ΑΑΔΕ: Ψηφιακό το δελτίο κίνησης «Transit Log» για ιδιωτικά σκάφη αναψυχής αλλοδαπής σημαίας

ΑΑΔΕ

Σε λειτουργία τίθεται η ψηφιακή διαδικασία υποβολής και διαχείρισης του Δελτίου Κίνησης (Transit Log)των ιδιωτικών σκαφών αλλοδαπής σημαίας, σύμφωνα με την απόφαση Α. 1124/2024του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Ειδικότερα, η διαδικασία αφορά ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, ολικού μήκους άνω των 7 μέτρωνπου καταπλέουν σε ελληνικά λιμάνια, ως προς την υποβολή και διαχείριση δελτίου κίνησης

α. περιορισμένης ισχύος, εφόσον:

β. αορίστου ισχύος, εφόσον:

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τα σκάφη με τα παραπάνω χαρακτηριστικά υποχρεούνται να υποβάλουν «Δελτίο Κίνησης» (TransitLog) στο αρμόδιο Τελωνείο, προκειμένου να κινούνται ελεύθερα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Πλέον, η διαδικασία υποβολής του Δελτίου και των σχετικών δικαιολογητικών ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά στην ψηφιακή πύλη myAADE(myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές > Τελωνειακές Υπηρεσίες >TransitLog – Δελτίο κίνησης.

Η νέα ψηφιακή διαδικασία μειώνει σημαντικά τους χρόνους έκδοσης του Δελτίου Κίνησης (TransitLog), διευκολύνοντας την είσοδο στη χώρα αλλοδαπών ταξιδιωτών με σκάφη αναψυχής. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το 2022 εκδόθηκαν 8.033 Δελτία Κίνησης, το 2023εκδόθηκαν10.132 Δελτία, ενώ κατά το τρέχον έτος έχουν ήδη μέχρι στιγμής εκδοθεί 4.529Δελτία.

Ταυτόχρονα, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την ψηφιακή διαχείριση και την ανταλλαγή των απαραίτητων πληροφοριών μεταξύ της ΑΑΔΕ και των Λιμενικών Αρχών του Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δίνοντας τη δυνατότητα για πιο στοχευμένους και αποτελεσματικούς ελέγχους από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Exit mobile version