ΑΑΔΕ: Έρχονται Ελεγκτικά Κέντρα και στα τελωνεία- Όλες οι λεπτομέρειες

ΑΑΔΕ

Τον Δεκέμβριο θα στήσει η ΑΑΔΕ  Ελεγκτικά Κέντρα και στα τελωνεία  προκειμένου να υπάρξει  αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου των λοιπών μεθόδων τελωνειακής απάτης και των νέων τάσεων παραβατικότητας.

Ουσιαστικά η ΑΑΔΕ θα  ιδρύσει ειδικές  μονάδες ελέγχου των τελωνειακών παραβάσεων με στόχο το λαθρεμπόριο και την απάτη που συντελείται με τις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων .

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΑΑΔΕ  τον Δεκέμβριο θα ιδρυθούν  τα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα Αττικής και Θεσσαλονίκης, κατά το πρότυπο των Ελεγκτικών Κέντρων που λειτουργούν ήδη για τις φορολογικές υποθέσεις.

Μάλιστα  ο στόχος των Τελωνειακών Ελεγκτικών Κέντρων είναι  ο εκσυγχρονισμός, η κεντρικοποίηση και η αναβάθμιση της ποιότητας του τελωνειακού ελέγχου και εν γένει των διαδικασιών τελωνισμού που διεξάγονται από τα Τελωνεία όλης της Επικράτειας, όπως αναφέρεται στην απόφαση.

Ο σκοπός είναι να βελτιωθούν οι τελωνειακές ελεγκτικές υπηρεσίες, να μειωθούν η γραφειοκρατία αλλά και το  διοικητικό κόστος αυτών και των ελεγχόμενων οικονομικών φορέων, αλλά να γίνει πιο  αποτελεσματική η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, των λοιπών μεθόδων τελωνειακής απάτης και των νέων τάσεων παραβατικότητας, προκειμένου να υπάρξει ένα υγιές εμπόριο.

Επίσης επισημαίνεται πως το  Τ.Ε.Κ. Αττικής  που έχει έδρα την Περιφέρεια Αττικής θα λειτουργήσει από τις 16 Δεκεμβρίου, ενώ η έναρξη λειτουργίας του Τ.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης θα οριστεί με νεότερη απόφαση που θα εκδώσει η ΑΑΔΕ.

Το τελευταίο  Τ.Ε.Κ. έχει την έδρα του στην  Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ωστόσο θα δίνεται η δυνατότητα να γίνονται έλεγχοι  σε ολόκληρη της χώρα.

Η απόφαση της ΑΑΔΕ

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΑΑΔΕ, προστίθεται  μετά το άρθρο 56 της Ενότητας «2.-ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (Ε.Α.Υ), ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ» άρθρο 56Α, ως εξής:

«Άρθρο 56Α Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα (Τ.Ε.Κ.)

1. Τα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα (Τ.Ε.Κ.) Αττικής και Θεσσαλονίκης είναι Ειδικές Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες και οι επιχειρησιακοί τους στόχοι είναι:

α) H διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, μέσω της άσκησης κεντρικοποιημένου τελωνειακού ελέγχου, κατά τη διαδικασία τελωνισμού, με σκοπό την έγκαιρη και ορθή βεβαίωση δασμών, Ε.Φ.Κ., Φόρου Κατανάλωσης (Φ.Κ.), τέλους ταξινόμησης, Φ.Π.Α., φόρου πολυτελείας, καθώς και λοιπών τελών, εισφορών και δικαιωμάτων, σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

β) Η τήρηση των διατυπώσεων, των απαγορεύσεων και των περιορισμών στη διακίνηση εμπορευμάτων τρίτων χωρών, για την προστασία της δημόσιας υγείας, της ασφάλειας, του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στη διακίνηση μεταφορικών μέσων και ταξιδιωτών από και προς άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που τελούν υπό ειδική τελωνειακή παρακολούθηση.

2. Το Τ.Ε.Κ. Αττικής έχει έδρα την Περιφέρεια Αττικής και το Τ.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

3. Η χωρική αρμοδιότητα των Τ.Ε.Κ. Αττικής και Θεσσαλονίκης εκτείνεται σε όλη την Επικράτεια.

