Σε νέα εποχή περνούν οι συναλλαγές των φορολογουμένων με τον φοροελεγκτικό μηχανισμό της ΑΑΔΕ.
Τα ραντεβού των φορολογουμένων με τους ελεγκτές των 6 νέων Ελεγκτικών Κέντρων κλείνονται μόνο ψηφιακά, ενώ οι συναντήσεις γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και όχι στα γραφεία των ελεγκτών και των προϊσταμένων τους.
Ο υπάλληλος θα κατεβαίνει από το γραφείο του για να συναντήσει τον ελεγχόμενο φορολογούμενο μόνο με ένα τάμπλετ στα χέρια.
Τα νέα Ελεγκτικά Κέντρα της ΑΑΔΕ
Χθες πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των τριών νέων Ελεγκτικών Κέντρων της ΑΑΔΕ στην Αττική. Αυτά έχουν την έδρα τους στο Κεραμεικό, στο Μοσχάτο και στο Χαλάνδρι και στεγάζονται σε σύγχρονους χώρους που συμβάλλουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ελεγκτικού έργου και σέβονται τους ελεγχόμενους πολίτες.
Οι διευθύνσεις των Ελεγκτικών Κέντρων
Αναλυτικά οι διευθύνσεις των Ελεγκτικών Κέντρων είναι οι εξής:
- Το 1ο ΕΛΚΕ έχει την έδρα του στην οδό Αρτεμισίου 18 στην Αθήνα
- Το 2ο ΕΛΚΕ έχει την έδρα του στην οδό Χειμάρρας 21-23 στο Μοσχάτο
- Το 3ο ΕΛΚΕ έχει την έδρα του στην οδό Αισχύλου 29 στο Χαλάνδρι
- Το 4ο ΕΛΚΕ έχει την έδρα του στην οδό Αντιπλοίαρχου Παν. Βλαχάκου 22 στον Πειραιά
- Το 1ο ΕΛΚΕ έχει την έδρα του στην οδό Εγνατίας 51 στη Θεσσαλονίκη
- Το 2ο ΕΛΚΕ έχει την έδρα του στην 26η Οκτωβρίου 35 στη Θεσσαλονίκη
Πρόκειται για κτίρια με ιδιαίτερο βιοκλιματικό σχεδιασμό, χωρική επάρκεια και αισθητική προβολή στον δημόσιο χώρο. Επίσης επισημαίνεται πως με την λειτουργία των νέων Ελεγκτικών Κέντρων, τις νέες διαδικασίες και τη χρήση σύγχρονων εργαλείων ελέγχου η ΑΑΔΕ ρίχνεται στην μάχη της φοροδιαφυγής.
Ποιες υποθέσεις μπαίνουν στο στόχαστρο
Στο “μάτι” των νέων ελεγκτικών Κέντρων βρίσκονται μεταξύ άλλων οι παρακάτω υποθέσεις:
- Οι υποθέσεις που σχετίζονται με τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών αλλά και κερδών από τυχερά παίγνια που εξειδικεύονται με αποφάσεις της Α.Α.Δ.Ε.
- Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με την προϋπόθεση ότι πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια:
α) η αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ο.Π.Σ. Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ ανέρχεται αθροιστικά, από την 1η-1-2015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ.
β) η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος είναι μεταξύ 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ.
γ) τα ποσά δαπανών (τεκμηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ.
δ) απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.
Τι άλλο σχεδιάζει η ΑΑΔΕ
Παράλληλα, προωθείται η διαδικασία στέγασης των νέων υπό σύσταση Υπηρεσιών, όπως είναι τα Κέντρα Βεβαίωσης Είσπραξης Αττικής και Θεσσαλονίκης, που αφορά σε περίπου 530 υπαλλήλους, σε κτήρια 6.750 τ.μ. περίπου, καθώς και τα Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου σε Αττική και Θεσσαλονίκη, που αφορά σε 210 περίπου υπαλλήλους, σε κτήρια έκτασης 5.000 τ.μ. περίπου.
Ταυτόχρονα έχει εκκινήσει η διαδικασία μεταστέγασης των λοιπών Κεντρικών Υπηρεσιών της Αρχής σε ενιαίο ακίνητο, που αφορά σε 1.500 περίπου υπαλλήλους, σε κτηριακές εγκαταστάσεις περίπου 26.000 τ.μ. (γραφειακοί χώροι, βοηθητικοί χώροι, χώροι αποθηκών και αρχείου).
Στο σχεδιασμό αναβάθμισης των Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ εντάσσεται και η στέγαση των 6 Ελεγκτικών Κέντρων της σε Αττική και Θεσσαλονίκη, που αφορά σε 820 υπαλλήλους, σε κτήρια έκτασης 12.400 τ.μ. περίπου.
Στις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις υιοθετούνται όλες οι νέες πρακτικές ενός “πράσινου” σχεδιασμού με βιοκλιματικό χαρακτήρα, στις οποίες συνυπάρχουν το περιβάλλον και η ενέργεια.
Η αισθητική των χώρων ενισχύεται από πίνακες ζωγραφικής των σπουδαστών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών που ευγενικά παραχώρησαν στην ΑΑΔΕ.
Η στέγαση των Ελεγκτικών Κέντρων, έχει σημαντικές επιπτώσεις σε κτηριακό, επιχειρησιακό, αλλά και οικονομικό επίπεδο και συμβάλλει μεταξύ άλλων στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των υπαλλήλων και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, με τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών εξ αποστάσεως ή μέσω προγραμματισμένων ραντεβού.
Η υλοποίηση στέγασης των Υπηρεσιών εξοικονομεί σημαντικούς πόρους μέσω της:
• Αποδέσμευσης ακινήτων
• Μείωσης λειτουργικών εξόδων εξυπηρέτησης ενεργειακών αναγκών (850.000 έως 1,15 εκατ. ευρώ ετησίως)
• Μείωσης δαπανών φύλαξης και καθαριότητας
• Κατάργησης εξόδων επικοινωνίας μεταξύ των Υπηρεσιών
Συγκεκριμένα με το νέο σχέδιο στέγασης επιτυγχάνονται λιγότερα λειτουργικά κόστη κατά τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ ετησίως