ΑΑΔΕ: Ποια ακίνητα θα βρεθούν στο στόχαστρο των ελέγχων – Τα μέτρα για τα Airbnb

Airbnb

Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ελέγξει ο μηχανισμός  της ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων τύπου Airbnb για το έτος 2023.

Τα στοιχεία αυτά θα τα αντλήσει η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO προκειμένου να διαπιστώσει εάν τα ακίνητα αυτά έχουν δηλωθεί στο Μητρώο ή εάν είναι ψευδείς οι δηλώσεις για τα στοιχεία των ακινήτων και τη διάρκεια της εκμίσθωσης. Ουσιαστικά με αυτόν τρόπο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει πλήρη εικόνα για το είδος και την επιφάνεια των ακινήτων που εκμισθώνονται αλλά και για το ύψος των εσόδων που εισπράττουν οι διαχειριστές.

Παράλληλα οι δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων θα διασταυρωθούν και με στοιχεία που θα διεξαχθούν από τους ελέγχους των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών.

Τα πρόστιμα

Εάν οι υπόχρεοι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητα τους στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής ή αυτά έχουν αναρτηθεί  σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε αυτά τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών θα αποσταλούν προς τις εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα προκειμένου να τους επιβληθούν έξτρα φόροι και πρόστιμα.

Σημειώνεται πως το πρόστιμο για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ ανέρχεται ανά φορολογικό έτος στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ.

Airbnb: Ποια είναι τα νέα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν

Νέα μέτρα για τη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων του τύπου Airbnb  αλλά και για το φορολογικό τους πλαίσιο θα λάβει το επόμενο διάστημα  η κυβέρνηση. Μερικά από αυτά αναμένεται να είναι τα εξής:

Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία  για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις προβλέπονται τα εξής:

 

 

Exit mobile version