4. Τα Τ.Ε.Κ. Αττικής και Θεσσαλονίκης διαρθρώνονται το καθένα σε μία (1) Υποδιεύθυνση, πέντε (5) Τμήματα από τα οποία το ένα (1) Αυτοτελές, υπαγόμενο απευθείας στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης και έξι (6) Γραφεία, ως κατωτέρω:

Α. Υποδιεύθυνση Ελέγχων

α) Τμήμα Α’- Ελέγχων Εισαγωγών, στο οποίο υπάγονται τα εξής Γραφεία:

αα) 1ο Γραφείο Ελέγχων Εισαγωγών

ββ) 2ο Γραφείο Ελέγχων Εισαγωγών

β) Τμήμα Β’- Ελέγχων Εξαγωγών και Εφοδιασμών, στο οποίο υπάγονται τα εξής Γραφεία:

αα) Γραφείο Α’- Ελέγχων Εξαγωγών

ββ) Γραφείο Β’- Ελέγχων Εφοδιασμών

γ) Τμήμα Γ’- Ελέγχων Ειδικών Καθεστώτων

δ) Τμήμα Δ’- Ελέγχων Προϊόντων Ε.Φ.Κ., Φ.Κ., Φόρου Πολυτελείας και Μεταφορικών Μέσων

αα) Γραφείο Α’- Ελέγχων Προϊόντων Ε.Φ.Κ., Φ.Κ. και Φόρου Πολυτελείας

ββ) Γραφείο Β’- Ελέγχων Μεταφορικών Μέσων

Β. Στον Προϊστάμενο κάθε Τ.Ε.Κ. υπάγεται απευθείας το Αυτοτελές Τμήμα Διοικητικής και Νομικής Υποστήριξης.

5. Οι αρμοδιότητες κάθε Τ.Ε.Κ. κατανέμονται στην Υποδιεύθυνση, στα Τμήματα και στα Γραφεία του, ως εξής:

Α. Υποδιεύθυνση Ελέγχων Τμήματα Α’ έως και Δ’

α) Η άσκηση του τελωνειακού ελέγχου, σε κεντρικό επίπεδο, για την επαλήθευση των τελωνειακών παραστατικών βάσει των συνοδευτικών εγγράφων ή άλλων διαθέσιμων πληροφοριών, κατά τη διεκπεραίωση τελωνειακών διαδικασιών, εκτός αυτών που αφορούν στις διασαφήσεις διαμετακόμισης, στις διασαφήσεις που υποβάλλονται στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εμπορίου (Η7), των ΕΔΕ άνευ στατιστικής, καθώς και των προφορικών διασαφήσεων, ειδικότερα:

αα) Η παραλαβή των εντολών ελέγχου από το Υποσύστημα Ανάλυσης Κινδύνου του Ο.Π.Σ. ΙίΙβηβί, η επεξεργασία των υπό έλεγχο υποθέσεων για την εκτίμηση των πιθανών κινδύνων και η αναζήτηση συμπληρωματικών πληροφοριών και στοιχείων, μέσω των Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων της ΑΑΔΕ (όπως, ΙίΙβηβί, ΕΕΕΝΧΙβ, ΤΑΧΙβ) αλλά και εξωτερικών πηγών πληροφόρησης.

ββ) Η αποστολή, στο αρμόδιο Τελωνείο «Αιτήματος για Φυσικό Έλεγχο εγγράφων», στις περιπτώσεις που επιβάλλεται από εθνικές ή/και ενωσιακές διατάξεις ή όταν κρίνεται αναγκαίο ή «Αιτήματος για φυσικό έλεγχο εμπορευμάτων», στις περιπτώσεις που υποδεικνύεται από το ανωτέρω Υποσύστημα Ανάλυσης Κινδύνου του Ο.Π.Σ. «Φυσικός Έλεγχος».

γγ) Η καθοδήγηση του αρμόδιου, για τη διενέργεια του φυσικού ελέγχου εμπορευμάτων/εγγράφων, Τελωνείου, η παροχή συμπληρωματικών στοιχείων και πληροφοριών, καθώς και η παραλαβή του καταχωρημένου επί του τελωνειακού παραστατικού, αποτελέσματος φυσικού ελέγχου εγγράφων/εμπορευμάτων.

