Quantcast
ΑΑΔΕ: Τι προβλέπει η εγκύκλιος για τη ρύθμιση οφειλών έως 50.000 ευρώ στην εφορία - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Τι προβλέπει η εγκύκλιος για τη ρύθμιση οφειλών έως 50.000 ευρώ στην εφορία

δημοσιεύτηκε:

Υπεγράφη από το Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή η εγκύκλιος για τη ρύθμιση ήδη βεβαιωμένων οφειλών έως 50.000 ευρώ σε έως και 120 δόσεις .

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) για τη ρύθμιση οφειλών σε Δημόσιο έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία.

Όπως είναι γνωστό,η αίτηση μπορεί να αφορά οφειλές έως 50.000 ευρώ προς την εφορία (ΑΑΔΕ) και επιπροσθέτως οφειλές έως 50.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΦΚΑ),
Η ρύθμιση αφορά:


1. Νομικά ή φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (δηλαδή κυρίως πρόσωπα με εμπορική ιδιότητα) με το σύνολο των οφειλών τους προς όλους τους πιστωτές έως τις 31.12.2016 να μην ξεπερνά τα 20.000 ευρώ, ή οι οφειλές τους προς το Δημόσιο να υπερβαίνουν το 85% του συνόλου των οφειλών τους προς όλους τους πιστωτές έως τις 31.12.2016, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ, είτε

2. Φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα, που ωστόσο έχουν κάνει έναρξη εργασιών και αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (μεγάλη κατηγορία των οποίων αποτελούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες), με βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο έως τις 31.12.2016, που δεν υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ.


Προϋπόθεση ένταξης στη διαδικασία είναι:

1. Ο ελεύθερος επαγγελματίας να έχει επιτύχει κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) μία φορά κατά την προηγούμενη τριετία (ακόμα και το φορολογικό έτος 2017, εφόσον επιθυμεί).

2. Η οφειλή, μετά το «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων, να αξιολογείται ως βιώσιμη και συγκεκριμένα να είναι έως 8 φορές μεγαλύτερη του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη (π.χ. για εισόδημα 5.000 ευρώ, η οφειλή μετά το «κούρεμα» να είναι μέχρι 40.000 ευρώ).

3. Η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη να είναι μικρότερη από το 25πλασιο της οφειλής προς ρύθμιση (π.χ. για οφειλή προ «κουρέματος» 40.000 ευρώ, δεν πρέπει τα περιουσιακά στοιχεία να υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ). Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν «κούρεμα» τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων, καθώς και επιμήκυνση της εναπομείνασας οφειλής έως 120 δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και του εισοδήματος του οφειλέτη. Ο καθορισμός της δόσης προκύπτει βάσει της αρχής ότι το άθροισμα δόσεων προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ σε ετήσια βάση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τρίτο του καθαρού εισοδήματος (EBITDA), προσαυξημένο με τον μέσο όρο τριετίας των εσόδων από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.