Quantcast
Αχτσιόγλου: Δρομολογούμε την αύξηση του κατώτατου μισθού μετά την έξοδο από το πρόγραμμα - enikonomia.gr
share

Αχτσιόγλου: Δρομολογούμε την αύξηση του κατώτατου μισθού μετά την έξοδο από το πρόγραμμα

δημοσιεύτηκε:

Η κυβέρνηση δεν έκρυψε ποτέ τη θέση της ότι θα πρέπει να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς η δική μας αντίληψη είναι πως δεν μπορεί να βασίζεται η ανάπτυξη στα συντρίμμια της εργασίας”, τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 .


“Από τη στιγμή που η χώρα έχει επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ένα από τα πλέον κομβικά βήματα ειναι να υλοποιήσεις αυτή τη θέση αρχής. Την πολιτική αυτή βούληση θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πράξη μετά την έξοδο από τα προγράμματα. Έχουμε ενημερώσει και τους εταίρους, καθώς περιλαμβάνεται στο αναπτυξιακό σχέδιο. Το δρομολογούμε για μετά την έξοδο από το πρόγραμμα”, δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο αύξησης του κατώτατου μισθού, ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ακολουθήσει το νόμο που ψηφίστηκε το 2013, ο οποίος προβλέπει διαδικασία διαβουλεύσεων με κοινωνικούς εταίρους, μελέτες από επιστημονικά ινστιτούτα αλλά στο τέλος υπουργική απόφαση.

Ερωτηθείσα εάν η αύξηση μπορεί να γίνει και εφέτος, η κ.Αχτσιόγλου απάντησε: “Αυτό θα το δούμε, είναι μία συζήτηση που θα κάνουμε μετά το πρόγραμμα” και πρόσθεσε: “Σχεδιάζουμε σταδιακή αύξηση σε αρμονία με τους ρυθμούς ανάπτυξης και τους στόχους τους δημοσιονομικούς που έχει ορίσει η κυβέρνηση. Είναι πράγματα που θα τα συζητήσουμε πιο εντατικά μετά το πρόγραμμα”.

Η υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι δε θα υπάρξουν άλλες αλλαγές στις συντάξεις, σχολιάζοντας τη σχετική σύσταση του ΟΟΣΑ.

“Αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης δε θα υπάρξουν στο εξής, ό,τι αλλαγές συνέβησαν έχουν συμβεί. Σε ό,τι αφορά τη δική μας κυβέρνηση η μόνη παρέμβαση που έγινε τον Αύγουστο του 2015 αφορούσε τις πρόωρες. Αυτή τη στιγμή τα όρια συνταξιοδότησης είναι εναρμονισμένα με την ΕΕ, στα 62 έτη ή 67 με 15 χρόνια ασφάλισης”, είπε.

Απάντησε και στις πιέσεις του ΔΝΤ, λέγοντας πως: “Κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι η χώρα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να χρειάζονται περικοπές” και πως: “

Δε θα θέσουμε υπό αμφισβήτηση τους στόχους τους δημοσιονομικούς που έχουμε να τηρήσουμε, αλλά εφόσον αυτοί επιτυγχάνονται η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να επανεξετάζει τα μέτρα.”

Ως προς τις συλλογικές συμβάσεις, υπενθύμισε πως έχει ψηφιστεί από το Μάιο του 2017 ότι θα επανέλθουν δύο βασικές αρχές, η επέκταση των κλαδικών και η πιο ευνοϊκή ρύθμιση τον Αύγουστο του 2018 και αυτό δεν είναι πολιτική βούληση αλλά νόμος του κράτους.

Προανήγγειλε ότι σε δέκα ημέρες θα έρθει στη Βουλή νόμος για την αναδιάρθρωση στη λογική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, που δε θα είναι πια αμιγώς τιμωρητική αλλά θα συνδέεται με πρόσληψη εργαζόμενου και θα μειώνεται το πρόστιμο εάν προσληφθεί ο εργαζόμενος. “Εχει ενημερωθεί η τρόικα και προχωράμε χωρίς αντιρρήσεις” σημείωσε.

Ως προς την αντισυνταγματικότητα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ είπε: “Το ασφαλιστικό δεν έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το ΣτΕ. Το μόνο που έχουμε δει είναι παράνομες διαρροές από κλειστές συσκέψεις δικαστηρίων. Ειναι ποινικό αδίκημα οι διαρροές. Πράγματι υπάρχουν προσφυγές όταν το ΣτΕ βγάλει την απόφαση του και δημοσιευθεί θα τη δουμε και εάν χρειαστεί να γίνουν αλλαγές θα γίνουν.”

Ως προς τον κυβερνητικό εταίρο και την αναζήτηση νέων συμμαχιών, σχολίασε:

“Σε σχέση με τους ΑΝΕΛ έχουμε μια κυβερνητική συμμαχία που έχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο: Να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Είναι μία κυβερνητική συμμαχία λήγει στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, το φθινόπωρο του 2019. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα διερευνηθούν οι δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία στη συνέχεια, αλλά αυτά θα κριθούν εκείνη τη στιγμή. Οι συμμαχίες διαμορφώνονται στη βάση πολιτικών προγραμμάτων. Σε άλλες συνθήκες εκτός κρίσης μπορεί να μη διαμορφωνόταν αυτή η συμμαχία.

Σε ό,τι αφορά στο ΚΙΝΑΛ μου κάνει εντύπωση πως σε όλη την Ευρώπη οι προοδευτικές δυνάμεις περνούν μία περίοδο αναστοχασμού και αυτοκριτικής για στάση σε κρίση και πολιτικές λιτότητας, σε ότι αφορά το πως διαμορφώθηκαν οι βασικές πολιτικές της ΕΕ. Ωστόσο στη χώρα μας το ΚΙΝΑΛ δε φαίνεται να διάγει καθόλου αυτή τη φάση της αυτοκριτικής για τη στάση που κράτησε την περίοδο 2010- 2014, τη στάση απέναντι στην ένταξη μας στο μνημόνιο. Όσο δεν κάνει αυτό, δε μπορώ να δω πως μπορούμε να έχουμε προγραμματικές συγκλίσεις.”

Στο ερώτημα εάν θα είναι υποψήφια δήμαρχος ή βουλευτής, απάντησε: “Τίποτε δε με απασχολεί αυτή τη στιγμή πέρα από το υπουργείο Εργασίας” και πρόσθεσε: “Στην αριστερά δε δουλεύουμε στη βάση προσωπικών φιλοδοξιών. Ο σχεδιασμός είναι κεντρικός γίνεται από τα όργανα του κόμματος και ο καθένας υπηρετεί όπου τον καλούν να υπηρετήσει”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.