δδ) Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του Τ.Ε.Κ. και του αρμόδιου για τον φυσικό έλεγχο εγγράφων/εμπορευμάτων, Τελωνείου, για τα θέματα επαλήθευσης των τελωνειακών παραστατικών που υποδεικνύονται για έλεγχο από το Υποσύστημα Ανάλυσης Κινδύνου.

εε) Ο έλεγχος των τελωνειακών παραστατικών που υποδεικνύονται για έλεγχο από το Υποσύστημα Ανάλυσης Κινδύνου, βάσει των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στα τελωνειακά παραστατικά και των εγγράφων που έχουν αναρτηθεί σε αυτά, των αποτελεσμάτων του φυσικού ελέγχου εγγράφων ή εμπορευμάτων, κατά περίπτωση και τυχόν επιπλέον πληροφοριών και στοιχείων.

στ) Η καταχώρηση των αποτελεσμάτων ελέγχου, μετά τον έλεγχο επί των τελωνειακών παραστατικών, καθώς και η βεβαίωση των σχετικών δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων.

β) Η αναβάθμιση στο Υποσύστημα Ανάλυσης Κινδύνου, του ελέγχου από «έλεγχο εγγράφων» σε «φυσικό έλεγχο εμπορευμάτων», στις περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίος από το Τ.Ε.Κ. ή που υπάρχουν πληροφορίες που επιβάλουν την αναβάθμιση του είδους του ελέγχου.
γ) Η διαπίστωση παραβάσεων της τελωνειακής και της συναφούς νομοθεσίας, η επιβολή ποινών ανακριβούς δήλωσης, καθώς και η προώθηση των σχετικών παραστατικών στο αρμόδιο Τελωνείο, στις περιπτώσεις διαπίστωσης τελωνειακών παραβάσεων που αφορούν σε απλή τελωνειακή παράβαση ή λαθρεμπορία, για την περαιτέρω λήψη μέτρων.

δ) Η εκτίμηση των τάσεων παραβατικότητας, βάσει των αποτελεσμάτων ελέγχου, η υποβολή προτάσεων προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για τη δημιουργία κανόνων και προφίλ κινδύνου, καθώς και η υποστήριξη του Υποσυστήματος Λήψης Αποφάσεων και Ανάλυσης Κινδύνου (ανατροφοδότηση).

Β. Οι αρμοδιότητες της υποπαρ. Α κατανέμονται στα Τμήματα της Υποδιεύθυνσης, με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

Ι. Τμήμα Α’- Ελέγχων Εισαγωγών

Οι αρμοδιότητες της Υποδιεύθυνσης κατά το μέρος που αφορούν σε θέματα Ελέγχων Εισαγωγών.

α) 1ο Γραφείο Ελέγχων Εισαγωγών

β) 2ο Γραφείο Ελέγχων Εισαγωγών

ΙΙ. Τμήμα Β’- Ελέγχων Εξαγωγών και Εφοδιασμών

Οι αρμοδιότητες της Υποδιεύθυνσης κατά το μέρος που αφορούν σε θέματα Ελέγχων Εξαγωγών και Εφοδιασμών.

α) Γραφείο Α’- Ελέγχων Εξαγωγών
Οι αρμοδιότητες του Τμήματος για θέματα Ελέγχων Εξαγωγών.

β) Γραφείο Β’- Ελέγχων Εφοδιασμών

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος για θέματα Ελέγχων Εφοδιασμών.

ΙΙΙ. Τμήμα Γ’- Ελέγχων Ειδικών Καθεστώτων

Οι αρμοδιότητες της Υποδιεύθυνσης κατά το μέρος που αφορούν σε θέματα Ελέγχων Ειδικών Καθεστώτων.

IV. Τμήμα Δ’- Ελέγχων Προϊόντων Ε.Φ.Κ., Φ.Κ., Φόρου Πολυτελείας και Μεταφορικών Μέσων

Οι αρμοδιότητες της Υποδιεύθυνσης κατά το μέρος που αφορούν σε θέματα Ελέγχων Προϊόντων Ε.Φ.Κ., Φ.Κ., Φόρου Πολυτελείας και Μεταφορικών Μέσων.

α) Γραφείο Α’- Ελέγχων Προϊόντων Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), Φ.Κ. και Φόρου Πολυτελείας.
Οι αρμοδιότητες του Τμήματος για θέματα Ελέγχων των Δηλώσεων Ε.Φ.Κ. και Λοιπών Φορολογιών.

