ΑΑΔΕ: Ποιες φορολογικές υποθέσεις θα περάσει από “κόσκινο” η Αρχή

ΑΑΔΕ

Στο στόχαστρο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ θα μπουν άμεσα μια σειρά από φορολογικές υποθέσεις. Κάποιες από αυτές σχετίζονται με επιστροφές φόρων ή αυτές που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες αλλά και αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές. Αλλά αυτό αφορά και υποθέσεις της τελευταίας 5ετίας που παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον, με βάση μία σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια, όπως περιπτώσεις που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα και μεγαλύτερη εισπραξιμότητα.

Επίσης στο “μάτι” της Αρχής  βρίσκονται και 885 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, με επεξεργασία κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, με κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, με ηλεκτρονικό εμπόριο, με ψηφιακές πλατφόρμες, με απάτες ΦΠΑ και ενδοκοινοτικό εμπόριο.

Οι  φορολογικές υποθέσεις

Αναλυτικά, από τις 885 υποθέσεις:

Για τον έλεγχο όλων των υποθέσεων θα εφαρμοστούν κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, ειδικοί αλγόριθμοι, ένα αυτοματοποιημένο μοντέλο τελικής μοριοδότησης αλλά και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ.

Υποθέσεις που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση ελέγχονται κατά προτεραιότητα.

Η επιλογή των υποθέσεων που ελέγχονται κατά προτεραιότητα το 2024 γίνεται ανά ελεγκτική υπηρεσία ενώ για τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) Αττικής και Θεσσαλονίκης ανά υποδιεύθυνση.

Σύμφωνα με τον γενικότερο σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, φέτος θα διενεργηθούν περισσότεροι από 73.000 φορολογικοί έλεγχοι με το βάρος να πέφτει στις «φρέσκες» υποθέσεις, σε μεταβιβάσεις ακινήτων και υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Οι νέες οδηγίες της ΑΑΔΕ προς τους  ελεγκτές

Ο  διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής δίνει με απόφασή του νέες οδηγίες στους ελεγκτές ζητώντας να ελέγξουν κατά προτεραιότητα:

 

 

Exit mobile version