ΑΑΔΕ: Ποιες αλλαγές έρχονται στο «κυνήγι» της φοροδιαφυγής

ΑΑΔΕ

Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα διενεργούνται από εδώ και στο εξής οι φορολογικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ  καθώς αυτοί θα γίνονται με κριτήριο το κόστος τους.

Παράλληλα επισημαίνεται πως η ΑΑΔΕ καθιερώνει το εν λόγω μέτρο έτσι ώστε οι ετήσιες εισπράξεις από φορολογικούς ελέγχους να υπερκαλύψουν το κόστος τους τουλάχιστον κατά 5 φορές και να περιοριστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

Μάλιστα σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ, όλες οι φορολογικές, τελωνειακές και άλλες υπηρεσίες της Αρχής θα αξιολογούνται αν εφαρμόζουν τα παρακάτω κριτήρια.

Αναλυτικά:

Η έρευνα

Αξιοσημείωτο είναι δε πως την ίδια στιγμή η ΑΑΔΕ καθιερώνει και ετήσια έρευνα ικανοποίησης συναλλασσόμενων προκειμένου να βελτιωθεί σε ετήσια βάση ο βαθμός ικανοποίησης των συναλλασσόμενων με την Αρχή. Το 2024 θα αποτελέσει αφετηρία της έρευνας.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ορίζονται και οι απαιτήσεις για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες  της φορολογικής διοίκησης. Αναλυτικά:

Οι έλεγχοι

Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει εφαρμόσουν τους παρακάτω στόχους όσον αφορά στους ελέγχους  που γίνονται για τη σταδιακή κατ’ έτος μείωση του κενού ΦΠΑ (VAT GAP):

 

Exit mobile version