β) Γραφείο Β’- Ελέγχων Μεταφορικών Μέσων
Οι αρμοδιότητες του Τμήματος για θέματα Ελέγχων των Διασαφήσεων Εισαγωγής και των Δηλώσεων Ε.Φ.Κ. και λοιπών Φορολογιών που αφορούν στα Μεταφορικά Μέσα.

Γ. Αυτοτελές Τμήμα Διοικητικής και Νομικής Υποστήριξης

α) Η διοικητική και η γραμματειακή υποστήριξη της Υπηρεσίας.

β) Η παροχή νομικής υποστήριξης στους υπαλλήλους της Υπηρεσίας, κατά το χειρισμό των υποθέσεων αρμοδιότητάς του.

γ) Η εκτίμηση των αναγκών της Υπηρεσίας για αναλώσιμα, έπιπλα, σκεύη, μηχανολογικό και πάσης φύσεως ηλεκτρονικό εξοπλισμό και η μέριμνα για την έγκαιρη προμήθεια αυτών, τη συντήρηση και την επισκευή τους, καθώς και για την εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία της Υπηρεσίας και για την υγιεινή των κτιριακών εγκα-ταστάσεών της.

δ) Η τήρηση και η παρακολούθηση του μητρώου παγίων της Υπηρεσίας.

ε) Η ανίχνευση των εκπαιδευτικών αναγκών των υπαλλήλων του Τ.Ε.Κ. και η υποβολή προτάσεων για διοργάνωση εξειδικευμένων πρακτικών εκπαιδευτικών δράσεων μαζί με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γ.Δ.Τ.και Ε.Φ.Κ. και με άλλες Υπηρεσίες, όπου αυτό απαιτείται.».

3) Στο άρθρο 76 «Κλάδοι Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Υποδιευθύνσεων των Ειδικών Αποκεντρωμένων και Περιφερειακών Υπηρεσιών» αυτής, αντικαθιστούμε την περ. α) της υποπαρ. 5 της παρ. Α, ως εξής:

«α) στη Διεύθυνση της Επιτελικής Υπηρεσίας Τελωνειακών Ελέγχων (Ε.Υ.Τ.Ε.), στις Διευθύνσεις των Ελεγκτικών Υπηρεσιών Τελωνείων (ΕΛ.Υ.Τ.), στις Διευθύνσεις των Τελωνειακών Περιφερειών, στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα (Τ.Ε.Κ.) Αττικής και Θεσσαλονίκης και στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΔΙ.Δ.Δ.Υ.) της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Γ.Δ.Τ. & Ε.Φ.Κ.), υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ του κλάδου Τελωνειακών ή υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ οποιουδήποτε κλάδου που πληρούν τις αντίστοιχες προϋποθέσεις διορισμού, όπως αυτές ορίζονται στην υποπερ. α’ της περ. 1 της παρ. 2 του άρθρου 70 της παρούσας απόφασης.».

4) Στο άρθρο 77 «Κλάδοι Προϊσταμένων Αυτοτελών Τμημάτων, Τμημάτων και Αυτοτελών Γραφείων των Υπηρεσιών» αυτής, προσθέτουμε υποπερ. β1) μετά την υποπερ. β) της περ. II της υποπαρ. 10 της παρ. Α αυτού, ως εξής:
«β1) Αυτοτελές Τμήμα Διοικητικής και Νομικής Υποστήριξης των Τελωνειακών Ελεγκτικών Κέντρων (Τ.Ε.Κ.) Αττικής και Θεσσαλονίκης».

5) Στο άρθρο 78 «Θέσεις ευθύνης της Αρχής, για τις οποίες δεν υπάρχει δικαίωμα επανυποβολής αίτησης υποψηφιότητας για την ίδια θέση, στην οποία έχουν ασκήσει καθήκοντα για μια πλήρη θητεία» προσθέτουμε υποπερ δδ) μετά την υποπερ. γγ) της περ. α) της υποπαρ. 2 της παρ. Α, ως εξής:
«δδ) Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα (Τ.Ε.Κ.) Αττικής και Θεσσαλονίκης».

 

Exit mobile version