ότι σε μία άλλη πλευρά του κέντρου της Αθήνας, στην οδό Πειραιώς 64 και πλατεία Κουμουνδούρου, «εκεί που βρισκόταν το τέραστιο κτίριο του ΙΚΑ επί δύο δεκαετίες, μία μαύρη τρύπα ουσιαστικά, έχει πλέον ανάδοχο που αρχίζει να εκτελεί το έργο». Όπως είπε, «θα αποδοθεί στην πόλη, στεγάζοντας υπηρεσίες των Ταμείων. Πρόκειται για ένα τεράστιο ακίνητο, με εμβαδόν 17.200 τ.μ., που μπορεί να στεγάσει τη διοίκηση και, ουσιαστικά, όλες τις κεντρικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)».

Εκτίμησε, δε, ότι θα είναι μία τονωτική ένεση για όλη την περιοχή του Μεταξουργείου και της Πειραιώς. Παράλληλα, σημείωσε ότι το Esperia, στην οδό Σταδίου 22, είναι, επίσης, ένα πολύ σημαντικό κτίριο της περιουσίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. «Αυτό το κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, που παρέμεινε κλειστό για πολλά χρόνια, ξαναγίνεται ξενοδοχείο. Έχει ήδη ανατεθεί η εκτίμηση της μισθωτής του αξίας σε ορκωτό εκτιμητή του υπουργείου Οικονομικών, πολύ σύντομα θα έχουμε αυτήν τη μελέτη και, στη συνέχεια, ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να γίνει ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση του ακινήτου. Νομίζω ότι, εντός του 2018, θα έχουμε σίγουρα αποτελέσματα και γι’ αυτό το κτίριο. Επίσης, η οικία της Μαρίας Κάλλας, στην οδό Πατησίων 61, θα δοθεί για μακροχρόνια μίσθωση- 30 χρόνια -στην Ακαδημία Λυρικής Τέχνης» σχολίασε η υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, το εκτιμώμενο ύψος των μισθωμάτων αγγίζει τα 2,1 εκατ. ευρώ.

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, ανοίξαμε αυτό το μεγάλο ζήτημα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και του ΟΑΕΔ. Ο τρόπος που επιλέξαμε να το κάνουμε αυτό, ήταν με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης και όχι με όρους εκποίησης, όπως ίσχυε στο παρελθόν» δήλωσε η υπουργός Εργασίας. «Επιλέξαμε να αξιοποιήσουμε το κτιριακό απόθεμα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και του ΟΑΕΔ, μέσω της επίτευξης οικονομίας κλίμακας. Δηλαδή, πρώτα απ’ όλα, απευθυνόμενοι προς το Δημόσιο και τους φορείς του, για να κάνουν χρήση αυτού του τεράστιου κτιριακού αποθέματος, που βρίσκεται στη διάθεση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Παράλληλα, δώσαμε τη δυνατότητα διάσωσης των ίδιων των κτιρίων, αλλά και της απαλλαγής των φορέων από έξοδα συντήρησης και φύλαξης για κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται ή δεν έχουν προοπτικές άμεσης εμπορικής αξιοποίησης. Για την εκπόνηση της στρατηγικής μας, λάβαμε υπόψη τις θετικές συνέπειες που επιφέρει στην τοπική και ευρύτερη αγορά η χρήση των κτιρίων, ενώ συνυπολογίσαμε και τη δημιουργία συνθηκών ανάπλασης και την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη ολόκληρων περιοχών, που μπορούμε να πετύχουμε ακριβώς μέσα από την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος» εξήγησε η κ. Αχτσιόγλου.

«Ήδη», όπως υπογράμμισε, «από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησής μας, αναλάβαμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό που περιγράφουμε ως αξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης. Το 2016, προχωρήσαμε σε μία συνολική αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, για να μπορέσει να γίνει η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κτιρίων. Διότι, μέχρι τότε, έτσι όπως ήταν το νομοθετικό πλαίσιο, στην ουσία εγκλώβιζε τους φορείς και δεν τους επέτρεπε καν να προβούν οι ίδιοι ούτε στη συντήρηση του κτιριακού τους αποθέματος».

Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι το δεύτερο βήμα το οποίο έγινε και ήταν το πιο δύσκολο απ’ όλα, ήταν η καταγραφή όλου αυτού του τεράστιου κτιριακού αποθέματος, «καθώς δεν υπήρχε ένα ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής των κτιρίων». Όπως διευκρίνισε, το πληροφοριακό σύστημα ΕΣΤΙΑ, που υπάρχει για την καταγραφή, ήταν εντελώς ανενημέρωτο από το 2013. «Αποκτήσαμε, έτσι, μία πάρα πολύ καλή εικόνα για το ποια είναι αυτά τα κτίρια, που βρίσκονται και σε τι κατάσταση είναι σε όλη τη χώρα. Εκεί αποκαλύφθηκε ότι ένα τεράστιο ποσοστό ήταν ερειπωμένο, εγκαταλελειμμένο και εντελώς αναξιοποίητο, με σοβαρές νομοτεχνικές και πολεοδομικές εκκρεμότητες» είπε η υπουργός. «Αυτήν τη στιγμή, προχωράμε στο έργο της ουσιαστικής επισκευής των κτιρίων. Αυτό είναι το πιο δύσκολο σκέλος, διότι, ταυτόχρονα, προχωράμε σε διαρκή επικαιροποίηση της καταγραφής και προσπαθούμε να εντάξουμε αυτά τα κτίρια σε συνολικά έργα για την αντισεισμική προστασία τους και την ενεργειακή αναβάθμισή τους» ανέφερε η ίδια.

Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχει και ένας κατάλογος κτιρίων και έχει δημοσιευθεί σχετική πρόσκληση προς τους φορείς του Δημοσίου, προκειμένου να υποβάλουν τις προτάσεις τους, για να αξιοποιήσουν τα κτίρια αυτά, να επιτευχθεί οικονομία κλίμακας και να αναβιώσουν ολόκληρες περιοχές. «Αυτός είναι ο πρώτος κύκλος της πρόσκλησης προς το Δημόσιο, προκειμένου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, ο οποίος θα ολοκληρωθεί, μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, θα περάσουμε στο δεύτερο κύκλο, που είναι η πρόσκληση προς τους ιδιώτες, προς συνεταιριστικές επιχειρήσεις, νέους επιχειρηματίες, μικρές επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, επιχειρήσεις τουρισμού. Αυτός ο κύκλος της αναφοράς προς τους ιδιώτες θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2018 και ο τρίτος κύκλος αφορούσε την αξιοποίηση των 24 εμβληματικών ακινήτων, που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όπου εκεί θα εκπονηθεί ένας διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, προκειμένου να υποβληθούν και να επιλεχθούν οι καλύτερες προτάσεις για την αξιοποίηση των κτιρίων αυτών, στοχεύοντας στη συνολική αναβίωση των περιοχών, καθώς και στην κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση των κτιρίων» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας. «Επειδή αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα φαίνεται να πηγαίνει αρκετά καλά, έχουμε αποφασίσει να το επεκτείνουμε και σε δύο τουλάχιστον μεγάλεις πόλεις της Ελλάδας, πέραν από την Αθήνα, με την ίδια μεθοδολογία» συμπλήρωσε η ίδια.

Ο Νίκος Μπελαβίλας, συντονιστής ομάδας εργασίας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εργασίας, αναπληρωτής καθηγητής-πρόεδρος του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, περιέγραψε τα στρατηγικά βήματα και τα βασικά σημεία αυτής της πρωτοβουλίας.

Από την πλευρά του, ο Μάριος Μουζάλας, αρχιτέκτονας-μηχανικός, Ειδικός Σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας και μέλος της ομάδας εργασίας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εργασίας, δήλωσε ότι πρόκειται για μία προσπάθεια η οποία αξίζει να πετύχει.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.