ΑΑΔΕ: Έρχεται ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε φορολογούμενο -Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

φάκελος

Η ΑΑΔΕ δημιουργεί έναν ψηφιακό φορολογικό φάκελο για κάθε Έλληνα πολίτη, όπως αυτό προκύπτει από το στρατηγικό σχέδιο της Αρχής για το 2025 -2029  που έχει τεθεί σε διαβούλευση με φορείς της αγοράς.

Ουσιαστικά στον φάκελο αυτό θα “περάσουν” όλες οι πληροφορίες που αφορούν σε έναν φορολογούμενο και που σήμερα αυτές είναι σε διαφορετικές ηλεκτρονικές εφαρμογές. Μερικές από αυτές αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία, τα δάνεια, τις ρυθμίσεις οφειλών των πολιτών που ενδέχεται να έχουν προχωρήσει ή ακόμα και εάν αυτές τις έχει ελέγξει στο παρελθόν η φορολογική διοίκηση.

Ωστόσο στον φάκελο αυτόν θα ενταχθούν αρχικά τα στοιχεία που θα συνδέονται με την ακίνητη περιουσία του πολίτη. Με αυτόν τον τρόπο ο ελεγκτικός μηχανισμός και όλες οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα ενημερώνονται για τα ακίνητα που θα έχει στην κατοχή ο φορολογούμενος αλλά και για τη χρήση τους. Δηλαδή,  εάν το ακίνητο είναι κενό/ μισθωμένο / σε βραχυχρόνια μίσθωση / μακροχρόνια μίσθωση. Επίσης στον φάκελο αυτό θα υπάρξουν τα ιστορικά στοιχεία των ακινήτων αλλά και των προηγούμενων ιδιοκτητών. Πάντως στο φάκελο αυτόν θα ενσωματώνονται σταδιακά τα υπόλοιπα στοιχεία προκειμένου να γίνει  αυτός πλήρης.

Την ίδια στιγμή επισημαίνεται πως ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα αξιοποιήσει τον φάκελο αυτόν ως εργαλείο για να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή αφού με βάση την φορολογική εικόνα θα έχει δεδομένα για την εν γένει συμπεριφορά των πολιτών αυτών.

Ο φορολογικός φάκελος

Από τον εν λόγω φορολογικό φάκελο θα φαίνεται:

Επίσης ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να προβλέψει το ποια θα είναι τα έσοδα και οι οφειλές συνολικά ανά φορολογούμενο ή ανά ΔΟΥ, ανά γεωγραφική περιοχή, ανά επάγγελμα, ή οποιαδήποτε άλλη διάσταση βάση των ιστορικών στοιχείων συμπεριφοράς των φορολογουμένων.

Τι θα ισχύει για όσους δεν θα συμμορφώνονται

Ενώ για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης  αναμένεται να αξιοποιηθούν δεδομένα του προφίλ φορολογουμένων και υποθέσεων, μέθοδοι αποτίμησης κινδύνου και ανάλυσης συμπεριφορών, εκτεταμένες διασταυρώσεις, διαδικασίες ανταλλαγής δεδομένων με τρίτους φορείς, καθώς και με άλλες χώρες.  Η άντληση των δεδομένων αυτών θα γίνεται από τα στοιχεία που δηλώνουν οι πολίτες  αλλά και από εξωτερικές πηγές, όπως παγκόσμιο ιστό,  social media , ανοιχτά δεδομένα προκειμένου να γίνει πιο αποδοτική η  επικαιροποίηση ανάλυσης κινδύνων.

Πώς θα λειτουργεί η νέα ψηφιακή εφορία

Στον ευρύτερο σχεδιασμό για τη λειτουργία της νέας ψηφιακής εφορίας περιλαμβάνεται  η δημιουργία του ψηφιακού προφίλ.

Και έτσι η Εφορία θα μπορεί να είναι ενήμερη για:

 

 

Exit mobile version